Święta i po Świętach...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Święta i po Świętach...

Post autor: Marcin K. »

Zastanawiam się dlaczego nie ma tematu związanego ze składaniem sobie życzeń z okazji Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Przecież to są najważniejsze święta każdego katolika wobec czego ja to zrobię 8)
Aby Wam się szczęściło, rozumu nie zabrakło, lamp o dobrej emisji i życia w zgodzie z rodziną i żeby nowe konstrukcje nie brumiały :)
Wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt życzy kolega z Triody Marcin K!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Święta i po Świętach...

Post autor: Vault_Dweller »

Być może większość tutaj jest ateistami / agnostykami. Tym niemniej życzę wszystkim wesołego pajączka na Dzień Wszystkich Zombich :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Vault_Dweller pisze: Dzień Wszystkich Zombich :).
Stonowana edycja.
Żart niesmaczny. Co najmniej.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 kwietnia 2009, 21:56 przez KaKa, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Proponuję, żeby na forum zajmować się sprawami bezpośrednio i pośrednio związanymi z tematyką forum, a tematy światopoglądowe zostawić na inne fora.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Również uważam, że poruszanie tu temtów politycznych, religijnych i ogólnie światopoglądowych jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Powiedziałbym co myślę na temat tych i innych katolickich obrządków, jednak sam napisałem, że to nie na miejscu. Można złożyć sobie życzenia np. z okazji Nowego Roku, bo to neutralne święto i nikogo nie urazi.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

maciej_333 pisze:Można złożyć sobie życzenia np. z okazji Nowego Roku, bo to neutralne święto i nikogo nie urazi.
Я соглашаю. С новым годом, товарищи! :wink:
Załączniki
s-nowym.gif
_
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Obawiam się Marcinie, że popełniłeś poważną "gafę" :idea:, jaką, wynika z napisanych już postów.
Proponuję zatem, by na łamach tego forum, nie składać sobie publicznie życzeń. Bez odstępstw. Będziemy wówczas całkowicie w zgodzie z kanonem politycznej poprawności.
785mm
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Janusz pisze:Będziemy wówczas całkowicie w zgodzie z kanonem politycznej poprawności.
:shock:

To ja, głupi, myślałem że chodzi o totalną wolność, nawet od świąt a tu taki klops!
Nie obchodzimy świąt, za to przestrzegamy kanonu! No dobrze, skoro jest taki rozkaz, to trudno. Ale czy na ten Kanon dostaje się chociaż jakieś prezenty?
_
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Zapewne nie, bo jak nie obchodzimy świąt to i nie ma okazji
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

I dni wolnych od pracy też nie ma!
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Nie...
To wszystko zostaje, tylko teraz nie należy o tym mówić. Składając komuś wielkanocne życzenia możemy obrazić uczucia innych, wierzących inaczej lub też niewierzących. A nie wolno. Bo to pogwałcenie jednej z podstawowych zasad - tolerancji. Oczywiście w jej współczesnym, odpowiadającym obecnym czasom rozumieniu.
Dawniej, na szczęście to już przeszłość, tolerancję rozumiano inaczej. Mianowice jako cierpliwe znoszenie i uszanowanie odrębności osób o odmiennych poglądach, wierzeniach, czy sposobie życia, o ile tylko ich zachowanie nie stanowiło zagrożenia dla otoczenia oraz mieściło się w ramach ogólnie przyjętych norm moralnych oraz obowiązującego wszystkich prawa, stanowionego z grubsza rzecz biorąc przez większość poprzez swoich przedstawicieli. Naturalnie w tzw. demokracjach.
Obecnie natomiast tolerancja oznacza, że pewne grupy, niezależnie od tego jak duże, nie powinny wyrażać swojego zdania, muszą natomiast bezwzględnie akceptować zachowania, oraz przestrzegać warunków stawianych przez mniejszości, ewentualnie grupy lub osoby utrzymujące iż są mniejszościami. Ponadto, co zupełnie zrozumiałe, nie powinny też próbować obrony swojego stanowiska. Podobnie zresztą nie powinny dążyć do jakichkolwiek zmian w prawodawstwie, zgodnych z wyznawanymi przekonaniami. Jest to bowiem wysoce niestosowne. Także i normy moralne, kształtowane na przestrzeni wieków przez Tradycję, dziś nie mogą mieć zastosowania, ponieważ są zbyt sztywne, nazbyt ograniczają racjonalny i zrównoważony rozwój społeczeństwa z całym swoim multikulturowym bogactwem.
Myślę, że pokrótce wprawdzie, lecz nieco jednak rozwinąłem myśl zapoczątkowaną w moim wcześniejszym poście, o zgodności poczynań na forum z dobrze rozumiana poprawnością polityczną.
785mm
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W moim poprzednim poscie bynajmniej nie chodziło mi o poprawnośc polityczną.
"I'm proud not to be PC"
Po prostu wszelkie tego typu dyskusje w krótkim czasie przeistaczają się w pyskówki, a chyba nikt nie zagląda na Triodę, żeby coś takiego czytać...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Porażka :| Ja sam dawno temu zmieniłem przekonania religijne (gdzieś pomiędzy ateizmem, a agnostycyzmem i deizmem), ale bynajmniej nie poczułem się urażony postem który założył marcin_oizo (bo niby co miało by mnie urazić), ani postem Vaulta. Natomiast przeraża mnie to, że nawet z tematu życzeń świątecznych robi się awantura, koledzy, na innych forach jakoś ludzie składają sobie życzenia i nie ma zadymy z tego powodu.. Wobec tego nie będę składał spóźnionych życzeń, lecz przypomnę wiersz nawiązujący do dzisiejszej tradycji:

"Weź wielki balon gumiany;
nalej weń wody i piany.
I pier... z balkonu;
żeby wszyscy byli oblani."

Pozdr.

P.S. fugasi, skąd wytrzasłeś ten plakat ? ;)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Szalony napisał dobrze. Czym miałem urazić innych? Skoro składamy sobie życzenia z okazji BN to dlaczego mielibyśmy nie składać sobie życzeń z okazji tych świąt? To, że ktoś ich nie obchodzi nie oznacza, że trzeba go wyrugować ze społeczeństwa. Dziwnie to odebrali co poniektórzy koledzy.
Temat do kosza bo politycznie się zrobiło (a niby skąd to już nie wiem??) a miało być miło i ciepło. Ludzie ludziom sami sobie gotują ten los i zaczynają się kłócić z byle czego. Chyba lubicie awantury, ja nie.
Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkiego dobrego DLA WSZYSTKICH!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Marcinie odpuść,to prawomyślne smutasy tu mącą...w Święta posadziłem pięć własnoręcznie z kasztanów wyhodowanych drzewek kasztana czerwonego(czterolatki) i osiemnaście(też z własnej hodowli) akacji hiszpańskich (kwitną jak nasze tylko na czerwono).Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę im,aby rosły do nieba i aby ich bobry nie zjadły.
ODPOWIEDZ