Jak to fachowo umocować?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Jak to fachowo umocować?
Rozmyślam nad sposobem umocowania radiatora w budowanym zasilaczu.
Wykorzystany tam jest stabilizator LM317, który będzie przykręcony do radiatora. Radiator nie może raczej "wisieć" na śrubie obciążając LM317, z kolei sztywne przymocowanie płytki na tulejkach dystansowych i sztywne umocowanie radiatora do obudowy też może powodować jakieś naprężenia.
Jak w ogóle mocuje się takie radiatory jak na zdjęciu i w takim właśnie usytuowaniu? Tak profesjonalnie? A może nikt się tym nie przejmuje, tylko klej z pistoletu i dogięcie "na chama"?
Wykorzystany tam jest stabilizator LM317, który będzie przykręcony do radiatora. Radiator nie może raczej "wisieć" na śrubie obciążając LM317, z kolei sztywne przymocowanie płytki na tulejkach dystansowych i sztywne umocowanie radiatora do obudowy też może powodować jakieś naprężenia.
Jak w ogóle mocuje się takie radiatory jak na zdjęciu i w takim właśnie usytuowaniu? Tak profesjonalnie? A może nikt się tym nie przejmuje, tylko klej z pistoletu i dogięcie "na chama"?
_
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Jak to fachowo umocować?
Na ogół się montuje na sztywno radiator do obudowy, płytkę do obudowy, ewentualne naprężenia nie są gro·źne, bo doprowadzenia elementu mocowanego na radiatorze są elastyczne.fugasi pisze:Rozmyślam nad sposobem umocowania radiatora w budowanym zasilaczu.
Fachowo to mocuje się przy pomocy kątownika pomiędzy PCB, a radiatorem. Po przykręceniu radiatora do płytki montuje się układ i na samym końcu lutuje, aby nie było niepotrzebnych naprężeń.
W Twoim przypadku, przesunąłbym płytkę bliżej środka, położył radiator na spodzie obudowy, zgiął scalak o 90' i położył go na radiatorze.
W Twoim przypadku, przesunąłbym płytkę bliżej środka, położył radiator na spodzie obudowy, zgiął scalak o 90' i położył go na radiatorze.
O, traxman, dzięki, pomyślę nad tym kątownikiem.
Zgiąć LM317 o 90 st. czyli radiator poziomo? Wolałbym nie, z uwagi na odprowadzanie ciepła - radiator powinien mieć żebra usytuowane pionowo, no i w ogóle wszystkie powierzchnie raczej na "wolnym powietrzu".
W sumie może tak naprawdę nieistotna różnica ale nie dawałoby mi to spokoju, serio.
Jestem typem perfekcjonisty i strasznie cierpię z powodu takich drobiazgów. 
Zgiąć LM317 o 90 st. czyli radiator poziomo? Wolałbym nie, z uwagi na odprowadzanie ciepła - radiator powinien mieć żebra usytuowane pionowo, no i w ogóle wszystkie powierzchnie raczej na "wolnym powietrzu".
W sumie może tak naprawdę nieistotna różnica ale nie dawałoby mi to spokoju, serio.

