Rubin 714p :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Rubin 714p :)
Robiono robiono, zakładano później ceramiczne podstawki pod w/w lampę i już było mniejsze prawdopodobieństwo pożaru
Jak sobie przypomnę jak dziadek znosił tego Rubina z drugiego piętra i wsadzał do malucha SAM do mnie szok ogarnia.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
No to szacunek dla dziadka!! A co z filmem z Rubinem? Marcin, nie dasz rady nagrać? W ogóle poezją było by jakby każdy z tego forum nagrał jakieś filmy ze swoimi sprzętami...
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Nie mogę się dostać do tego telewizora bo jest pod kupą innych telewizorów i radyj. Ponadto coć było z gałą od strojenia i nie dało się nastroić stacji.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
To były inne czasy. Samochód Syrena miał w latach '70 sztywną kolumnę kierownicy która przy najmniejszej stłuczce....dominik9419 pisze:A powiedzcie mi jak to jest możliwe że te Rubiny się tak często paliły, miały banalne lecz śmiertelnie niebezpieczne wady konstrukcyjne, i nikt nic z tym nie robił???
Cała komuna miała banalne lecz śmiertelnie niebezpieczne wady konstrukcyjne...
Poza tym to sprawa polityki...
Robert SP5RF
Czy tak trudno jest opracować, wyprodukować i sprzedawać na specjalne zamówienie telewizor z nowoczesnym panelem LCD/PDP/OLED czy co tam teraz jest modne i z normalnym stereo Nicam, itp. ale w pudle drewnianym i z głośnikami a'la Rubin? Przecież gramofonów audiofilskich po 30 kilozłotych też nie produkuje się wielkoseryjnie, a jednak są nabywcy...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Niektóre cechy Rubina są trudne do podrobienia. Pierwszy raz widziałem kolorowy telewizor przy okazji jakiegoś festiwalu piosenki. Na estradzie stały goździki - z czerwonymi głowami i zielonymi patykami, jak to goździki. Gdy zjeżdżały w prawy dolny róg ekranu zamieniały się barwami - i był sinozielony goździk na brązowo-czerwonej łodydze. Bez zaawansowanego DSP takich efektów się nie osiągnie, a bez tego Rubin nie jest Rubinem.
Jasiu
Jasiu
- tetroda
- 625...1249 postów
A ja znam jednego serwisanta, który tym się zajmuje - oczywiście na specjalne zamówienie. Skrzynka stara, "bebechy" nowe, LCD, głośniki oryginalne ze starego telewizora. Kwestia taka, że niestety stare "wnętrzności" lądują na śmietnikukaem pisze:Czy tak trudno jest opracować, wyprodukować i sprzedawać na specjalne zamówienie telewizor z nowoczesnym panelem LCD/PDP/OLED czy co tam teraz jest modne i z normalnym stereo Nicam, itp. ale w pudle drewnianym i z głośnikami a'la Rubin? Przecież gramofonów audiofilskich po 30 kilozłotych też nie produkuje się wielkoseryjnie, a jednak są nabywcy...

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Chyba "DPP" ("picture")Jasiu pisze:Bez zaawansowanego DSP takich efektów się nie osiągnie, a bez tego Rubin nie jest Rubinem.

Dlatego jestem raczej za nową skrzynką, nawet nie musi specjalnie przypominać tych sprzed 30-35 lat. Byleby miała podobne parametry akustyczne... Po dwa rubinowe owalne tweeterki na stronę (front panel) i dwa takież woofery na ścianach bocznych. Do tego po odpowiedniej zwrotnicy na kanał.tetroda pisze:A ja znam jednego serwisanta, który tym się zajmuje - oczywiście na specjalne zamówienie. Skrzynka stara, "bebechy" nowe, LCD, głośniki oryginalne ze starego telewizora. Kwestia taka, że niestety stare "wnętrzności" lądują na śmietniku
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
kaem pisze:Czy tak trudno jest opracować, wyprodukować i sprzedawać na specjalne zamówienie telewizor z nowoczesnym panelem LCD/PDP/OLED czy co tam teraz jest modne i z normalnym stereo Nicam, itp. ale w pudle drewnianym i z głośnikami a'la Rubin? Przecież gramofonów audiofilskich po 30 kilozłotych też nie produkuje się wielkoseryjnie, a jednak są nabywcy...
Obawiam się że nie było by nabywców. Drewniana obudowa to o 90% problemów więcej. Wióry, pył technologia lakiery i kleje. Byłem w zakładzie Daewoo który robił obudowy do TV. Pssss klik pach, Pssss klik pach,Pssss klik pach, Pssss klik pach,... Obudowa za obudową. czysto, szybko i sterylnie. A poza tym takie sentymenty do drewna ma tylko garstka dziwaków takich jak my

Teraz każdy wiesza TV na ścianie i ma być jak najcieńszy.
Drewno, głośniki - dobre dla znawców czyli 2% Klientów. Reszta to szara konsumencka masa, która kupuje to co Pani Goździkowa....
To samo jest w samochodach. Tylko jeszcze gorzej

