Jak to fachowo umocować?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Jak to fachowo umocować?
Jest jakaś przybliżona metoda na dobór odpowiedniego do mocy traconej radiatora?
Nawet więcej - są dokładne metody obliczania. Polecam książkę niby odległą od tematu: A.Witort Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych. Jest tam rozdział o odprowadzaniu ciepła z przykładami obliczeń radiatorów zarówno kształtkowych jak i płaskich.
A co to za kosmiczny gitarowiec będzie, że chcesz stabilizować napięcie żarzenia? Czy to może do wzmacniacza audio?Beier pisze:Dołączę się do tematu gdyż sam zamierzam użyć LM317. [...] Układ będzie zasilał żarzenie 6,3V około 330mA.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Żaden kosmiczny - pierwsza lampa preampa JCM800 będzie żarzona stałym. Wiem ze można prościej i w ogóle ale akurat tak mi się zafiksowało na stabilizator 

Już doczytałem, że to do JCM800. Ale jak masz zamiar tam pchać na każdym kroku tranzystory, to zrób po prostu tranzystorowy symulator brzmienia JCM-ki. Nie prościej i taniej?
Chodzi mi o to, że skoro oryginał gra bez stabilizacji napięcia, to trzeba dążyć do tego, żeby i kopia tak grała.

Chodzi mi o to, że skoro oryginał gra bez stabilizacji napięcia, to trzeba dążyć do tego, żeby i kopia tak grała.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Widocznie ja nie z tych dążących do oryginału... Nie pcham też tranzystorów na każdym kroku - jest to JEDEN stabilizator. Gdybym chciał mieć oryginał to zrobiłbym go wg oryginalnego schematu a nie z inwerterem na ECC81 i końcówką na 6P1P. Nie lubię tylko kopiować schematów - chce je też rozumieć - a przypominam wykształcenia elektronicznego nie mam i każda moja nowa konstrukcja to też w pewien sposób nauka. Prostowanie napięcia bez użycia stabilizatora w sumie wyszłoby cenowo podobnie - stabilizator kosztował mnie chyba 75gr - więc czemu nie?
Marvel, słyszałem gdzieś opinię, że oryginały do najcichszych nie należą pod względem poziomu przydźwięku i szumów - bo zawsze coś się gdzieś dostanie na głośnik...
Żarzenie wykonane wg receptury Traxmana i daje 6,32V 

Zobaczymy, jakie będzie pod obciążeniem

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Podałem napięcie pod obciążeniem, z resztą bez obciążenia jest takie samo 

Lepszą alternatywą od LM317 jest L200 w obudowie pentawatt - maksymalny prąd 2A i można prosto, bez żadnych elementów aktywnych wykonać soft-start napięcia żarzenia - jak ktoś nie lubi rozbłysków żarników lamp. Od siebie dodam, że udało mi się uwalić trzy sztuki ECC83 (poszło żarzenie) przy zasilaniu z stabilizatora (bo ma "płaską" charakterystykę wyjściową i jak trzeba to da na zimne włókno amperki, a zasilanie bezpośrednio z uzwojenia "przysiada" przy stracie).
Na LM317 wystarczy do aplikacyjnego R1 dodać równolegle kondensator i już jest softstart. L200 ma jedną niezaprzeczalną zaletę - można w nim Rsc ograniczyć prąd zwarcia, co dodatkowo "umila" rozgrzewanie lampie.
Jeszcze o radiatorach: powierzchnia, do której będzie przykręcony LM317 nie jest idealnie gładka, ma wzdłużne bruzdy, jakby ktoś przejechał po niej w jednym kierunku bardzo grubym szmerglem (równoległe bruzdki).
Nie przejmować się tym, czy trzeba wygładzić na glanc?
Nie przejmować się tym, czy trzeba wygładzić na glanc?
_
Zależy jakie te bruzdy są, jeżeli -//-0,05mm to się nie przejmuj tylko posmaruj silikonem jeżeli -//-0.5mm to wypoleruj miejsce styku, inaczej radiator będzie zimny, a scalak gorący.