Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Jasiu pisze:Właśnie firma Cree przysłała mi "preliminary engeenering samples" diodek Schottkiego CSD10120 - 10A na 1200V. Jeszcze całkiem niedawno maksymalne napięcia diod Shottkiego to było kilkadziesiąt V...

Jasiu to faktycznie rewelacja. Ciekawi mnie czy i w przypadku tych diod spadek napięcia przewodzącego złącza przy pełnym prądzie nie przekracza 0,6V jak to ma miejsce w niskonapięciowych diodach Schottky'ego?
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jasiu

Post autor: Jasiu »

tszczesn pisze: A naprawdę to są diody Schottky'ego? Bo może zwykła 'high voltage fast recovery diode' tylko tak dla zmyły nazwana?
Raczej naprawdę. Sprawdziłem, że ma dodatni współczynnik temperaturowy napięcia przewodzenia.

Pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

Romekd pisze: Ciekawi mnie czy i w przypadku tych diod spadek napięcia przewodzącego złącza przy pełnym prądzie nie przekracza 0,6V jak to ma miejsce w niskonapięciowych diodach Schottky'ego?
Niestety, przy 4A ma 1.2V. Jak na wysokonapięciową diodę i tak całkiem nieźle.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Romekd pisze: Jasiu to faktycznie rewelacja. Ciekawi mnie czy i w przypadku tych diod spadek napięcia przewodzącego złącza przy pełnym prądzie nie przekracza 0,6V jak to ma miejsce w niskonapięciowych diodach Schottky'ego?
Przy tak wysokich napięciach nie ma to większego znaczenia, bo nie straty mocy na przewodzenie w diodzie warunkują sprawność urządzenia. Co innego, gdy robisz przetwornicę na np. 3.3V :)
Jasiu

Czołem.

Sprawdziłem na stronie producenta, że CSD10120 to dioda zrobiona z węglika krzemu. Stąd duże napięcie przebicia, ale i spore napięcie przewodzenia.

Pozdrawiam,
jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Jasiu pisze: Sprawdziłem na stronie producenta, że CSD10120 to dioda zrobiona z węglika krzemu. Stąd duże napięcie przebicia, ale i spore napięcie przewodzenia.
Ciekawy materiał :) Po spaleniu można ją wykorzystać jak papier ścierny :)
Alek

Post autor: Alek »

Postanowiłem wątek przedświątecznie ożywić :D. Poskładałem wstępnie prosty tester przenośny w oparciu o mikrokontroler ATMEGA8. Założenia znacznie skromniejsze od przedstawionych przez Jasia. Otóż typ lampy wybiera się z listy dwoma przyciskami "+" i "-" i akceptując trzecim "OK".
Po wybraniu typu z listy na wyświetlaczu LCD pojawia się zapytanie, czy test ma być wykonany-takie dodatkowe zapytanie gdyby użytkownik wsadził inną lampę niż wybrał na liście. Jeśli "OK" to tester wykonuje sprawdzenie, jeśli "-" to wraca się do menu wyboru lampy z listy.
W pierwszej kolejności zostaje wykonany test całości grzejnika. Jeśli grzejnik jest spalony do wyświetla się odpowiedni komunikat, jeśli w porządku-to to wyswietla się :"grzejnik OK" i zostaje po 2 sekundach przeprowadzone sprawdzenie, czy grzejnik nie jest zwarty z katodą.
Jeśli wszystko jest w porządku to zostaje podłączone napięcie żarzenia lampy i lampa jest grzana przez minutę. Po tym czasie zostaje obliczona emisja i zostaje wyświetlona na wyświetlaczu w %. Zdaję sobie sprawę, że właśnie ten ostatni test zostanie skrytykowany przez Was (co czynił już Tomek w innym wątku) bowiem lampa pracuje wówczas w układzie diody, przy małym napięciu anodowym. Zasilanie z akumulatora 12V 5Ah, stabilizacja napięcia żarzenia za pomocą stabilizatora LM7275ADJ.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze: W pierwszej kolejności zostaje wykonany test całości grzejnika. Jeśli grzejnik jest spalony do wyświetla się odpowiedni komunikat, jeśli w porządku-to to wyswietla się :"grzejnik OK" i zostaje po 2 sekundach przeprowadzone sprawdzenie, czy grzejnik nie jest zwarty z katodą.
Jeśli wszystko jest w porządku to zostaje podłączone napięcie żarzenia lampy i lampa jest grzana przez minutę. Po tym czasie zostaje obliczona emisja i zostaje wyświetlona na wyświetlaczu w %. Zdaję sobie sprawę, że właśnie ten ostatni test zostanie skrytykowany przez Was (co czynił już Tomek w innym wątku) bowiem lampa pracuje wówczas w układzie diody, przy małym napięciu anodowym. Zasilanie z akumulatora 12V 5Ah, stabilizacja napięcia żarzenia za pomocą stabilizatora LM7275ADJ.
Miły i prosty testerek do popularniejszych lamp, wygodny do badań porównawczych np. na bazarze. I tu wielkość jest bardzo ważna. I obiecuję, że wątek ruszy w styczniu jak dostanę urlop i będę mógł w spokoju się zająć zasilaczami. Bo teraz nie starcza czasu nawet na posprzątanie mieszkania :(
Alek

