Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Post autor: TripleXXX »

Witam
Jako że jestem kiepskim elektronikiem jak również obiecałem, że kiedyś pokaże tutaj jedną z moich kolumn, postanowiłem zaprezentować coś co ostatnio wystrugałem.
Kolumny gitarowe robię w zasadzie od jakichś dwóch lat. Wiem, to niewiele. Udało mi się jednak w dość szybkim czasie dojść do poziomu z którego jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem już dość sporo kolumn pod gitarę, więc doświadczenie już jakieś jest, choć podobno człowiek uczy się całe życie ;) .
Plan zrobienia kolumny/paczki 412 (właściwie to nie wiem już jak to nazywać paczka czy kolumna :?: Niech będzie kolumna) narodził się już dawno temu, ale realizacja ciągle się przeciągała aż w końcu się zawziąłem i tak oto powstałą kolumna 412 design by me .
Założenie na początku było takie: żadnych półśrodków i tandety, poprzeczka wysoko i do roboty. I tak też udało mi się to mniej więcej utrzymać do końca budowy :wink:

Całość wykonana jest ze sklejki brzozowej, jednolitej 18mm. Wszystkie elementy drewniane (kantówki, listewki, "dusza" itp) są z drewna jodłowego. Ciekawostką jest fakt, że drewno to ma kilkadziesiąt lat czyli vintage do spodu :mrgreen: . Ścianki łączone na wczepy palcowe ( po sklejeniu trzyma jak diabli). Na początku zastanawiałem się czy nie zrobić czasami prostej kolumny z pochylonym frontem, ale stwierdziłem, że na to też przyjdzie czas.
Zatem skośna. Konstrukcja oparta jest na kolumnie PPC412 Orange slant z modyfikacjami. Moja kolumna to taki leżący na boku Orange :) głębokość kolumny i kąt skosu na froncie też nieco się różnią. Głośniki montowane od środka śrubami, przykręcane do nabitych od zewnątrz nakrętek pazurkowych. Czyli standard mocowania głośników w tego typu kolumnach. W zasadzie żadnych szaleństw nie ma, aczkolwiek postarałem się żeby kolumna nieco się wyróżniała :mrgreen: . Całość obita tolexem w dwóch kolorach. Siatka na maskownicę - Bluesbreaker. Na razie kolumna ma zamontowane gumowe nóżki, ale zbudowałem platformę na kółkach żeby ułatwić sobie życie i planuję również zamontowanie kółek bezpośrednio do kolumny. Wg mnie kolumna 412 bez kółek to jest jakieś nieporozumienie.

Głośniki - Celestion Vintage 30. Zawsze takich używałem i jak na razie przy tym pozostanę. Brzmieniowo mi jak najbardziej odpowiadają.

Narożniki - tak jak się obawiałem. Te, które mam niestety nijak nie idzie zamontować na skosie frontu. Wszystkie są pod kąt prosty. Tak więc na górze od frontu narożników nie będzie.

Tolex kleiłem tak jak już kiedyś wspominałem w innym temacie, więc tu już tego nie będę opisywał.

Logo. Tak. Ciągle robię mocowania pod logo a tak naprawdę to nie wiem kiedy się go wreszcie doczekam :lol: . Niby szczegół, ale za to bardzo ważny szczegół. Jeśli już będzie, to raczej coś na miarę loga Marshall,Bogner, Egnater etc- białe, plastikowe. Jeśli macie jakieś pomysły w tym temacie to proszę się nie krępować :wink: Szukam kogoś, kto może takie logo dla mnie wykonać.

Czas budowy?? Około 3 tygodnie. Koszt ?? Dużyyy :mrgreen: . Satysfakcja ?? Ogromna :P Brzmienie ?? Kwestia gustu :wink:

Jeśli ktoś przypadkiem ma za dużo pieniędzy to nie będzie mi przykro rozstać się z tą kolumną :mrgreen: Poniżej zamieszczam zdjęcia jak mniej więcej powstawała ta kolumna. Zdjęć mam dużo (za dużo) więcej, ale starałem się zamieścić tylko te ważniejsze/ładniejsze . Poza tym kiepski ze mnie fotograf.
Załączniki
Buzzaro 1.jpg
Buzzaro 2.jpg
Buzzaro 3.jpg
Buzzaro 4.jpg
Buzzaro 5.jpg
Buzzaro 6.jpg
Buzzaro 7.jpg
Buzzaro 8.jpg
Buzzaro 9.jpg
Buzzaro 10.jpg
Ostatnio zmieniony sob, 11 kwietnia 2009, 00:49 przez TripleXXX, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Kolumna gitarowa 412 by Buzar - How it's made ??

CD 1.
Załączniki
Buzzaro 11.jpg
Buzzaro 12.jpg
Buzzaro 13.jpg
Buzzaro 14.jpg
Buzzaro 15.jpg
Buzzaro 16.jpg
Buzzaro 17.jpg
Buzzaro 18.jpg
Buzzaro 19.jpg
Buzzaro 20.jpg
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

CD 2.
Załączniki
Buzzaro 21.jpg
Buzzaro 22.jpg
Buzzaro 23.jpg
Buzzaro 24.jpg
Buzzaro 25.jpg
Buzzaro 26.jpg
Buzzaro 27.jpg
Buzzaro 28.jpg
Buzzaro 29.jpg
Buzzaro 30.jpg
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

CD 3. Musiałem podzielić na części (max 10 załączników) . Jeśli macie jakieś pytania odnośnie budowy to bardzo proszę :)
Załączniki
Buzzaro 32.jpg
Buzzaro 33.jpg
Buzzaro 34.jpg
Buzzaro 35.jpg
Buzzaro 36.jpg
Buzzaro 37.jpg
Peavey JSX Joe Satriani Signatur 1.jpg
Peavey JSX Joe Satriani Signatur 2 .jpg
Peavey JSX Joe Satriani Signatur 3 .jpg
Peavey JSX Joe Satriani Signatur .jpg
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

<szuka szczęki>....

dalej szukam szczęki.....