Robert SP5RF
Funkcje głośników telewizora przejęło kino domowe i tego już chyba nic nie odwróci.
Żaden z producentów nie bierze jakości dźwięku pod uwagę.
Żaden z producentów nie bierze jakości dźwięku pod uwagę.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
DSP, S jak signal.kaem pisze:Chyba "DPP" ("picture")Jasiu pisze:Bez zaawansowanego DSP takich efektów się nie osiągnie, a bez tego Rubin nie jest Rubinem.![]()
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Jak to mój wujek z okolic Świnoujścia powiedział: "To był mój najlepszy telewizor. Ładne, żywe kolory, piękny dźwięk ale jak się zepsuł drugi raz to już nikt go nie chciał naprawić".
Długo się zbierałem żeby dostać się do Rubina. Przeniesienie, heh, raczej przepchanie i przeciągnięcie go do drugiego pomieszczenia gdzie mam muzeum, dało mi popalić... Samo postawienie na stolik wymagało ode mnie zaparcia się fess. Nigdy już nie wezmę się sam za to bydle, prędzej mi przepuklina wyjdzie od jazdy na motorze niż od noszenia Rubola.
Na kawałku przewodu w roli anteny odebrałem TVN z pięknym dźwiękiem lecz obrazu nie było. Kineskop świeci pięknie na biało z kolorowymi powrotami, w najlepszym przypadku obraz śnieżył jak cholera ale postaci nie szło rozróżnić.
Nie będę go naprawiał bo w dwóch kwestach zgodziłem się z moim wujkiem. Mianowicie: ma piękny dźwięk i nikt go już nie chce naprawić.
Podejrzewam że gdybym podłączył kablówkę to by ładnie grał ale to moje dywagacje.
Zdjęcia wysłałem na Unimor: http://unimor.info/photogallery2.php?album_id=68
Miłego oglądania.
PS. Filmik też jest ale internet mi szwankuje i nie mogę wysłać na youtube'a.
Długo się zbierałem żeby dostać się do Rubina. Przeniesienie, heh, raczej przepchanie i przeciągnięcie go do drugiego pomieszczenia gdzie mam muzeum, dało mi popalić... Samo postawienie na stolik wymagało ode mnie zaparcia się fess. Nigdy już nie wezmę się sam za to bydle, prędzej mi przepuklina wyjdzie od jazdy na motorze niż od noszenia Rubola.
Na kawałku przewodu w roli anteny odebrałem TVN z pięknym dźwiękiem lecz obrazu nie było. Kineskop świeci pięknie na biało z kolorowymi powrotami, w najlepszym przypadku obraz śnieżył jak cholera ale postaci nie szło rozróżnić.
Nie będę go naprawiał bo w dwóch kwestach zgodziłem się z moim wujkiem. Mianowicie: ma piękny dźwięk i nikt go już nie chce naprawić.
Podejrzewam że gdybym podłączył kablówkę to by ładnie grał ale to moje dywagacje.
Zdjęcia wysłałem na Unimor: http://unimor.info/photogallery2.php?album_id=68
Miłego oglądania.
PS. Filmik też jest ale internet mi szwankuje i nie mogę wysłać na youtube'a.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Co wy k..a chłopaki wiecie o starych kolorach jeśli nie mieliście w ręku zabytku klasy RUBIN401 (numeru chyba nie pomyliłem?), jak się to cudo włączało to na moment żarówki przygasały, trafko sieciowe na pewno było ponad 0.5kW, kolory rozjeżdżały się , zanim wybył z zakładu (a bywał częstym gościem), nigdy nikt nawet nie próbował jednoosobowo (w przeciwieństwie do R714) postawić go na stole, waga ponad 80kg. Spotkałem tylko jeden egzemplarz w życiu, dziś raczej absolutnie nie do zdobycia, w sklepach (chyba) nigdy nie był sprzedawany.PS.Znalazłemhttp://rw6ase.narod.ru/r/rubin/rubin401.html..i tylko 65kg, 350W i takie ogromne trafo sieciowe, chyba nadmiarowo te elementy dawali, pamiętam,że transformator sieciowy był naprawdę duży i nie na magnetowodzie zwijanym.Marcin K. pisze: Długo się zbierałem żeby dostać się do Rubina. Przeniesienie, heh, raczej przepchanie i przeciągnięcie go do drugiego pomieszczenia gdzie mam muzeum, dało mi popalić... Samo postawienie na stolik wymagało ode mnie zaparcia się fess. Nigdy już nie wezmę się sam za to bydle, prędzej mi przepuklina wyjdzie od jazdy na motorze niż od noszenia Rubola.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
No czegoś takiego nie widziałem
I rocznik wykonania 1968 kiedy u nasz Tosce czy Korala robiono... U nas nie mogli tego sprzedawać bo i po co? Nie było jeszcze nadajników telewizji kolorowej.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Styczność z tym telewizorem miałem w latach 79-82.