pozdrawiam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Się nie rozmyła, tylko czasu trochę brak. No i pomimo iilku prób nie udało mi się nawinąć dobrego transformatora do przetwornicy przeciwsobnej. Nie wie ktoś może czy jest jakaś firma która coś takiego zrobi, albo ma gotowe w jakimś szerszym wyborze żeby sobie dobrac gotowy?pasio pisze: Kiedyś widziałem dyskusję o budowie nowoczesnego testera, wykorzystującego PC, ale chyba sprawa się rozmyła, po początkowym entuzjazmie kilku Kolegów.
Gdybyś miał ochotę nieco mnie wspomóc to byłbym wdzięczny. Dane do bazy można wprowadzić z pliku tekstowego jesli zostanie on odpowiednio przygotowany. Gdybyś przygotował taki plik wprowadzając dane od końca to rzeczywiście może uda się stworzyć bazę ze wszystkimi nastawami miernika zawartymi w jego instrukcji.pasio pisze: Gdybym wiedział, jak dodawać dane do tej bazy, to mógłbym zacząc od końca i być może za parę miesięcy byśmy wspólnie dzieło ukończyli.
Kod: Zaznacz cały
mysql_query("INSERT INTO p508 VALUES('1A3', '261 000 300', '-', '1.4', '-', '3', '-', '0.5', '-', '-', '-', '14', 'D')");
mysql_query("INSERT INTO p508 VALUES('1A4P', '265 300 300', 'S1', '2', '60', '175', '-3', '2', '-', '-', '0.7', '13', 'P')");
mysql_query("INSERT INTO p508 VALUES('1A4T', '365 200 000', 'S1', '2', '60', '175', '-3', '2', '-', '-', '0.6', '13', 'P')");
Lampa w mierniku - czyli EL84 w czasie pomiaru Ia badanej lampy jest "zatkana" dużym ujemnym napięciem na siatce pierwszej i w tym pomiarze nie bierze udziału. Zesztą wynik pomiaru można łatwo w tym wypadku sprawdzić, podłączając zewnętrzny amperomierz. Z kolei przy badaniu nachylenia lampy, El84 w mierniku służy tylko do skompensowania prądu płynącego przez badaną lampę. Sam tester można łatwo skalibrować (ma nawet fabrycznie wykonane do tego celu zworki), dokładny opis regulacji jest w instrukcji do Elpo P-507A. Posiadam ten miernik i bez problemu go wyregulowałem, mimo, że swego czasu został rzucony na górę złomu.Swego czasu rozmawiałem z P. Florianem i stwierdził On, że wszystkie te P508 są niesprawne, w sensie nietrzymania parametrów, ze starości. Pewnie sporo racji w tym jest, należałoby taki miernik porządnie przekonserwować, wymienić lampę i dopiero wyskalować.