Reprezentuję mechaniczne przedszkole

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

traxman

Re: Reprezentuję mechaniczne przedszkole

Post autor: traxman »

Unikać supermarketów, chociaż można tam czasem doszukać się tam porządnych narzędzi "przemarkowanych".
Ja polecam, narzędzia Wera, Wiha, Format, Facom, Proxxon - w zależności od zastosowań. Narzędzia bardzo drogie, ale w zastosowaniu amatorski i używane zgodnie z przeznaczeniem "przeżyją" amatora. Bardzo fajna jest seria Wiha Softfinish Telescopic, można kupić tylko te ostrza które są potrzebne.
Do podstawowych narzędzi musisz zaliczyć wkrętaki mechaniczne+elektryczne PH0/1/2, PZ1/2, płaskie 05x3, 10x5,5, polecam też uniwersalne, ale bardzo ergonomiczne Wiha Inomic VDE - zastępują obcinaczki boczne, szczypce płaskie i ściągacz izolacji. Do tego młotek może być z wymiennymi główkami metal/poliamid. Komplet wierteł do 0,6-6,5, gwintowniki i narzynki M3/M4, imadło, komplet pilników uniwersalnych (płaski, półokrągły, trójkąt, okrągły), brzeszczot 300mm z oprawką. To na początek powinno wystarczyć, resztę uzupełnisz w miarę rozwoju. Nie liczę stacji lutowniczej (nie warto kupować nic poniżej Xytronic AutoTemp369), odsysacz z krytą końcówką (metalowy).
Możesz sprzedać samochód, dom i kupić za to narzędzia, a i tak w końcu okaże się, że czegoś akurat brakuje :mrgreen:
Pamiętaj, że każde pieniądze wydane na narzędzia supermarketowe ze stali MJG (miękka jak g..) to wyrzucone na własne życzenie w błoto NIE WARTO. Takimi narzędziami można się poważnie skaleczyć, nie mówiąc już o wygodzie pracy.
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mukoki »

Niestety - dobre narzędzia to drogie narzędzia. Na tanie zakupy stać tylko bogatych. Warto kupować narzędzia markowe, takich nie ma w supermarketach, tam panuje chińszczyzna. Dobre narzędzia można spotkać u Conrada, chociaż i tam łatwo trafić na wyroby made in China. Ceny są "nieludzkie" ale coś za coś. Kiedyś dobre narzędzia oferował Koenig, ale firmę przejął Nedis i dostęp do nich jest trudniejszy.
Miniwiertarka, jaką 5 lat temu kupiłem u Conrada, sprawuje się bez zastrzeżeń do dzisiaj, chociaż często jej używam. Do tego oczywiście wiele wierteł, frezów, tarcz ciernych, separatorów itp. To narzędzie naprawdę jest nieodzowne w praktyce amatora-konstruktora. Do takiej miniwiertarki dobre są wiertła stomatologiczne z węglików spiekanych lub pokrywane proszkiem diamentowym. Mają przeróżne kształty i różne wielkości i co najważniejsze - charakteryzują się trwałością.
Są branżowe sklepy metalowe w których jest cała gama narzędzi ale trzeba uważać, na tanie wyroby. Ostatnio musiałem uzupełnić swój asortyment gwintownikiem M6, kupiłem pod nazwą TOPEX ale nie zwróciłem uwagi na dopisek drobnym drukiem: Wyprodukowano w ChRL dla Topex :lol: Pierwsze gwintowania przeszły bezboleśnie i wygląda na dobrą jakość stali ale pozostaje niepewność.
Wracając do miniwiertarki - wczoraj uzupełniałem o środkową przegrodę karkas transformatora wyjściowego. Dzięki niej udało mi się łatwo uzyskać wycięcia prostokątne w karkasie o szerokości 1mm przy pomocy separatora dyskowego. To tylko jeden z przykładów jej zastosowania, a jest ich naprawdę wiele. Tam gdzie nie da się podejść z pilnikiem idealnie pasuje miniwiertarka z odpowiednim narzędziem.
Ostatnio zmieniony pt, 22 sierpnia 2008, 13:12 przez mukoki, łącznie zmieniany 1 raz.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
traxman

