Traxman A nie da się czegoś ugadać z jakąś kopalnią? Chociaż namiastkę łaźni byście mieli. Jakieś źródła geotermalne czy coś .
Pierwsze miejsce nie jest trudne. Dla ułatwienia, zdjęcie zostało zrobione na wysokości ok 2500m.
Akurat temat ciepłej wody w łaźni jest bardzo drażliwy. Miałem do czynienia z kilkoma wymiennikami CWU na kopalniach.
Zimna woda w łaźni jest w stanie wywołać Czwarte Powstanie Śląskie i wierz mi - one będzie wygrane.
Co do innych akwenów wodnych to mam w pobliżu staw wypełniony fenolami, ale raczej bym się tam nie kąpał, kolega wpadł i wyłysiał w ciągu dwóch dni.
KaKa pisze:Traxman A nie da się czegoś ugadać z jakąś kopalnią? Chociaż namiastkę łaźni byście mieli. Jakieś źródła geotermalne czy coś
No już mieliśmy - Królewska Huta była uzdrowiskiem jakieś 200 lat temu - w 1791r. podczas odkrywki węgla natrafiono na wody solankowe które dały początek uzdrowisku. Potem kuracjuszom urządzano kąpiele w żelazistej wodzie pobieranej z odwodnienia jednego z szybów oraz ze schładzania żużla wielkopiecowego.
Po tych czasach została nam ulica Starego Zdroju
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
A teraz powoli w Chorzowie Rawa staje się rzeką podziemną, więc chyba wejdzie na listę atrakcji turystycznych
Teraz ulica raczej ze zdrojem ma niewiele wspólnego, po jednej stronie szpital, a po drugiej stronie, aby nie było cmentarz.
traxman pisze:
Zimna woda w łaźni jest w stanie wywołać Czwarte Powstanie Śląskie i wierz mi - one będzie wygrane.
To bardzo prawdopodobne. W takiej Ameryce na przykład poszło o głupią herbatkę...
macska pisze:pomyslec, ze ja w technikum mialem karnet darmowy i we wtorki ostatnie dwie godziny mialem WF wlasnie tu
Czy to nie tam właśnie sławny gefreiter Kania i szeregowy Haber podziwiali wdzięki damskie, a zwróciwszy uwagę na pewien detal stwierdzili że "takie właśnie są najlepsze"?
traxman pisze:A teraz powoli w Chorzowie Rawa staje się rzeką podziemną, więc chyba wejdzie na listę atrakcji turystycznych
Teraz ulica raczej ze zdrojem ma niewiele wspólnego, po jednej stronie szpital, a po drugiej stronie, aby nie było cmentarz.
To prawidłowa para. Nie może być cmentarz zbyt daleko od umieralni.
To tak samo jak u nas monopolistka usług pogrzebowych firma Skrzydlewska (pamiętacie słynny pavulon....)- ma swoje "kwiaciarnie" w każdym szpitalu oraz swoich ludzi w każdym urzędzie dzielnicowym tam gdzie rejestruje się akty zgonu.