Jakie napiecie siatki g2 w El34?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gosc123

Re: Jakie napiecie siatki g2 w El34?

Post autor: gosc123 »

Witam
Wlasnie uruchamiam ten wzmacniacz i pojawil mi sie problem , otoz napiecie zasilania ECC83 po zalaczeniu rosnie mi do 33-35V i potem spada do 5-6V i utrzymuje sie na tym poziomie . Wymienilem lampy , wymienilem ostatni z lewej kondensator w zasilaczu i dalej to samo .Zalaczam schemat wzm. , zasilacz troche rozni sie od wersji na schemacie , zastosowalem filtr CLC z dlawikiem 4H , a za nim dwa kondensatory rownolegle 470u ,zbocznikowane rezystorami 100k.Wszystkie elektrolity zbocznikowane polipropylenami .
Uruchamiam jeden na razie jeden kanal , wejscie zwarlem do masy , wyjscie obciazone rezystorami 22R -50W . Pozostale napiecia w porzadku , przed rezystorem 100k w zasilaczu mam 430V. Za nic nie moge wpasc co jest nie tak , sprawdzilem schemat wszystko ok a napiecie dalej male ?
Załączniki
jolida 202_left.GIF
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Pomierz lepiej wszystkie napięcia i zaznacz na schemacie, gdzie ile masz. Stawiałbym na "byka" w polaryzacji ECC83. Nie zwarła Ci się katoda do masy?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
gosc123

Sorry za zawracanie glowy .Wczoraj bylo juz troche pozno i ze zmeczenia nie zauwazylem ,ze zasilanie jednej ecc83 zwarlem poprzez 10k do masy .
Wzmacniacz zadzialal od sztycha , jedynie w wysokotonowych po przystawieniu ucha slychac drobne "skwierczenie".
Na co stawiacie?
Przyznam sie ze diod nie zbocznikowalem jeszcze kondami , da to cos ?
Pozdrawiam
gosc123

Witam
Przegladalem sobie rozne schematy i wpadl mi do reki schemat Jolida 302b , w zasadzie to samo co moja 202b (kilka wartosci rezystorow zmienione ).
Zastanawia mnie rezystor zmienny 100k zaraz za potencjometrem (punkt a) , czy jest to balans ?
Sprawdzilem na oryginalnej PCB i sa tam rezystory stale 100k polaczone do masy i do siebie ( zwarta masa kanalu L i R) .
Czy jest sens ich stosowania , czy moge z potencjometru wyjsc na 10k a potem na siatke ECC83 ?
Pozdr
Załączniki
302b[1].pdf
(59.87 KiB) Pobrany 153 razy
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Tak, to balans, choc niezgodne z wartosciami :wink:
Przyoszczedzili na podwojnym potencjometrze.
Jak Cie nie przeszkadza brak tego pokretla, to mozesz w ogole nie miec.
gosc123

Czyli staly rezystor 100k zwierajacy siatke do masy jest zbedny ?
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Nooo tak nie do końca. Ten rezystor zabezpiecza lampę, przed utratą kontaktu siatki z masą, w przypadku gdy ślizgacz potencjometru straci kontakt ze ścieżką oporową.
Można porównać do pasów bezpieczeństwa, przeważnie się nie przydają, ale czasem ratują życie :wink:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
gosc123

Witam
Troche nie na temat - slyszal (uzywal) ktos z was oprogramowanie Clio System .Zastanawiam sie nad zakupem oscyloskopu i pomyslalem , moze jakies oprogramowanie jest w stanie zalatwic problem?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

lysy ns pisze:Witam
Troche nie na temat - slyszal (uzywal) ktos z was oprogramowanie Clio System .Zastanawiam sie nad zakupem oscyloskopu i pomyslalem , moze jakies oprogramowanie jest w stanie zalatwic problem?
Zupełnie nie na temat, ale co tam, są Święta. To oprogramowanie ma ci załatwić problem czego, oscyloskopu? To nie załatwi bez odpowiedniego sprzętu, karta dźwiękowa wbudowana w komputer średni się jako przetwornik pomiarowy nadaje, tylko do bardzo podstawowych pomiarów, że o wygodzie obsługi nie wspomnę. Do audio (wzmacniacze) i starych radyj spokojnie wystarczy ci tani używany oscyloskop analogowy. Można do niego podłączyć normalne sondy, stoi w warsztacie na miejscu, ma normalnie obsługiwany panel, i jest naprawdę trudnopalny od strony wejścia.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

traxman pisze:polecam natomiast bocznikowanie każdej diody w prostowniku kondensatorem 1-10nF na odpowiednie napięcie pozwala to tłumić zakłócenia w.cz przychodzące z sieci, a wzmacniane przez stopnie lampowe o wysokich impedancjach.
Czy typ kondensatora (ceramiczny, foliowy) ma jakieś znaczenie w tym zastosowaniu?
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!
Mam pytanie,czy mozna tolerowac takie zjawisko,mianowicie:w ukladzie P-P lampy EL34 wewnatrz lekko swieca na niebiesko,widac to przez otworki w anodzie.Uklad sklecilem z tego co mialem pod reka.TG o Ra-a 3k4 odzep UL43%,nap anodowe 420V,Ik ok.50mA,Us1-35V.Zauwazylem,ze przy obnizeniu Ua do ok.350V ta niebieska poswiata zanika.(ale grzeje sie tranzystor IRFP450 w zasilaczu,trafa sieciowe sa na zbyt wysokie napiecie anodowe,takie mialem)
Wzmacniacz gra bardzo pieknie,moja pierwsza konstrukcja na El34.Czy to swiecenie jest szkodliwe?Wydaje mi sie,ze Ua przy tym Ra-a jest za wysokie.
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

jantu pisze:Witam!
Mam pytanie,czy mozna tolerowac takie zjawisko,mianowicie:w ukladzie P-P lampy EL34 wewnatrz lekko swieca na niebiesko,widac to przez otworki w anodzie.
Jest to najzupełniej normalne.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Dzieki,uspokoiles mnie.
jantu
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

jantu
125...249 postów
125...249 postów

Witam!
Te poswiate widac tylko od srodka anod przez otworki.
jantu
ODPOWIEDZ