Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania

Post autor: michal.0000 »

Witam

Powoli zastanawiam się nad budową własnego lampiaka. Oczywiście wertuję stronę Toma, Aiken amps, lekturę tego forum i inne różności.

Ogólne założenia:
- combo 1x12
- zabójczy clean :D + delikatny przester (nie hi-gain)
- zapewne 2 kanały z osobną regulacją
- pętla chyba szeregowa... (krzem->lampa lub lampa->lampa)
- końcówka: małowatowiec tylko do gry w domu max. 3W (+ może dodatkowy tłumik rezystorowy); dla zapewnienia różnorodności brzmieniowej upieram się na pentodę (przełączanie trioda-pentoda)
- klasa A, konfiguracja SE
- prostownik diodowy
- wyjście słuchawkowe + cabsim
- wejście mp3

Trafa zasilającego jeszcze nie mam - zacznę szukać dopiero jak będę pewien topologii układu, a tym samym wymagań co do wielkości napięć i wydajności prądowej (może jeszcze jakieś dodatkowe napięcia?) Przełączanie kanałów i pętli zapewne na przekaźnikach 5V (zasilanie wówczas z żarzenia) lub 12V - to wtedy z osobnego trafka. No i jeszcze zasilanie opampów: 12...15V na cabsima i pętlę.
Mam trafko TG 5-53. Podpięty głośnik będzie miał zapewne 8 Ohm, więc lampa końcowa z Raa ~10kOhm. Do tej pory nastawiałem się na projekt końcówki na ECL86 ale jeszcze jej nie kupiłem... Mam też EL95 i EL861.

Wydawało mi się, że wiem czego chcę ale chyba nie do końca :? Oczywiście zastanawiałem się nad RedBaronem, Foxtrotem, Cream Machine i w końcu też Atomem... ale chyba szukam czegoś innego. Z drugiej strony pociąga mnie brzmienie ODS; Matchless DC-30 też jest fajny. Na stronie Ceriatone wszystko jest ładnie rozrysowane, próbki fajne, użytkownicy chwalą sobie te kopie (Overtone, Dizzy), w sieci schematy też można znaleźć. Ale...
1) Czy jest sens aplikować taki preamp (ODS/DC-30), podczas gdy będę miał inną topologię końcówki i inny (prostszy) zasilacz? Inna sprawa, że w ODS i DC-30 są rezystory (22Meg i 5.1Meg), które ciężko dostać u nas :(
2) Czy jest sens uzyskiwać przester z końcówki przy kofiguracji SE i klasie A? Czy to brzmi fajnie, ale tylko przy PP i klasie A/B?
3) Czy tak nikczemna końcówka na ECL86 (EL861?) prawidłowo wysteruje typowy głośnik 12"?
4) Prosty cabsim na TL072 (projekt "Condor" albo "Marshall(JTM?)") - pewnie nie będę mógł go podłączyć do uzwojenia słuchawkowego, tylko będzie trzeba brać sygnał tuż sprzed końcówki?
5) Wejście na mp3 zrealizuję w stopniu Return pętli (jeszcze do końca nie jestem pewien jak) tak, by mix sygnałów gitara(->pętla)+MP3 trafiał na końcówkę mocy

Dzięki za ew. uwagi i sugestie.
pzdr
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania

Post autor: jethrotull »

michal.0000 pisze: 2) Czy jest sens uzyskiwać przester z końcówki przy kofiguracji SE i klasie A? Czy to brzmi fajnie, ale tylko przy PP i klasie A/B?
Jest sens i w ogóle jest to raczej konieczne do uzyskania prawidłowego brzmienia. Jednocześnie sprawia to, że pomysł wejścia mp3 nie ma sensu.
3) Czy tak nikczemna końcówka na ECL86 (EL861?) prawidłowo wysteruje typowy głośnik 12"?
Jak najbardziej.
4) Prosty cabsim na TL072 (projekt "Condor" albo "Marshall(JTM?)") - pewnie nie będę mógł go podłączyć do uzwojenia słuchawkowego, tylko będzie trzeba brać sygnał tuż sprzed końcówki?
Sprzed końcówki to nie ma sensu. Uzwojenie wtórne trafa obciążyć czymś (rezystor? - nie jest to problem skoro i tak robisz tłumik) i z tego czegoś pobierać sygnał do cabsima, być może przez prosty dzielnik.
5) Wejście na mp3 zrealizuję w stopniu Return pętli (jeszcze do końca nie jestem pewien jak) tak, by mix sygnałów gitara(->pętla)+MP3 trafiał na końcówkę mocy
I Twoja empetrójka będzie pięknie przesterowana i będzie modulowała sygnał z gitary :?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

michal.0000 pisze:
Mam trafko TG 5-53. Podpięty głośnik będzie miał zapewne 8 Ohm, więc lampa końcowa z Raa ~10kOhm. Do tej pory nastawiałem się na projekt końcówki na ECL86 ale jeszcze jej nie kupiłem... Mam też EL95 i EL861.

