Zwrotnica teoretyczna, a praktyczna... (+obudowa stratna)

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

W miarę moich możliwości czasowych , prace nad zwrotnicami trwają. Na razie w dalszym ciągu teoretyczne :) Poznałem zasady posługiwanie się programem Speaker Workshop , wykonałem urządzenie JiG ,co umożliwia mi prowadzenie pomiarów głośników, obudów głośnikowych, projektowanie zwrotnic itp. Niestety nie uruchomiłem jeszcze pomiarów pasma za pomocą mikrofonu ( prace w toku). Zbadałem ( za pomocą programu) działanie zwrotnicy fabrycznej, opisanej tu jako –suma D&K, oraz zaprojektowanej przeze mnie –suma2xARN+ARV.
Ta moja posiada w gałęzi nisko tonowej korektor impedancji, dzięki czemu, wartość tej ostatniej, w całym paśmie pozostaje stała, poza oczywiście obszarem częstotliwości rezonansowej głośnika. W przypadku zwrotnicy fabrycznej, widoczne są spore zmiany impedancji w funkcji częstotliwości. W związku z tym, że głośnik nisko-średnio tonowy, to szeregowe połączenie dwóch 4-ro omowych głośników ARN150, pik przy częstotliwości rezonansowej jest szerszy, niż dla pojedynczego głośnika. Charakterystyka impedancji, została faktycznie zdjęta z szeregowo połączonych głośników. W związku z brakiem mikrofonu, w pomiarach zostały uwzględnione fabryczne charakterystyki przenoszenia głośników, importowane do programu. Zdaję sobie sprawę że to jest pewna niedokładność, chwilowo mam jednak tylko taką możliwość. Końcowy efekt działania, widać na wykresach charakterystyk przenoszenia obu zespołów. Pasmo dla mojej zwrotnicy, jest bardziej wyrównane, jedynie na krańcu wysokich częstotliwości, widać odrobinę zbyt duży wpływ tłumika głośnika ARV104, parę dB, co łatwo poprawić. Nie są to jednak wielkie różnice. W trakcie konstruowania zwrotnic, oparłem się na sprawdzonych rozwiązaniach znalezionych w sieci, odrobinę modyfikowanych. Jak dotąd, wyniki otrzymane za ich pomocą są optymalne, przynajmniej na papierze. Nie oznacza to, że ostateczny schemat pozostanie niezmieniony. Wdzięczny będę za sugestie i uwagi.

Oczywiście to tylko teoria, dalej, należy wykonać rzeczywiste pomiary przenoszenia zespołu, oraz próby odsłuchowe. Pozdrawiam.
Załączniki
Pasmo przenoszenia kolumny fabrycznej i mojej
Pasmo przenoszenia kolumny fabrycznej i mojej
Impedancja zwrotnicy fabrycznej i mojej
Impedancja zwrotnicy fabrycznej i mojej
zwrotnica fabryczna i moja
zwrotnica fabryczna i moja
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Po pokonaniu trudności , po srogiej walce z oprogramowanie i sprzętem, w końcu jakoś udało mi się w warunkach domowych pomierzyć pasmo przenoszenia mojej kolumny głośnikowej , w wersji ( nadal) fabrycznej. Pomiary te traktuję jako bardzo przybliżone, jednak dające pewną orientację co do jej jakości działania . Nie udało się natomiast zdobyć właściwego mikrofonu pomiarowego. Zamiast niego zastosowałem inny, mianowicie CZN-15, niestety przenosi on pasmo tylko do 16Khz, z błędem kilku dB. Można by go oczywiście trochę skorygować, stosując odpowiedni plik kalibracyjny. Niestety nie posiadam takiego pliku. Może w przyszłości cos wykombinuję. Przedstawiona na wykresie charakterystyka, w rzeczywistości poskładana jest z wielu pomiarów poszczególnych głośników, oraz otworów bass-reflex ( 2 szt. w każdym zestawie) istniejących w mojej kolumnie. Proces ten,(składanie), poza słabym mikrofonem, w skutek mojego małego doświadczenia, jest na pewno następnym źródłem błędów. Jak widać, wykres dość mocno odbiega od charakterystyki teoretycznej, opartej na wykresach fabrycznych, zamieszczonej wyżej. Spodziewałem się tego i nie jestem zaskoczony. Pasmo w zakresie tonów średnich, jest mocno nierównomierne, co wydaje się potwierdzać moje wcześniejsze wrażenia odsłuchowe.
Co do jakości działania głośnika wysokotonowego – jak widzicie, cos strasznego, ta dziura przy 10Khz ! To nie jest kwestia odbić w pomieszczeniu, sprawdzałem różne ustawienia, dziura jest zawsze. To nie interferencje z głośnikami średniotonowymi, mierzyłem tylko głośnik wysokotonowy. No, może jest uszkodzony. Sami więc widzicie, ile ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o swoich głośnikach, mierząc je, choćby w tak uproszczony sposób.
Załączniki
Przenoszenie kolumny
Przenoszenie kolumny
MIkrofon
MIkrofon
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

