Pomiar parametrów lamp testerem P-508

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
silicon
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: silicon »

gsmok , brawo kawałdobrej roboty :) tak trzymaj
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sebastian
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Witam dzisaj zdobylem miernik P-508 ale niestety nie dziala, a mianowicie nie ma zadnych napiec. Zastanawiam sie do czego sluzy ten wielki przekaznik w srodku, czy on nie zalacza napiecia na podstawki, w kazdym badz razie nie ma zadnej reakcji z jego strony. Napiecia zmienne na transformatorach sa.
Pozdrawiam
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam szanownych Kolegów

Posiadam dwa mierniki lamp P-508, jeden eksportowy: napisy w english,
drugi PL, obadwa sprawne. Służę pomocą.
pzdr pasio
Mam oczywiście schematy, instrukcje, katalog nastaw.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !

To jest list do GSMOK'a

Ten ruski klucz telegraficzny, który swego czasu kupiłem od Pana za horrendalną cenę 100 PLN, kopsnąłem wczoraj mojemu przyjacielowi, który jest krótkofalowcem (są tacy).
Trzeba było widzieć jego radośc ... było to więcej warte niż 100 PLN.

I tyle na dziś.

pzdr pasio
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Cieszę się, że Pana Znajomy jest zadowolony z tego klucza.
Moja radość jest jednak połowiczna, a to wynika z faktu, że na skutek nieporozumienia mnie został przypisany fakt odsprzedaży tego klucza.
Niestety nigdy nie sprzedałem żadnego klucza (w tym ktrókofalarskiego) i jak rozumiem ta pozytywna informacja należy się komuś innemu :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam Sz. Kolegów !

Bardzo cenna inicjatywa Gsmoka, żeby zeskanować księgę (tak) nastaw do P508, tylko obawiam się, że nie starczy Mu cierpliwości, bo jest to dokładnie 289 stron, a więc skanowanie musi trochę.... potrwać.
Gdybym wiedział, jak dodawać dane do tej bazy, to mógłbym zacząc od końca i być może za parę miesięcy byśmy wspólnie dzieło ukończyli.
Niestety mogę na tę robotę poświęcić tylko kilka godzin tygodniowo.
Co do przydatności tego miernika, mam mieszane uczucia, swego czasu pomierzyłem kilkanaście NOS'ów EL34, wyniki były podobne, jak katalogowe, ale potem zająłem się budową ampa na 6s33s (ukończony,
stoi, gra, nawet boczki ma), następny będzie na GM 70, więc u mnie ten
miernik jest "za cienki"
Zresztą, lepiej moim zdaniem zmontować stanowisko pomiarowe takie, jaki będzie układ pracy i w nim badać lampy. Swego czasu rozmawiałem z P. Florianem i stwierdził On, że wszystkie te P508 są niesprawne, w sensie nietrzymania parametrów, ze starości. Pewnie sporo racji w tym jest, należałoby taki miernik porządnie przekonserwować, wymienić lampę i dopiero wyskalować.
Kiedyś widziałem dyskusję o budowie nowoczesnego testera, wykorzystującego PC, ale chyba sprawa się rozmyła, po początkowym entuzjazmie kilku Kolegów.
pzdr pasio
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

pasio pisze: Kiedyś widziałem dyskusję o budowie nowoczesnego testera, wykorzystującego PC, ale chyba sprawa się rozmyła, po początkowym entuzjazmie kilku Kolegów.
Się nie rozmyła, tylko czasu trochę brak. No i pomimo iilku prób nie udało mi się nawinąć dobrego transformatora do przetwornicy przeciwsobnej. Nie wie ktoś może czy jest jakaś firma która coś takiego zrobi, albo ma gotowe w jakimś szerszym wyborze żeby sobie dobrac gotowy?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Witam
Jak słusznie zauważył Kolega Pasio nieco 'wymiękłem' z dodawaniem danych do bazy. Brak czasu i cierpliwości :cry:
pasio pisze: Gdybym wiedział, jak dodawać dane do tej bazy, to mógłbym zacząc od końca i być może za parę miesięcy byśmy wspólnie dzieło ukończyli.
Gdybyś miał ochotę nieco mnie wspomóc to byłbym wdzięczny. Dane do bazy można wprowadzić z pliku tekstowego jesli zostanie on odpowiednio przygotowany. Gdybyś przygotował taki plik wprowadzając dane od końca to rzeczywiście może uda się stworzyć bazę ze wszystkimi nastawami miernika zawartymi w jego instrukcji.
Dane można przygotować w pliku tekstowym nieformatowanym (najlepiej np. korzystając z notatnika) i podesłać mi emailem.
Postać danych jest prosta. Podaję dla zainteresowanych parę linijek dla lamp z katalogu:

Kod: Zaznacz cały

mysql_query("INSERT INTO p508 VALUES('1A3',    '261 000 300', '-', '1.4', '-', '3', '-', '0.5', '-', '-', '-', '14', 'D')");
mysql_query("INSERT INTO p508 VALUES('1A4P',   '265 300 300', 'S1', '2', '60', '175', '-3', '2', '-', '-', '0.7', '13', 'P')");
mysql_query("INSERT INTO p508 VALUES('1A4T',   '365 200 000', 'S1', '2', '60', '175', '-3', '2', '-', '-', '0.6', '13', 'P')");
Do pliku należy wprowadzać dane dokładnie tak jak pokazałem wyżej, razem z nawiasami, przecinkami itd. Dane dla każdej lampy są podawane ciurkiem (to złamanie tekstu, które widać na forum wynika ze zbyt małego okna). Po każdej lampie naciskamy Enter i dane nastepnej lampy wprowadzamy od nowej linii.
Dane są podawane w takiej kolejności jak wygląda tabela w instrukcji miernika. Gdy danej nie ma to należy podać '-'.
Jeśli będzie więcej chętnych do wprowadzania danych to proponuję dokładnie ustalić co kto wprowadza, aby się nie dublować.
Gdyby były jakieś wątpliwości to proszę dać znać na Forum.
Pozdrawiam
radar
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radar »

Swego czasu rozmawiałem z P. Florianem i stwierdził On, że wszystkie te P508 są niesprawne, w sensie nietrzymania parametrów, ze starości. Pewnie sporo racji w tym jest, należałoby taki miernik porządnie przekonserwować, wymienić lampę i dopiero wyskalować.
Lampa w mierniku - czyli EL84 w czasie pomiaru Ia badanej lampy jest "zatkana" dużym ujemnym napięciem na siatce pierwszej i w tym pomiarze nie bierze udziału. Zesztą wynik pomiaru można łatwo w tym wypadku sprawdzić, podłączając zewnętrzny amperomierz. Z kolei przy badaniu nachylenia lampy, El84 w mierniku służy tylko do skompensowania prądu płynącego przez badaną lampę. Sam tester można łatwo skalibrować (ma nawet fabrycznie wykonane do tego celu zworki), dokładny opis regulacji jest w instrukcji do Elpo P-507A. Posiadam ten miernik i bez problemu go wyregulowałem, mimo, że swego czasu został rzucony na górę złomu. :evil: Z tego co widzę na schematach, 507A i 508 mają identyczne układy kompensacji prądowej i minusa S1, więc w regulacji nie powinno być różnic. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę "wrzucić" na forum opis kalibracji miernika.

Do tego, co sławny pan Florek mówi, radzę podchodzić mocno sceptycznie (co najmniej)! :D

Sam jednak traktuję 507A raczej jako tester, a nie miernik lamp. I tak najlepszym wyznacznikiem stanu lamp jest sprawny lampowy odbiornik radiowy. :D

Pozdrawiam!

Radek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Witam
Byłbym wdzięczny za podanie opisu kalibracji testera.
Pozdrawiam
radar
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radar »

gsmok pisze:Witam
Byłbym wdzięczny za podanie opisu kalibracji testera.

Witam!

"Wrzuciłem" schemat i opis regulacji do dyskusji n/t Elpo 507. Bardziej tam pasuje.
Życzę miłego i owocnego kręcenia potencjometrami! :D

Pozdrawiam!

Radek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Wielkie dzięki :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Pomiar parametrów lamp testerem P-508

Witam
Odgrzewam bardzo stary wątek. W ramach reorganizacji strony Triody powróciłem do bazy nastawów testera P508. Dorobiłem interfejs do bazy nastawów. Są już widoczne na stronie dotychczas wprowadzone dane, które będę uzupełniał. Mam nadzieję, ze tym razem starczy mi wytrwałości. O postępach we wprowadzaniu danych od czasu do czasu będę informował. Dzisiaj dodam kolejną stronę z instrukcji. Nastawy są dostępne na stronie http://www.trioda.com w dziale Database.
Uprzedając zarzut dotyczący "anglojęzyczności" strony, na swoje usprawiedliwienie pragnę poinformować, że o instrukcję i nastawy testera P508 mam ostatnio sukcesywne pytania od jego posiadaczy z zagranicy. Niektóre kraje są nawet bardzo egzotyczne (np. Brazylia). Nie sądziłem, że te testery tak się porozchodziły po świecie. Myślę, ze spokojnie osoba zainteresowana z Polski jest w stanie skorzystać z udostępnionych danych, zaś mi odpada każdorazowe tłumaczenie w ramach odpowiedzi na pytania. Przy okazji - może ktoś ma instrukcję obsługi P508 po angielsku. Byłoby mi łatwiej korespondować z osobami nie znającymi polskiego. Taka instrukcja na pewno istnieje - ja mam ksero nastaw, które jest napisane po angielsku i dotyczy "eksportowej" wersji testera P508.
Pozdrawiam
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

1-Katalog nastaw w wersji ang. dobry ale trzeba w jakiejś kolumnie pokazac typ podstawki.W oryginale jest numer kolejny wg rys. układu konstrukcyjnego przyrzadu.Ale..cokoły lamp angielskich moga nie pasować do podstawek europejskich -n.p.: nożka z kluczem /oktal/.
2-Pasowałoby pokazać zasadę liczenia nóżek w lampie -/od spodu / i powiązanie pozycji kodu z numeręm nóżki dalej lampy.
Kod stanowi przyporządkowanie funkcji do pozycji nóżki w lampie wg .stałego schematu pomiarowego .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Przyjąłem uwagi do wiadomości :) . Te nastawy to część większej bazy, w której są informacje dotyczące podstawek itd. Planuję dodanie linków do nazw lamp - po kliknięciu będą się pokazywały bardziej szczegółowe dane.
Brakuje mi kilka stron w katalogu nastawów - czy ma ktoś może komplet?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