pzdr
Trafko możesz wymienić na TG2,5, wtedy będziesz miał możliwość wyboru kolumny 4/8om przy Ra=~5kom
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Z EL861 wyciagniesz 1W, ale jak tu już jeden z kolegów wspominał i tak nieźle buja głośnikiem w domu z tym, że ta lampa potrzebuje trafa z Raa=15k, coć z 10k też pewnie będzie działać.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ra około 15kΩ (16,2kΩ) można uzyskać dla głośnika 8Ω przy użyciu transformatora TG2-20.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
traxman

Post autor: traxman »

ECL86 lepiej odpuść, coraz droższe i trudno dostępne - kosztują już tyle co nowa EL84, a pewnie będzie jeszcze drożej.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Thereminator :arrow: My to wiemy, ale kolega ma tylko TG5.
traxman

Wiem, że tam jest jeszcze 50% ECC83, ale wolałbym wymienić transformator - bo to wydatek jednorazowy, a lampy co pewien czas trzeba będzie wymieniać. Można pomyśleć na PCL86 i żarzeniem ze stałego (filtrowanego), a wstępna ECC83 przed diodę lub dwie z 14V PCL86 - jak dobrze pokombinować to jeszcze 9V do efektów będzie można wydostać na zewnątrz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wg. mnie o obsadzie lamp można dyskutować jak się ustali co się chce robić - jaka ma być topologia wzmacniacza i inne funkcje. Słowem - najpierw wymagania a dopiero później "dizajn".
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A ja jakbym robił teraz pięciowatowca to dałbym dwie podstawki novala dla EL84/6P14P oraz octala dla 6V6/6P6S oczywiście z odzielnymi Rk i Ck dla kazdej z lamp. Ponieważ mam tez przejściówki z octala na nowala dla 6P1P i heptala dla EL90/6L31 to mógłbym bez problemu szafować lampkami, ze hej.
traxman

Na lenia można dać tylko 6V6, wtedy i 6P3S podejdzie, a EL84 poprzez przejściówkę - zawsze to wygodniej niż kolejna dziura w obudowie. (akurat skończyłem obudowę z ośmioma podstawkami octal , więc dla mnie każda dziura mniej to zaoszczędzony kawałek życia :evil: )
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ale 6V6 i EL84 wymaga innego Rk...
michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: michal.0000 »

Ojojojoj ale się porobiło :D Oki, dzięki za odpowiedzi.

Tak na szybko kombinując:
- wykorzystuję TG5-53 i ECL86/EL95 (Raa 10k przy głośniku 8R); dopasowanie OK + tłumik rezystorowy jakby było za głośno (a chyba byłoby...)
- wykorzystuję TG5-53 i EL861 (Raa ~15k przy głośniku 8R); niedopasowanie i tym samym mniejsza moc, może by działało dobrze...
- poluję na TG2-20 i wykorzystuję EL861 (Raa ~15k przy głośniku 8R); dopasowanie OK + ewentualnie tłumik rezystorowy

Gdzieś słyszałem, że brzmienie ODS jest głównie kształtowane w preampie. Więc gdybym nie korzystał z przesterowania końcówki (czysta klasa A) to jest sens wejścia mp3 na Returnie. Odnoszę jednak wrażenie, że silnik od Abramsa próbuję upchnąć w 126p :D - tzn. połączyć TAKI preamp z taką końcówką i innym zasilaniem...

Powiedzcie mi jeszcze, w przypadku DC-30 drugi kanał jest zrealizowany tylko na EF86 (pierwszy kanał na 4 triodach) - rozumiem, że istota jego brzmienia bierze się z przesterowania końcówki?

Aha i jeszcze odnośnie tego cabsima. Z początku myślałem, że sygnał do cabsima będę pobierał z wyjścia słuchawkowego ale czułem, że impedancja wejściowa takiego układu może nie pasować do impedancji uzwojenia słuchawkowego. jethrotull mówił o podaniu sygnału na cabsim z uzwojenia głośnikowego, coś mi nie pasowało ale spojrzałem na ScreamMachine PzP i Foxtrota i tam rzeczywiście jest sygnał na słuchawy pobierany z uzwojenia głośnikowego. Czy w przypadku ScreamMachine, ten rezystor R24 10k regulujący poziom sygnału na słuchawki musi mieć jakieś specjalne wymagania mocowe?

pzdr
traxman

->Painlust: Można dać dwa obwody 120R/100uF w szereg i zwierać jeden z nich przy EL84 np. przełącznikiem.

PS. Nie znalazłeś jeszcze delikwenta, który wsadził 6V6 i EL84, bo była wolna podstawka?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tylko czy naprawdę zmiana typu lampy końcowej to jest jakaś atrakcyjna funkcja wzmacniacza? Osobiście nie rozumiem konstruktorów którzy chcą mieć WSZYSTKO naraz w jednym małym wzmacniaczu. Wolałbym po prostu zrobić dwa osobne, zupełnie różne, urządzenia, za to każde osobno byłoby stosunkowo proste.
Oczywiście nie każdy musi mieć na ten temat taką samą opinię jak ja :)
ODPOWIEDZ