Obciążenie pentody żródłem pradowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Obciążenie pentody żródłem pradowym
W przypadku triody sprawa jest łatwa - źródło prądowe do anody i gotowe. Jak to jest z pentodą? Szukałem parę godzin w google i nic
Nasze forum również przeglądałem ale żadnego schematu z takim rozwiązaniem. Interesuje mnie realizacja takiego układu na tranzystorach, a w szczególności co się robi z siatką drugą.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Obciążenie pentody żródłem pradowym
Tak się nie robi, bo otrzymasz szeregowe połączenie źródeł prądowych. Nie ustalisz napięcia na anodzie.
Może stosując jakieś stałoprądowe sprzężenie zwrotne by zadziałało. Ale dostaniesz wtedy stopień o wzmocnieniu rzędu kilku tysięcy i rezystancji wewnętrznej w megaomach. Pasmo będzie żadne. Będzie się trochę zachowywać jak wzmacniacz operacyjny bez USZ.
Jeżeli nie będzie się wzbudzać, to i tak nie wyobrażam sobie sensownego zastosowania.
Może stosując jakieś stałoprądowe sprzężenie zwrotne by zadziałało. Ale dostaniesz wtedy stopień o wzmocnieniu rzędu kilku tysięcy i rezystancji wewnętrznej w megaomach. Pasmo będzie żadne. Będzie się trochę zachowywać jak wzmacniacz operacyjny bez USZ.
Jeżeli nie będzie się wzbudzać, to i tak nie wyobrażam sobie sensownego zastosowania.
Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że musi być coś na rzeczy z tym brakiem informacji nt takiego rozwiązania. Sprawa wyjaśniona 

- Teslacoil
- 625...1249 postów
Mi taki układ działał. Nie było problemów z połową napięcia na anodzie pentody, wzbudzać się też nie wzbudzało, mimo że to podobno "wredna" lampa. Grało bo...może nie wiedziałem, że nie powinno
.
Ostatecznie jednak pentoda poszła "na górę".
viewtopic.php?f=6&t=4574&start=0

Ostatecznie jednak pentoda poszła "na górę".
viewtopic.php?f=6&t=4574&start=0
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale co to za źródło prądowe na triodzie...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Może i działał, ale nie taki układ.Teslacoil pisze:Mi taki układ działał.
Czepiałem się już tego mnóstwo razy, ale powiedz mi i Ty - pod jakim względem trioda jest w tym miejscu lepsza od zwykłego rezystora?
Podpowiedź: Właściwości takie jak rezystancja dynamiczna, liniowość, sprawność energetyczna, niezawodność, cena, prostota układu, czy zajmowane miejsce przemawiają na korzyść rezystora, więc musisz znaleźć inne

- Teslacoil
- 625...1249 postów
Układ działał w sensie, że grało, a że grało źle, to inna sprawa. Tak jak piszesz, tragiczne parametry dynamiczne, pasmo itd na to złe granie się złożyło. Dlatego w finalnym układzie jest pentoda w obciążeniu aktywnym triody i jest o.k.
Rezystor byłby lepszym obciążeniem dla pentody, dla triody też nie byłby złym. Pierwotny układ ot tak sobie wymyśliłem, nie poparte to było żadną wiedzą teoretyczną (mam spore braki
) ani obliczeniami. Lubię kombinować, często "na czuja", a to co z tego wychodzi, na moje potrzeby wystarcza
.
Rezystor byłby lepszym obciążeniem dla pentody, dla triody też nie byłby złym. Pierwotny układ ot tak sobie wymyśliłem, nie poparte to było żadną wiedzą teoretyczną (mam spore braki

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Chodziło mi o to, że układ który zrobiłeś to nie była pentoda obciążona źródłem, gdyż ta trioda nie stanowiła lepszego źródła, niż zwykły rezystor.Teslacoil pisze:Układ działał w sensie, że grało, a że grało źle, to inna sprawa.