Jeszcze nie świecę, czyli gdzie lądujemy w czasie ferii?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

pierwszy

Re: Jeszcze nie świecę, czyli gdzie lądujemy w czasie ferii?

Post autor: pierwszy »

traxman pisze: Jakie piękne było by życie gdyby w Chorzowie były takie: Széchenyi Gyógyfürdő
Prosze bardzo, i pomyslec, ze ja w technikum mialem karnet darmowy i we wtorki ostatnie dwie godziny mialem WF wlasnie tu :D
Széchenyi.jpg
traxman pisze: a gdzie Baszty Rybackie?
Tu :P
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Traxman :arrow: A nie da się czegoś ugadać z jakąś kopalnią? Chociaż namiastkę łaźni byście mieli. Jakieś źródła geotermalne czy coś :P .
Pierwsze miejsce nie jest trudne. Dla ułatwienia, zdjęcie zostało zrobione na wysokości ok 2500m.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Akurat temat ciepłej wody w łaźni jest bardzo drażliwy. Miałem do czynienia z kilkoma wymiennikami CWU na kopalniach.
Zimna woda w łaźni jest w stanie wywołać Czwarte Powstanie Śląskie i wierz mi - one będzie wygrane.
Co do innych akwenów wodnych to mam w pobliżu staw wypełniony fenolami, ale raczej bym się tam nie kąpał, kolega wpadł i wyłysiał w ciągu dwóch dni.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

KaKa pisze:Traxman :arrow: A nie da się czegoś ugadać z jakąś kopalnią? Chociaż namiastkę łaźni byście mieli. Jakieś źródła geotermalne czy coś :P
No już mieliśmy - Królewska Huta była uzdrowiskiem jakieś 200 lat temu - w 1791r. podczas odkrywki węgla natrafiono na wody solankowe które dały początek uzdrowisku. Potem kuracjuszom urządzano kąpiele w żelazistej wodzie pobieranej z odwodnienia jednego z szybów oraz ze schładzania żużla wielkopiecowego.

Po tych czasach została nam ulica Starego Zdroju ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
traxman

Post autor: traxman »

A teraz powoli w Chorzowie Rawa staje się rzeką podziemną, więc chyba wejdzie na listę atrakcji turystycznych :mrgreen:
Teraz ulica raczej ze zdrojem ma niewiele wspólnego, po jednej stronie szpital, a po drugiej stronie, aby nie było cmentarz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

traxman pisze: Zimna woda w łaźni jest w stanie wywołać Czwarte Powstanie Śląskie i wierz mi - one będzie wygrane.
To bardzo prawdopodobne. W takiej Ameryce na przykład poszło o głupią herbatkę...
macska pisze:pomyslec, ze ja w technikum mialem karnet darmowy i we wtorki ostatnie dwie godziny mialem WF wlasnie tu :D
Czy to nie tam właśnie sławny gefreiter Kania i szeregowy Haber podziwiali wdzięki damskie, a zwróciwszy uwagę na pewien detal stwierdzili że "takie właśnie są najlepsze"? :lol:
_
_idu

Post autor: _idu »

traxman pisze:A teraz powoli w Chorzowie Rawa staje się rzeką podziemną, więc chyba wejdzie na listę atrakcji turystycznych :mrgreen:
Teraz ulica raczej ze zdrojem ma niewiele wspólnego, po jednej stronie szpital, a po drugiej stronie, aby nie było cmentarz.
To prawidłowa para. Nie może być cmentarz zbyt daleko od umieralni.
To tak samo jak u nas monopolistka usług pogrzebowych firma Skrzydlewska (pamiętacie słynny pavulon....)- ma swoje "kwiaciarnie" w każdym szpitalu oraz swoich ludzi w każdym urzędzie dzielnicowym tam gdzie rejestruje się akty zgonu.
ODPOWIEDZ