Powoli zastanawiam się nad budową własnego lampiaka. Oczywiście wertuję stronę Toma, Aiken amps, lekturę tego forum i inne różności.
Ogólne założenia:
- combo 1x12
- zabójczy clean

- zapewne 2 kanały z osobną regulacją
- pętla chyba szeregowa... (krzem->lampa lub lampa->lampa)
- końcówka: małowatowiec tylko do gry w domu max. 3W (+ może dodatkowy tłumik rezystorowy); dla zapewnienia różnorodności brzmieniowej upieram się na pentodę (przełączanie trioda-pentoda)
- klasa A, konfiguracja SE
- prostownik diodowy
- wyjście słuchawkowe + cabsim
- wejście mp3
Trafa zasilającego jeszcze nie mam - zacznę szukać dopiero jak będę pewien topologii układu, a tym samym wymagań co do wielkości napięć i wydajności prądowej (może jeszcze jakieś dodatkowe napięcia?) Przełączanie kanałów i pętli zapewne na przekaźnikach 5V (zasilanie wówczas z żarzenia) lub 12V - to wtedy z osobnego trafka. No i jeszcze zasilanie opampów: 12...15V na cabsima i pętlę.
Mam trafko TG 5-53. Podpięty głośnik będzie miał zapewne 8 Ohm, więc lampa końcowa z Raa ~10kOhm. Do tej pory nastawiałem się na projekt końcówki na ECL86 ale jeszcze jej nie kupiłem... Mam też EL95 i EL861.
Wydawało mi się, że wiem czego chcę ale chyba nie do końca

1) Czy jest sens aplikować taki preamp (ODS/DC-30), podczas gdy będę miał inną topologię końcówki i inny (prostszy) zasilacz? Inna sprawa, że w ODS i DC-30 są rezystory (22Meg i 5.1Meg), które ciężko dostać u nas

2) Czy jest sens uzyskiwać przester z końcówki przy kofiguracji SE i klasie A? Czy to brzmi fajnie, ale tylko przy PP i klasie A/B?
3) Czy tak nikczemna końcówka na ECL86 (EL861?) prawidłowo wysteruje typowy głośnik 12"?
4) Prosty cabsim na TL072 (projekt "Condor" albo "Marshall(JTM?)") - pewnie nie będę mógł go podłączyć do uzwojenia słuchawkowego, tylko będzie trzeba brać sygnał tuż sprzed końcówki?
5) Wejście na mp3 zrealizuję w stopniu Return pętli (jeszcze do końca nie jestem pewien jak) tak, by mix sygnałów gitara(->pętla)+MP3 trafiał na końcówkę mocy
Dzięki za ew. uwagi i sugestie.
pzdr