Nienormalna DANA

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Nienormalna DANA

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Kupiłem radyjko tranzystorowe Dana, włączyłem, działa bardzo dobrze ale zainteresowała mnie sprawa odbioru Jedynki w miejscu Polskiego Radia Dla Zagranicy które nadaje na 198kHz i odwrotnie. Rozebrałem je, próbowałem linkę skali jakoś inaczej poprowadzić żeby stroiło w drugą stronę ale kurde włączam oldradio.pl coby ściągnąć schemat celem przestrojenia (Dana moja ma identyczną głowicę jak Major toteż poszukuję skany z jakiejś gazety elektronicznej jak to przestroić). Jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem że częstotliwości na mojej skali są "kopnięte" tzn. w drugą stronę! Dlaczego?
W związku z tym że moja Dana (wartość sentymentalna) na głupią skalę to poszukuję skali do tego sprzętu :roll:
Oto poprawna skala: http://www.oldradio.pl/okno_obrazka.php ... &nrmod=633
i moja Dana:
Załączniki
Dana.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Re: Nienormalna DANA

Post autor: traxman »

Też taką mam i trzeba się przyzwyczaić, bo kręcąc gałką w lewo - wskaźnik jedzie w prawo :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To znaczy kręcąc gałką wskaźnik idzie dobrze ale częstotliwości ani trochę się nie zgadzają. Najlepiej było by zrobić odbicie lustrzane skali i nakleić :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

marcin_oizo pisze:To znaczy kręcąc gałką wskaźnik idzie dobrze ale częstotliwości ani trochę się nie zgadzają.
Skoro się nie zgadzają, to znaczy, że idzie źle - odwrotnie. Załóż może linkę od skali tak, żeby było jak u traxmana.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Z linka próbowałem na różne sposoby i nie da rady inaczej założyć bo konstrukcyjnie jest to niemożliwe bo przeszkadza głośnik.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Eee tam, na oście napędowej zawiń z drugiej strony.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ale Panowie co to da? Wskazówka i tak będzie szła nie w tą stronę co potrzeba :roll: Chodzi o to (bo chyba się nie zrozumieliśmy) że wskazówka idzie w stronę wysokich częstotliwości podczas gdy powinna iść w dół i odwrotnie. Chyba żeby zamontować wskazówkę na przeciw biegnącej linki :wink: Wtedy było by dobrze (tak mi się wydaje) Tylko po co robić coś co pokazuje bez sensu? Kurde jaja z tymi naszymi sprzętami 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Jak zmienisz kierunek nawinięcia na rolce napędowej, to przy kręceniu w lewo gałą w lewo pójdzie wskazówka. A jeżeli to nic nie da to odwróć kierunek nawinięcia na kondensatorze, tylko chyba nie ma tam zbyt łatwego dostępu.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Właśnie to jest tak rozwinięte konstrukcyjnie że nijak da się odwrócić zwój na kondensatorze. Kółka też nie da się obrócić. Chyba zamienię linke na której siedzi wskazówka i będzie szlus.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

marcin_oizo pisze:Chyba zamienię linke na której siedzi wskazówka i będzie szlus.
To nad czym się jeszcze zastanawiasz? :mrgreen: Przy tej zmianie okaże się, że tak było fabrycznie tylko ktoś przed Tobą zamienił ;-)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jaja polegają na tym ze nie było to ruszane bo fabryczna farbą jest zalane :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Tak, miałem dostęp do różnych "Dan" (to moje pierwsze radio z UKF na tranzystorach) i nie mam pojęcia czemu miały takie różne napędy? Może ktoś robiąc rysunek skali się pomylił przy nanoszeniu na pleksę i jakoś trzeba było wybrnąć. Przydała by się instrukcja serwisowa, tam zawsze rozrysowany był napęd skali.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Więc przełożyłem wskaźniczek na przeciwległą linkę i teraz skala dobrze chodzi ale i tak Jedynka odbiera nie tam gdzie powinna nawet po nastrojeniu cewką na ferrycie i trymerami. Oj rany rany...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Marcinie - zważ na to,że na linijce skali częstotliwości nie są naniesione precyzyjnie i są orientacyjne.Dana ma niewielką liniowa skalę, więc trudno tu mówić o dokładności. Kiedy była produkowana, jak pamiętam w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia :cry: , to Jedynka miała częstotliwość większą o 2kHz.
Lech S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć Leszku! Owszem radio jest prymitywne ale Jedynka odbiera gdzieś w okolicy 260kHz :roll: A to już duża różnica. Siądę to pokombinuję z pojemnościami i może uda się je doprowadzić do porządku :wink: Niby nie opłacalne ale już trochę retro.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