Jak to fachowo umocować?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Jak to fachowo umocować?

Post autor: fugasi »

Haha, nie mam czym zmierzyć. :) Ale 0.5mm napewno nie mają. Po prostu są to wyraźnie widoczne rysy. Nie wiem skąd się wzięły, nie były przecież "potrzebne" do cięcia profilu.
_
traxman

Post autor: traxman »

To są ślady po walcowaniu, przejedź to Cifem, wyczyść posmaruj pastą silikonową i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

traxman, tak jeszcze odnośnie softstartu na LM317 - wszędzie spotkałem się z układami z dodatkowym tranzystorem bipolarnym, czy tak proste rozwiązanie (dodanie kondensatora) nie pogorszy jakości stabilizacji?
traxman

Post autor: traxman »

Nie pogorszy bo niby czemu, dzisiejsze elektrolity mają bardzo małe prądy upływu, układ z tranzystorem jest potrzebny aby zmniejszyć pojemność kondensatora. Po za tym to nie stabilizacja do wzmacniacza pomiarowego tylko do grzejnika. Dla soft-startu wystarczy sekunda, aby uniknąć uderzenia prądu i rozbłysku żarnika. W praktyce nawet filtracja RC po mostku prostowniczym rzędu 2,2Oma 1000uF całkowicie redukuje rozbłysk. Dobrze jest jednak przy większych pojemnościach zabezpieczyć LM'a diodami tak jak w nocie aplikacyjnej, by przypadkiem nie miał stresów przy wyłączaniu.
ODPOWIEDZ