Ta moja posiada w gałęzi nisko tonowej korektor impedancji, dzięki czemu, wartość tej ostatniej, w całym paśmie pozostaje stała, poza oczywiście obszarem częstotliwości rezonansowej głośnika. W przypadku zwrotnicy fabrycznej, widoczne są spore zmiany impedancji w funkcji częstotliwości. W związku z tym, że głośnik nisko-średnio tonowy, to szeregowe połączenie dwóch 4-ro omowych głośników ARN150, pik przy częstotliwości rezonansowej jest szerszy, niż dla pojedynczego głośnika. Charakterystyka impedancji, została faktycznie zdjęta z szeregowo połączonych głośników. W związku z brakiem mikrofonu, w pomiarach zostały uwzględnione fabryczne charakterystyki przenoszenia głośników, importowane do programu. Zdaję sobie sprawę że to jest pewna niedokładność, chwilowo mam jednak tylko taką możliwość. Końcowy efekt działania, widać na wykresach charakterystyk przenoszenia obu zespołów. Pasmo dla mojej zwrotnicy, jest bardziej wyrównane, jedynie na krańcu wysokich częstotliwości, widać odrobinę zbyt duży wpływ tłumika głośnika ARV104, parę dB, co łatwo poprawić. Nie są to jednak wielkie różnice. W trakcie konstruowania zwrotnic, oparłem się na sprawdzonych rozwiązaniach znalezionych w sieci, odrobinę modyfikowanych. Jak dotąd, wyniki otrzymane za ich pomocą są optymalne, przynajmniej na papierze. Nie oznacza to, że ostateczny schemat pozostanie niezmieniony. Wdzięczny będę za sugestie i uwagi.
Oczywiście to tylko teoria, dalej, należy wykonać rzeczywiste pomiary przenoszenia zespołu, oraz próby odsłuchowe. Pozdrawiam.