Cześć! Kupiłem radyjko tranzystorowe Dana, włączyłem, działa bardzo dobrze ale zainteresowała mnie sprawa odbioru Jedynki w miejscu Polskiego Radia Dla Zagranicy które nadaje na 198kHz i odwrotnie. Rozebrałem je, próbowałem linkę skali jakoś inaczej poprowadzić żeby stroiło w drugą stronę ale kurde włączam oldradio.pl coby ściągnąć schemat celem przestrojenia (Dana moja ma identyczną głowicę jak Major toteż poszukuję skany z jakiejś gazety elektronicznej jak to przestroić). Jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem że częstotliwości na mojej skali są "kopnięte" tzn. w drugą stronę! Dlaczego?
W związku z tym że moja Dana (wartość sentymentalna) na głupią skalę to poszukuję skali do tego sprzętu
Oto poprawna skala: http://www.oldradio.pl/okno_obrazka.php ... &nrmod=633
i moja Dana:
To znaczy kręcąc gałką wskaźnik idzie dobrze ale częstotliwości ani trochę się nie zgadzają. Najlepiej było by zrobić odbicie lustrzane skali i nakleić
Ale Panowie co to da? Wskazówka i tak będzie szła nie w tą stronę co potrzeba Chodzi o to (bo chyba się nie zrozumieliśmy) że wskazówka idzie w stronę wysokich częstotliwości podczas gdy powinna iść w dół i odwrotnie. Chyba żeby zamontować wskazówkę na przeciw biegnącej linki Wtedy było by dobrze (tak mi się wydaje) Tylko po co robić coś co pokazuje bez sensu? Kurde jaja z tymi naszymi sprzętami
Jak zmienisz kierunek nawinięcia na rolce napędowej, to przy kręceniu w lewo gałą w lewo pójdzie wskazówka. A jeżeli to nic nie da to odwróć kierunek nawinięcia na kondensatorze, tylko chyba nie ma tam zbyt łatwego dostępu.
Właśnie to jest tak rozwinięte konstrukcyjnie że nijak da się odwrócić zwój na kondensatorze. Kółka też nie da się obrócić. Chyba zamienię linke na której siedzi wskazówka i będzie szlus.
Tak, miałem dostęp do różnych "Dan" (to moje pierwsze radio z UKF na tranzystorach) i nie mam pojęcia czemu miały takie różne napędy? Może ktoś robiąc rysunek skali się pomylił przy nanoszeniu na pleksę i jakoś trzeba było wybrnąć. Przydała by się instrukcja serwisowa, tam zawsze rozrysowany był napęd skali.
Więc przełożyłem wskaźniczek na przeciwległą linkę i teraz skala dobrze chodzi ale i tak Jedynka odbiera nie tam gdzie powinna nawet po nastrojeniu cewką na ferrycie i trymerami. Oj rany rany...
Marcinie - zważ na to,że na linijce skali częstotliwości nie są naniesione precyzyjnie i są orientacyjne.Dana ma niewielką liniowa skalę, więc trudno tu mówić o dokładności. Kiedy była produkowana, jak pamiętam w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia , to Jedynka miała częstotliwość większą o 2kHz.
Cześć Leszku! Owszem radio jest prymitywne ale Jedynka odbiera gdzieś w okolicy 260kHz A to już duża różnica. Siądę to pokombinuję z pojemnościami i może uda się je doprowadzić do porządku Niby nie opłacalne ale już trochę retro.