Jakie napiecie siatki g2 w El34?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Jakie napiecie siatki g2 w El34?
Witam
Wlasnie uruchamiam ten wzmacniacz i pojawil mi sie problem , otoz napiecie zasilania ECC83 po zalaczeniu rosnie mi do 33-35V i potem spada do 5-6V i utrzymuje sie na tym poziomie . Wymienilem lampy , wymienilem ostatni z lewej kondensator w zasilaczu i dalej to samo .Zalaczam schemat wzm. , zasilacz troche rozni sie od wersji na schemacie , zastosowalem filtr CLC z dlawikiem 4H , a za nim dwa kondensatory rownolegle 470u ,zbocznikowane rezystorami 100k.Wszystkie elektrolity zbocznikowane polipropylenami .
Uruchamiam jeden na razie jeden kanal , wejscie zwarlem do masy , wyjscie obciazone rezystorami 22R -50W . Pozostale napiecia w porzadku , przed rezystorem 100k w zasilaczu mam 430V. Za nic nie moge wpasc co jest nie tak , sprawdzilem schemat wszystko ok a napiecie dalej male ?
Wlasnie uruchamiam ten wzmacniacz i pojawil mi sie problem , otoz napiecie zasilania ECC83 po zalaczeniu rosnie mi do 33-35V i potem spada do 5-6V i utrzymuje sie na tym poziomie . Wymienilem lampy , wymienilem ostatni z lewej kondensator w zasilaczu i dalej to samo .Zalaczam schemat wzm. , zasilacz troche rozni sie od wersji na schemacie , zastosowalem filtr CLC z dlawikiem 4H , a za nim dwa kondensatory rownolegle 470u ,zbocznikowane rezystorami 100k.Wszystkie elektrolity zbocznikowane polipropylenami .
Uruchamiam jeden na razie jeden kanal , wejscie zwarlem do masy , wyjscie obciazone rezystorami 22R -50W . Pozostale napiecia w porzadku , przed rezystorem 100k w zasilaczu mam 430V. Za nic nie moge wpasc co jest nie tak , sprawdzilem schemat wszystko ok a napiecie dalej male ?
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Pomierz lepiej wszystkie napięcia i zaznacz na schemacie, gdzie ile masz. Stawiałbym na "byka" w polaryzacji ECC83. Nie zwarła Ci się katoda do masy?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Sorry za zawracanie glowy .Wczoraj bylo juz troche pozno i ze zmeczenia nie zauwazylem ,ze zasilanie jednej ecc83 zwarlem poprzez 10k do masy .
Wzmacniacz zadzialal od sztycha , jedynie w wysokotonowych po przystawieniu ucha slychac drobne "skwierczenie".
Na co stawiacie?
Przyznam sie ze diod nie zbocznikowalem jeszcze kondami , da to cos ?
Pozdrawiam
Wzmacniacz zadzialal od sztycha , jedynie w wysokotonowych po przystawieniu ucha slychac drobne "skwierczenie".
Na co stawiacie?
Przyznam sie ze diod nie zbocznikowalem jeszcze kondami , da to cos ?
Pozdrawiam
Witam
Przegladalem sobie rozne schematy i wpadl mi do reki schemat Jolida 302b , w zasadzie to samo co moja 202b (kilka wartosci rezystorow zmienione ).
Zastanawia mnie rezystor zmienny 100k zaraz za potencjometrem (punkt a) , czy jest to balans ?
Sprawdzilem na oryginalnej PCB i sa tam rezystory stale 100k polaczone do masy i do siebie ( zwarta masa kanalu L i R) .
Czy jest sens ich stosowania , czy moge z potencjometru wyjsc na 10k a potem na siatke ECC83 ?
Pozdr
Przegladalem sobie rozne schematy i wpadl mi do reki schemat Jolida 302b , w zasadzie to samo co moja 202b (kilka wartosci rezystorow zmienione ).
Zastanawia mnie rezystor zmienny 100k zaraz za potencjometrem (punkt a) , czy jest to balans ?
Sprawdzilem na oryginalnej PCB i sa tam rezystory stale 100k polaczone do masy i do siebie ( zwarta masa kanalu L i R) .
Czy jest sens ich stosowania , czy moge z potencjometru wyjsc na 10k a potem na siatke ECC83 ?
Pozdr
- Załączniki
-
- 302b[1].pdf
- (59.87 KiB) Pobrany 153 razy
Tak, to balans, choc niezgodne z wartosciami
Przyoszczedzili na podwojnym potencjometrze.