Ja 8 lat temu kupiłem Dremela + statyw, bez niego nie wyobrażam sobie pracy, jedyny "tuning" to wymiana uchwytu wiertarskiego na samozaciskowy, wierci bezproblemowo wiertłami do obrabiarek numerycznych - super kruchych. Kosztował krocie, ale na pewno mniej niż karton chińskiego badziewia.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

traxman pisze:Unikać supermarketów, chociaż można tam czasem doszukać się tam porządnych narzędzi "przemarkowanych".
Ja zaznaczyłem że kupowałem w supermarkecie narzędziowym a nie "Biedronce". :)
Czy w Polsce w ogóle produkuje się jeszcze jakieś narzędzia? Oprócz wspomnianych kombinerek nie spotkałem nic więcej!
traxman pisze:Do podstawowych narzędzi musisz zaliczyć wkrętaki mechaniczne+elektryczne
To już raczej fanaberia. Przy "produkcji" rzędu kilku wzmacniaczy na rok chyba wystarczy zwyczajny śrubokręt? Być może piszesz to z pozycji zawodowca, takie trochę skrzywienie. :)

:arrow: Mukoki, co to takiego ten "separator dyskowy"? Może mam dziś słabszy dzień ale nie udało mi się nic wyguglać. Pokażesz mi na zdjęciu?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

elektro_nowy pisze: :arrow: Mukoki, co to takiego ten "separator dyskowy"?
Ja sobie wykombinowałem, że to taka mini piła tarczowa o średnicy np. 10 mm osadzona na trzonku do wkręcenia w wiertarkę :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mukoki »

Marvel pisze:
elektro_nowy pisze: :arrow: Mukoki, co to takiego ten "separator dyskowy"?
Ja sobie wykombinowałem, że to taka mini piła tarczowa o średnicy np. 10 mm osadzona na trzonku do wkręcenia w wiertarkę :mrgreen:
Zgadza się, wykonana z karborundu o średnicy 19mm i grubości 0,5mm. Posiada otwór o średnicy 2mm pod typowy trzpień do montowania w uchwycie wiertarki.
Na fotce niżej produkt podobny. W terminologii angielskiej występuje pod nazwą: Separating Disc
Załączniki
separator dyskowy.jpg
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
traxman

Narzędzia produkuje Kuźnia, może nie są piękne, ale bardzo trwałe, chociaż raczej to ślusarskie sprzęty.
Co do wkrętaków to masz pewnie rower i jakieś domowe sprzęty które czasami trzeba odkręcić? Więc przydadzą się nie tylko do wzmacniaczy.
Co do jakości narzędzi to jestem WYPACZONY INACZEJ, ale dzięki temu mam więcej wolnego czasu.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Jak ktoś ma trochę więcej ciężkiego sprzętu do napraw czy serwisowania to klucz pneumatyczny jest niezastąpiony.
Z narzędzi przydatnych do wzmacniaczy to wiertło wielostopniowe. Wydatek od 200pln, ale na lata.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

KaKa pisze:Z narzędzi przydatnych do wzmacniaczy to wiertło wielostopniowe. Wydatek od 200pln, ale na lata.
Ja dałem 110 PLN za 6-30mm i nie widać na razie śladów zużycia.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

W sumie przez ostatnie 30 lat niewiele się zmieniło. W 1978, w Centralnej Składnicy Harcerskiej zobaczyłem piękne kombinerki. Chromowane, błyszczące, niebieskie plastikowe rączki. Kupiłem. Po niedługim czasie musiałem uciąć drut albo gwóźć. Jedną ręką nie dałem rady. Złapałem dwoma i ... kombinerki pękły w miejscu gdzie jest oś łącząca obie części. To były chińskie kombinerki.
pozdrawiam
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ozi 25
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ozi 25 »

Hmm... Zawsze myślałem, że dawniej robiono porządniejsze narzędzia, niż te dzisiejsze
ODPOWIEDZ