Wzbudzanie się wzmacniacza

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

esh0
25...49 postów
25...49 postów

Wzbudzanie się wzmacniacza

Post autor: esh0 »

Witajcie!!

Mam ogromny problem, poprawiam wzmacniacz który kiedyś wykonałem i wtedy nie było z nim żadnych problemów, a teraz około 15s po uruchomieniu wzmacniacza napięcie anodowe lamp sterujących zaczyna "szaleć", oscyluje o kilka woltów i powoli spada ciągle a jednocześnie jakieś dziwne zakłócenia (stuki i trzaski) przenoszą się albo w eter, albo w sieć, bo słyszę w radiu nagłe nierówne stukanie...

A teraz bardziej technicznie:
- zasilacz wykonany jest jako regulator szeregowy na IRFP450, schemat do niego:
Obrazek
(rozpatrujemy zasilanie 400V)
- gdy nie ma żadnych włożonych lamp, zasilacz pracuje poprawnie dając około 390V napięcia stałego
- po włożeniu lamp pierwszych (6SL7) nic się nie zmienia - napięcie spada o kilka voltów (2-3V), układ odwracacza pracuje normalnie, symetrię można regulować
- po włożeniu drugiej lampy (6BL7) na początku przez około 15s wszystko jest normalnie, za nią również pojawia się wzmocniony sygnał i nic nie wskazuje na anomalia
- po 15s dzieje się to co opisałem wyżej, a dokładniej na anodzie V2/1 pojawia się taki przebieg:
Obrazek
A na anodzie V2/2:
Obrazek

Obrazek

I teraz najlepsze - na początku działo się to tylko w jednym kanale, a nagle, ni z gruchy ni z pietruchy, zaczęło się to dziać też w drugim...

Czy macie jakieś pomysły co to może być i jak to zwalczyć?
Ostatnio zmieniony śr, 29 października 2008, 21:31 przez esh0, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
traxman

Re: Wzbudzanie się wzmacniacza

Post autor: traxman »

A nie urwał się lub obluzował jakiś przewód albo lampy skończyły żywot.
esh0
25...49 postów
25...49 postów

Lampy były kupowane jako NOSy, w dodatku wersje GT, a grały łącznie może 100-200h, więc raczej jeszcze nie padły.

Przewody posprawdzane, co prawda dużo ich tam, ale jakby coś się urwało to byłoby to widać (jakiś pomiar by nie wyszedł) już na początku :)
Pozdrawiam.
traxman

Jeszcze jakbyś zamieścił schemat wzmacniacza to było by super, ja mam cztery zasilacze (ale to chyba nie wina forum).
Sprawdź kondensatory sprzęgające lampę końcową czy nie przepuszczają napięcia stałego.
Nie zawsze NOS oznacza niezawodność wśród nich zdarzają się także trupy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

traxman pisze:A nie urwał się lub obluzował jakiś przewód.
Zimny lut się ujawnił. Przelutuj wszystko w okolicy podejrzanej lampy, tak na wszelki wypadek.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
esh0
25...49 postów
25...49 postów

Obrazki naprawione.

Ale zimny lut nagle w obu kanałach i powodujący to samo? Kurcze, aż nie wierzę...

Kondensatory - hm... może i to one, odepnę zasilanie siatek lamp mocy i sprawdzę.
Pozdrawiam.
traxman

Jak jest częstotliwość tych szpilek, bo wydaje mi się, że są to zakłócenia z prostownika anodowego. Jeżeli tak to zbocznikuj każdą diodę kondensatorem 1-10nF/630V. Duże prawdopodobieństwo, że wzmacniaczowi zaszkodziła przerwa. Wyjmij wszystkie lampy, wepnij w szereg z zasilaniem zarówkę 40W i zostaw to na dzień, niech uformują się kondensatory elektrolityczne, widocznie straciły na pojemności i źle filtrują - widać na przebiegu pulsację.
esh0
25...49 postów
25...49 postów

Podstawa czasu 5ms, okres 3dz=15ms, czyli daje to 67Hz.

Tą żarówkę to jak wpiąć, bo nie za bardzo rozumiem jak podpiąć żarówkę 230V do 400V :) No i czy ten regulator podoła takiemu obciążeniu?
Pozdrawiam.
traxman

Tak też liczyłem, że to 66Hz, trochę rozjechane, ale może to z sieci.
Żarówka w szereg z uzwojeniem pierwotnym transformatora zasilającego, niech uformują się przy troszkę niższym napięciu przez parę godzin, a później przy pełnym napięciu (ale nie wkładaj lamp). Chyba, że masz jak uformować kondensatory poza wzmacniaczem.
esh0
25...49 postów
25...49 postów

O takim połączeniu mówisz, rozumiem - zrobię to jutro, ale też wątpię aby to to - w końcu wszystkie kondensatory były kupowane jako nowe... a przerwa w użytkowaniu trwała może dwa miesiące - to nie jest długo jak na nowe elementy, nie powinno się im nic dziać.

Wpływ napięcia siatkowego sprawdziłem - odciąłem je, bez efektu na plus czy minus...

Zastanawiam się, czy diody w mostku prostowniczym nie uległy przebiciu w jakiś sposób, bo jak inaczej mógł by się sinus dostać na zasilanie, w dodatku widać, że tylko jedna połówka... Jutro wyciągnę zasilacze, wlutuję nowe diody prostownicze i dodam kondensatory bocznikujące.

Jeszcze jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
traxman

Nie wierz, że nowe to dobre :wink: . Uformować trzeba i tak.
esh0
25...49 postów
25...49 postów

Niby tak, chociaż nigdy tego nie robię i nigdy nie miałem z tego powodu TAKICH problemów :)

Martwi mnie, dlaczego to wszystko dzieje się, gdy wetkam 6BL7...
Pozdrawiam.
traxman

A masz inny egzemplarz, spróbuj zamienić w kanałach L/R.
esh0
25...49 postów
25...49 postów

Takie rzeczy to na samym początku robiłem ;) Nie ma zależności który egzemplarz lamp włożę. Szkoda, ze mam tylko dwa, a zdobycie 6BL7 w Polsce graniczy z cudem... Co można tam wstawić zamiast tych lamp?
Pozdrawiam.
traxman

Otwórz pętlę sprzężenia zwrotnego i sprawdź czy nie zniknie wzbudzenie. 6BL7 bez zmian układu nie zamienisz na nic dostępnego.
ODPOWIEDZ