....

cholerka, robota perfekcyjna, dodaj jeszcze tylko jakiś napis na kolumnie, chociaż nie, zostaw może tak, jest super !
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Deseczka pod szmatką na logo jest. 1960 Marshalla jest gorzej zrobiona, to pewne.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: kiepura47-51 »

Witam. Nie potrafię tego opisać!!!Jakość Twojej konstrukcji przewyższa chyba niemal wszystkie kolumny,jakie widziałem do tej pory w sklepach muzycznych w Stanach.Powodzenia i pozdrawiam Janusz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Post autor: painlust »

Design przypomina mi kurtki gości od ścigaczy... Masz coś wspólnego z tego typu rozrywką?
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

kiepura47-51 Takich kolumn raczej nie spotyka się w normalnym salonie muzycznym. Tego typu rzeczy są robione raczej na zamówienie. W Stanach jest masa ludzi, którzy robią dużo lepsze/ładniejsze kolumny. Wierz mi. Przewertowałem już chyba większość stron z tym związanych. Niektórym projektom nie dorastam nawet do pięt :roll: . A tak w ogóle to na naszym rynku nie mam czego szukać z takimi projektami. Stany, Stany - tam to by można było coś nawojować :mrgreen:(duży rynek - duże możliwości) , ale nie u nas w Polsce. Tu ludzie jeszcze nie doceniają takich wyrodków. Liczy się znaczek i tyle.
W sumie to Ci trochę zazdroszczę. Wiem jak to jest mieszkać i pracować za granicą. Wszędzie jest łatwiej, tylko nie w Polsce niestety. Ehhh... szkoda gadać. Może Cię kiedyś odwiedzę w Stanach :D

painlust He he . Zgadza się, ale tylko po części. Jestem miłośnikiem dwóch kółek, ale nie w wersji ścigacz -tylko sport/turystyk (naked bike - :) ). Design kolumny nie ma jednak z tym powiązania.
Niestety niedawno sprzedałem "sprzęta". Plany są troszkę inne niestety, ale kiedyś na pewno do tego jeszcze wrócę :). Taka pasja jest jak przewlekła choroba. Zawsze są nawroty :lol:
Aha. Kiedyś (kilka lat temu) uprawiałem kolarstwo górskie (amatorsko/turystycznie oczywiście :D ). Są plany aby w tym sezonie do tego powrócić ;)

W sumie ta kolumna to jeszcze nic takiego jeśli chodzi o design. W głowie już powstaje nowy projekt - 412 prosta z frontem pod skosem i tolexem w trzech kolorach (tym razem bez pomarańczy ;) ).

Pzdr
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

TripleXXX pisze:Kiedyś (kilka lat temu) uprawiałem kolarstwo górskie (amatorsko/turystycznie oczywiście :D ). Są plany aby w tym sezonie do tego powrócić ;)
Ja też w maratonach MTB miałem przerwę ale planuję w tym sezonie coś pojechać. A i KaKa się na maratony czai. TriodaTeam możemy montować już prawie :wink:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chylę czoła, może i masz rację, że na krajowym rynku za dużo nie da się zwojować, ale z taką jakością wykonania i designem stanowiłbyś groźną konkurencję dla NoisyBoxa... Do stolarki mam dwie lewe ręce, więc tym bardziej podziwiam i doceniam staranność z jaką wykonałeś paczkę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

Nie można nie powiedzieć nic po obejrzeniu tej pracy: bardzo dobra, staranna robota, odpowiednio dobrane materiały i surowce, nie ma drogi na skróty. SUPER!
PW.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A tego PEAVEYA oklejałeś od początku czy tylko pasy darłes?
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Peavey robi niestety totalny szajs jeśli chodzi o obudowy head. Boki ze sklejki a góra i dół z płyty wiórowej. Wszystko zbite gwoździami (na kleju ale jednak). Wystarczy że z wysokości kolan wzmacniacz upadnie na ziemię i trzaska się w mak. Widziałem już kilka wzmacniaczy Peavey'a strzaskanych i "połapanych" wkrętami.
Obudowę robiłem nową. Całość ze sklejki + nowe narożniki. Niestety nie mam zdjęć z budowy. Trochę zabawy z tym było. Szczególnie mocowanie pod chromowane blachy na froncie :)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Wspominałaś o zagranicznych stronach które przeglądałeś a propos kolumn. Może byś linkami rzucił ;)?

W ogóle jak ty robisz te łączenia palcowe? I czy płyty tniesz sam (jak tak to czym?)?
Zaokrąglenia boków robisz frezem? Jak tak to jakim? O ile też mniejszą robisz płytę względem wymiarów wnętrza paki (bez skajów itp.)?
ODPOWIEDZ