Jasiu to faktycznie rewelacja. Ciekawi mnie czy i w przypadku tych diod spadek napięcia przewodzącego złącza przy pełnym prądzie nie przekracza 0,6V jak to ma miejsce w niskonapięciowych diodach Schottky'ego?Jasiu pisze:Właśnie firma Cree przysłała mi "preliminary engeenering samples" diodek Schottkiego CSD10120 - 10A na 1200V. Jeszcze całkiem niedawno maksymalne napięcia diod Shottkiego to było kilkadziesiąt V...
Cyfrowy tester/charakterograf lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przy tak wysokich napięciach nie ma to większego znaczenia, bo nie straty mocy na przewodzenie w diodzie warunkują sprawność urządzenia. Co innego, gdy robisz przetwornicę na np. 3.3V :)Romekd pisze: Jasiu to faktycznie rewelacja. Ciekawi mnie czy i w przypadku tych diod spadek napięcia przewodzącego złącza przy pełnym prądzie nie przekracza 0,6V jak to ma miejsce w niskonapięciowych diodach Schottky'ego?
Postanowiłem wątek przedświątecznie ożywić
. Poskładałem wstępnie prosty tester przenośny w oparciu o mikrokontroler ATMEGA8. Założenia znacznie skromniejsze od przedstawionych przez Jasia. Otóż typ lampy wybiera się z listy dwoma przyciskami "+" i "-" i akceptując trzecim "OK".
Po wybraniu typu z listy na wyświetlaczu LCD pojawia się zapytanie, czy test ma być wykonany-takie dodatkowe zapytanie gdyby użytkownik wsadził inną lampę niż wybrał na liście. Jeśli "OK" to tester wykonuje sprawdzenie, jeśli "-" to wraca się do menu wyboru lampy z listy.
W pierwszej kolejności zostaje wykonany test całości grzejnika. Jeśli grzejnik jest spalony do wyświetla się odpowiedni komunikat, jeśli w porządku-to to wyswietla się :"grzejnik OK" i zostaje po 2 sekundach przeprowadzone sprawdzenie, czy grzejnik nie jest zwarty z katodą.
Jeśli wszystko jest w porządku to zostaje podłączone napięcie żarzenia lampy i lampa jest grzana przez minutę. Po tym czasie zostaje obliczona emisja i zostaje wyświetlona na wyświetlaczu w %. Zdaję sobie sprawę, że właśnie ten ostatni test zostanie skrytykowany przez Was (co czynił już Tomek w innym wątku) bowiem lampa pracuje wówczas w układzie diody, przy małym napięciu anodowym. Zasilanie z akumulatora 12V 5Ah, stabilizacja napięcia żarzenia za pomocą stabilizatora LM7275ADJ.

Po wybraniu typu z listy na wyświetlaczu LCD pojawia się zapytanie, czy test ma być wykonany-takie dodatkowe zapytanie gdyby użytkownik wsadził inną lampę niż wybrał na liście. Jeśli "OK" to tester wykonuje sprawdzenie, jeśli "-" to wraca się do menu wyboru lampy z listy.
W pierwszej kolejności zostaje wykonany test całości grzejnika. Jeśli grzejnik jest spalony do wyświetla się odpowiedni komunikat, jeśli w porządku-to to wyswietla się :"grzejnik OK" i zostaje po 2 sekundach przeprowadzone sprawdzenie, czy grzejnik nie jest zwarty z katodą.
Jeśli wszystko jest w porządku to zostaje podłączone napięcie żarzenia lampy i lampa jest grzana przez minutę. Po tym czasie zostaje obliczona emisja i zostaje wyświetlona na wyświetlaczu w %. Zdaję sobie sprawę, że właśnie ten ostatni test zostanie skrytykowany przez Was (co czynił już Tomek w innym wątku) bowiem lampa pracuje wówczas w układzie diody, przy małym napięciu anodowym. Zasilanie z akumulatora 12V 5Ah, stabilizacja napięcia żarzenia za pomocą stabilizatora LM7275ADJ.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Miły i prosty testerek do popularniejszych lamp, wygodny do badań porównawczych np. na bazarze. I tu wielkość jest bardzo ważna. I obiecuję, że wątek ruszy w styczniu jak dostanę urlop i będę mógł w spokoju się zająć zasilaczami. Bo teraz nie starcza czasu nawet na posprzątanie mieszkania :(Alek pisze: W pierwszej kolejności zostaje wykonany test całości grzejnika. Jeśli grzejnik jest spalony do wyświetla się odpowiedni komunikat, jeśli w porządku-to to wyswietla się :"grzejnik OK" i zostaje po 2 sekundach przeprowadzone sprawdzenie, czy grzejnik nie jest zwarty z katodą.
Tak, jest to prosty układ właśnie pomyślany pod bazarowe wojaże. W tej chwili zawiera 11 przekaźników miniaturowych, jednak docelowo będzie ich chyba 14. Chcę dołożyć opcję napiecia żarzenia 4V i może jeszcze 5V, test akumulatora i wyelimimować jedną podstawkę novalową. Teraz muszą być dwie podstawki novalowe, jedna dla tych, któe mają żarzenie między 4 i 5 nogą oraz druga dla lamp z żarzeniem na 4,5 i 9 nodze. Najbardziej żmudne jest wstukiwanie lamp. 

Albo zrobić z niej pierścienie do przelotek przy wędce (właśnie z SiC są najdroższe)tszczesn pisze:Ciekawy materiałJasiu pisze: Sprawdziłem na stronie producenta, że CSD10120 to dioda zrobiona z węglika krzemu. Stąd duże napięcie przebicia, ale i spore napięcie przewodzenia.Po spaleniu można ją wykorzystać jak papier ścierny

A sam tester jest naprawdę fajny - czekamy na kolejne wieści...

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie mam czasu. Naweyt mój urlop się odwleka :( Ktoś się zaoferował, że zrobi mi transformatory do przetwornicy (dokładnie symetryczne, ja nie mam jak nawinąć) i na razie się nie odezwał. Zacząłem kombinować trochę z zasilaczem siatkowym, bo ten nie wymaga dokładnego transformatora tylko zwykłego dławika, ale nie mam kiedy skończyć :( Już niedługo powinien jednak być.Alek pisze:Robicie coś w tym temacie?
Jestem ciekaw, bo zapadła cisza grobowa...