_
Jak chcesz drążyć temat to pytanie pomocnicze nr.1 dlaczego radiator jest zamknięty w szczelnej obudowie?
Tam jest ograniczona ilość powietrza do ogrzania. Pytanie nr.2 najważniejsze, ile mocy traci się na tym scalaku - bo patrząc po transformatorze - niewiele, ten radiator jest w stanie oddać sporo mocy do otoczenia. Strata z powodu położenia radiatora nie będzie zbyt dotkliwa.
Tam jest ograniczona ilość powietrza do ogrzania. Pytanie nr.2 najważniejsze, ile mocy traci się na tym scalaku - bo patrząc po transformatorze - niewiele, ten radiator jest w stanie oddać sporo mocy do otoczenia. Strata z powodu położenia radiatora nie będzie zbyt dotkliwa.
Traxman, to nie jest zdjęcie mojego zasilacza (nie mam cyfrówki) a prototypu z czasopisma.
Ja mam większy transformator, z łatwością pozwalający na czerpanie z zasilacza 1,5A, (ten na zdjęciu zaledwie 16V/0,7A) i inną obudowę.
Ja mam większy transformator, z łatwością pozwalający na czerpanie z zasilacza 1,5A, (ten na zdjęciu zaledwie 16V/0,7A) i inną obudowę.
_
Mimo wszystko słuchaj Traxmana. Większym perfekcjonistą od niego nie jesteś. Wiem co mówię, bo mam jedno wykonane przez niego urządzenie i projekt innego.fugasi pisze:Ja mam większy transformator, z łatwością pozwalający na czerpanie z zasilacza 1,5A
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Łee, to proszę mnie nie wprowadzać w mylny błąd
To i tak musisz policzyć moc traconą na stabilizatorze i dobrać odpowiedni radiator. Z racji wagi musi on być umocowany solidnie do obudowy, pozycja montażu jest uwzględniona przy doborze radiatora, ale ostatecznie kończy się i tak na typowej długości kształtki (35/50/70/100mm). Aby nie obciążać wyprowadzeń układu można go połączyć krótkimi elastycznymi przewodami.

To i tak musisz policzyć moc traconą na stabilizatorze i dobrać odpowiedni radiator. Z racji wagi musi on być umocowany solidnie do obudowy, pozycja montażu jest uwzględniona przy doborze radiatora, ale ostatecznie kończy się i tak na typowej długości kształtki (35/50/70/100mm). Aby nie obciążać wyprowadzeń układu można go połączyć krótkimi elastycznymi przewodami.
Tylko w poznańskiem się tak mówitraxman pisze:Łee

.traxman pisze:ostatecznie kończy się i tak na typowej długości kształtki (35/50/70/100mm)
Co oznaczają te wymiary?
_
A kaj tam. Wymiary oznaczają wysokość radiatora dostępną w handlu. Fabrycznie ma on 4000mm i jest cięty na takie właśnie kawałki (przynajmniej te profile z Kęt).
http://www.gk-kety.com.pl/files/UserFil ... dowych.pdf
strona 7 radiatory
http://www.gk-kety.com.pl/files/UserFil ... dowych.pdf
strona 7 radiatory
Dołączę się do tematu gdyż sam zamierzam użyć LM317. Zakupiłem do niego taki radiatorek: link. Układ będzie zasilał żarzenie 6,3V około 330mA. Wystarczy?
Taka bździnka, może być gorąco. Jakie napięcie masz przed stabilizatorem, policz moc wydzielaną na stabilizatorze.
Generalnie warto zachować kolejność:
założenia -> obliczenia -> dobór radiatora -> zakup.
zawsze to lepiej niż:
zakup -> nie da rady -> na śmietnik -> kolejny zakup -> ew. powrót do początku czyli -> zakup -> nie da rady ->....
Generalnie warto zachować kolejność:
założenia -> obliczenia -> dobór radiatora -> zakup.
zawsze to lepiej niż:
zakup -> nie da rady -> na śmietnik -> kolejny zakup -> ew. powrót do początku czyli -> zakup -> nie da rady ->....
Aaaaa, na kawałki o takiej długości (35/50/70/100mm) są cięte te szyny. Nie doczytałem i myślałem, że to jakieś wymiary AxBxCx jakieś D gotowego już radiatora.traxman pisze:Wymiary oznaczają wysokość radiatora dostępną w handlu. Fabrycznie ma on 4000mm i jest cięty na takie właśnie kawałki (przynajmniej te profile z Kęt)

_
Przed jest około 13V czyli około 4W.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ja bym podczepił scalaka na przewodach, a radiator zamocował na śrubach [a jeszcze lepiej: elementach dystansowych, nie muszą być wysokie] do tylnej ścianki.fugasi pisze:Rozmyślam nad sposobem umocowania radiatora w budowanym zasilaczu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!