Tak, jest to prosty układ właśnie pomyślany pod bazarowe wojaże. W tej chwili zawiera 11 przekaźników miniaturowych, jednak docelowo będzie ich chyba 14. Chcę dołożyć opcję napiecia żarzenia 4V i może jeszcze 5V, test akumulatora i wyelimimować jedną podstawkę novalową. Teraz muszą być dwie podstawki novalowe, jedna dla tych, któe mają żarzenie między 4 i 5 nogą oraz druga dla lamp z żarzeniem na 4,5 i 9 nodze. Najbardziej żmudne jest wstukiwanie lamp. :cry:
Alek

parę złej jakości fotek :D
Załączniki
testerek11.jpg
testerek11.jpg (11.83 KiB) Przejrzano 900 razy
testerek9.jpg
testerek9.jpg (11.62 KiB) Przejrzano 891 razy
error2.jpg
error2.jpg (11.75 KiB) Przejrzano 898 razy
testerek2.jpg
testerek2.jpg (12.11 KiB) Przejrzano 910 razy
testerek1.jpg
testerek1.jpg (11.97 KiB) Przejrzano 950 razy
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Śledze ten wątek od początku i przyznam ze zapowiadał sie nieźle. Teraz moge śmiało powiedzieć że nawet bardzo nieźle. Czy moge jakos pomóc? Moze jeśli nie modułami elektronicznymi to moze jakas obudowa czy cuś?
Alek

No właśnie nad obudową przyjdzie mi chyba najbardziej podumać. :(
Alek

Robicie coś w tym temacie?
Jestem ciekaw, bo zapadła cisza grobowa...
szalony

Post autor: szalony »

tszczesn pisze:
Jasiu pisze: Sprawdziłem na stronie producenta, że CSD10120 to dioda zrobiona z węglika krzemu. Stąd duże napięcie przebicia, ale i spore napięcie przewodzenia.
Ciekawy materiał :) Po spaleniu można ją wykorzystać jak papier ścierny :)
Albo zrobić z niej pierścienie do przelotek przy wędce (właśnie z SiC są najdroższe) :D

A sam tester jest naprawdę fajny - czekamy na kolejne wieści... :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze:Robicie coś w tym temacie?
Jestem ciekaw, bo zapadła cisza grobowa...
Nie mam czasu. Naweyt mój urlop się odwleka :( Ktoś się zaoferował, że zrobi mi transformatory do przetwornicy (dokładnie symetryczne, ja nie mam jak nawinąć) i na razie się nie odezwał. Zacząłem kombinować trochę z zasilaczem siatkowym, bo ten nie wymaga dokładnego transformatora tylko zwykłego dławika, ale nie mam kiedy skończyć :( Już niedługo powinien jednak być.
ODPOWIEDZ