Jak Cie nie przeszkadza brak tego pokretla, to mozesz w ogole nie miec.

Przyoszczedzili na podwojnym potencjometrze.
Jak Cie nie przeszkadza brak tego pokretla, to mozesz w ogole nie miec.
Czyli staly rezystor 100k zwierajacy siatke do masy jest zbedny ?
Nooo tak nie do końca. Ten rezystor zabezpiecza lampę, przed utratą kontaktu siatki z masą, w przypadku gdy ślizgacz potencjometru straci kontakt ze ścieżką oporową.
Można porównać do pasów bezpieczeństwa, przeważnie się nie przydają, ale czasem ratują życie
Pozdrawiam
Można porównać do pasów bezpieczeństwa, przeważnie się nie przydają, ale czasem ratują życie

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Witam
Troche nie na temat - slyszal (uzywal) ktos z was oprogramowanie Clio System .Zastanawiam sie nad zakupem oscyloskopu i pomyslalem , moze jakies oprogramowanie jest w stanie zalatwic problem?
Troche nie na temat - slyszal (uzywal) ktos z was oprogramowanie Clio System .Zastanawiam sie nad zakupem oscyloskopu i pomyslalem , moze jakies oprogramowanie jest w stanie zalatwic problem?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zupełnie nie na temat, ale co tam, są Święta. To oprogramowanie ma ci załatwić problem czego, oscyloskopu? To nie załatwi bez odpowiedniego sprzętu, karta dźwiękowa wbudowana w komputer średni się jako przetwornik pomiarowy nadaje, tylko do bardzo podstawowych pomiarów, że o wygodzie obsługi nie wspomnę. Do audio (wzmacniacze) i starych radyj spokojnie wystarczy ci tani używany oscyloskop analogowy. Można do niego podłączyć normalne sondy, stoi w warsztacie na miejscu, ma normalnie obsługiwany panel, i jest naprawdę trudnopalny od strony wejścia.lysy ns pisze:Witam
-
- 375...499 postów
Czy typ kondensatora (ceramiczny, foliowy) ma jakieś znaczenie w tym zastosowaniu?traxman pisze:polecam natomiast bocznikowanie każdej diody w prostowniku kondensatorem 1-10nF na odpowiednie napięcie pozwala to tłumić zakłócenia w.cz przychodzące z sieci, a wzmacniane przez stopnie lampowe o wysokich impedancjach.
-
- 125...249 postów
Witam!
Mam pytanie,czy mozna tolerowac takie zjawisko,mianowicie:w ukladzie P-P lampy EL34 wewnatrz lekko swieca na niebiesko,widac to przez otworki w anodzie.Uklad sklecilem z tego co mialem pod reka.TG o Ra-a 3k4 odzep UL43%,nap anodowe 420V,Ik ok.50mA,Us1-35V.Zauwazylem,ze przy obnizeniu Ua do ok.350V ta niebieska poswiata zanika.(ale grzeje sie tranzystor IRFP450 w zasilaczu,trafa sieciowe sa na zbyt wysokie napiecie anodowe,takie mialem)
Wzmacniacz gra bardzo pieknie,moja pierwsza konstrukcja na El34.Czy to swiecenie jest szkodliwe?Wydaje mi sie,ze Ua przy tym Ra-a jest za wysokie.
jantu
Mam pytanie,czy mozna tolerowac takie zjawisko,mianowicie:w ukladzie P-P lampy EL34 wewnatrz lekko swieca na niebiesko,widac to przez otworki w anodzie.Uklad sklecilem z tego co mialem pod reka.TG o Ra-a 3k4 odzep UL43%,nap anodowe 420V,Ik ok.50mA,Us1-35V.Zauwazylem,ze przy obnizeniu Ua do ok.350V ta niebieska poswiata zanika.(ale grzeje sie tranzystor IRFP450 w zasilaczu,trafa sieciowe sa na zbyt wysokie napiecie anodowe,takie mialem)
Wzmacniacz gra bardzo pieknie,moja pierwsza konstrukcja na El34.Czy to swiecenie jest szkodliwe?Wydaje mi sie,ze Ua przy tym Ra-a jest za wysokie.
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jest to najzupełniej normalne.jantu pisze:Witam!
Mam pytanie,czy mozna tolerowac takie zjawisko,mianowicie:w ukladzie P-P lampy EL34 wewnatrz lekko swieca na niebiesko,widac to przez otworki w anodzie.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
Witam!
Te poswiate widac tylko od srodka anod przez otworki.
jantu
Te poswiate widac tylko od srodka anod przez otworki.
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......