Jak to fachowo umocować?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Jak to fachowo umocować?
Haha, nie mam czym zmierzyć.
Ale 0.5mm napewno nie mają. Po prostu są to wyraźnie widoczne rysy. Nie wiem skąd się wzięły, nie były przecież "potrzebne" do cięcia profilu.

_
To są ślady po walcowaniu, przejedź to Cifem, wyczyść posmaruj pastą silikonową i będzie dobrze.
traxman, tak jeszcze odnośnie softstartu na LM317 - wszędzie spotkałem się z układami z dodatkowym tranzystorem bipolarnym, czy tak proste rozwiązanie (dodanie kondensatora) nie pogorszy jakości stabilizacji?
Nie pogorszy bo niby czemu, dzisiejsze elektrolity mają bardzo małe prądy upływu, układ z tranzystorem jest potrzebny aby zmniejszyć pojemność kondensatora. Po za tym to nie stabilizacja do wzmacniacza pomiarowego tylko do grzejnika. Dla soft-startu wystarczy sekunda, aby uniknąć uderzenia prądu i rozbłysku żarnika. W praktyce nawet filtracja RC po mostku prostowniczym rzędu 2,2Oma 1000uF całkowicie redukuje rozbłysk. Dobrze jest jednak przy większych pojemnościach zabezpieczyć LM'a diodami tak jak w nocie aplikacyjnej, by przypadkiem nie miał stresów przy wyłączaniu.