Re: Zwrotnica teoretyczna, a praktyczna... (+obudowa stratna)

Post autor: wuja69 »

Pozdrawiam.Odkopałem ten temat z uwagi na to ,że chce zrobić nowe zestawy głośnikowe.Będą one pracowały z wzmacniaczem SE na EL 84,wiadomo moc nie wielka ale moje obecne kolumny (zał. zdjęcie ) pod wzgłędem natężenia dźwięku w pokoju 16m kw. znakomicie sobie radzą.Ale mają wadę -buczący bas ,raczej to wzmacniacz nie daje rady wysterować tych kolumn.Są one zbudowane na nisko i średnio tonowejTesli,awysokie tony obsł. Visaton,zwrotnica policzona na kalkulatorze -bez pomniarów(za słaba karta dźwiekowa w laptopie),na wzmaku na scalakach grały przyzwoicie. Piotrze w twoim wątku napisaleś,że chcesz tą dwudziestkę wszadzić do monitora,czy możesz napisać co ztego wyszło?. Napewno wielu będzie to ciekawiło,w końcu te Tonsile mają niezłą cenę i wysoką skuteczność.A i wielu początkujących na problem z doborem głośników.
Załączniki
S5001336.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

wuja69 pisze:Piotrze w twoim wątku napisaleś,że chcesz tą dwudziestkę wszadzić do monitora,czy możesz napisać co ztego wyszło?. Napewno wielu będzie to ciekawiło,w końcu te Tonsile mają niezłą cenę i wysoką skuteczność.
Hm, nie bardzo wiem jak to ująć, bo w sumie teoretycznie da się zmieścić 20/40 w objętości nawet poniżej 20l, i na papierze wszystko się zgadza, ale efekt brzmieniowy jest mizerny. Dopiero powyżej 30l zaczyna się jakość dźwięku, która powoduje, że lubię te głośniki. Dla 20/60/3 sprawa wygląda podobnie z jeszcze większą tolerancją w górę. Jedynie 20/80 jako tako daje radę w 20l, chociaż ilością niskich tonów nie porażają. A w sumie 20l to i tak sporo jak na zestaw podstawkowy.
Obecnie do monitorów używam Skanśpika, jakoś nic z niższej półki nie sprawdziło się wystarczająco dobrze :|
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki Piotr,no to smutek .Co sądzisz o tym ,,wynalazku''- http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb no może jeszcze ten- http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb .Ponoć są nieźle grają,to opinia z innych forum,ale pewnie pracowały z wzm.na tranzystorach. Ja w obecnych kolumnach mam skuteczność nie większą(szacunkowo) niż 86 dB.Więc zakładając stratę na zwrotnicy 2-3dB ,może by coś ztego wyszło.Piszesz ,,używam Skanśpika" jeżeli to nie tajemnca to jakiego?.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

wuja69 pisze:Co sądzisz o tym ,,wynalazku''
Nie widziałem jeszcze dobrego STXa. Ale może jestem uprzedzony i nie patrzyłem obiektywnie :roll:
Konkretnie tych modeli nie miałem w rękach. Skoro inni chwalą, to może coś w tym jest. Nie wiem.
wuja69 pisze:Piszesz ,,używam Skanśpika" jeżeli to nie tajemnca to jakiego?.
18W8535 i 15W8531K-01
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

PIOTR-jeszcze raz dziękuję.Te głośniki co podałeś ,są super .Tylko ta cena ,no ale dobre to i cena wysoka.Ja zrobie monitory na czymś tańszym i napewno napisze co i jak w dziale o głośnikach.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

STX'y są całkiem atrakcyjne pod kątem jakość / cena - ale do czasu, gdy się któregoś z nich zasymuluje i porówna z takim Visatonem lub chociażby Teslą w tym samym przedziale cenowym. Gorsza sprawność, większe "pudło", częstotliwość dolna niby ta sama, ale gorszy impuls... Ot, ludzi ubogich nie stać na rzeczy tanie, jak mawiał mój dziadek...
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

popiol17-napisałeś -,,...gdy się któregoś z nich zasymuluje i porówna z takim Visatonem lub chociażby Teslą w tym samym przedziale cenowym'' , mam pytanie do jakiego głośnika Tesli lub Visatona byś porów. tego STX - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb ?.Proszę doradź może wybiorę coś innego.
Brencik

Post autor: Brencik »

ATM, czy tu zaglądałeś http://diyaudio.pl/index.php ? Jest wiele zwrotnic, pomiarów itp., do tesli pełno.

A ten STX co podał wuja69 to juz całkiem niezły tylko za dorgi...
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

Brencik-masz jakąś alternatywę dla tego STXa,w tej cenie?(może go kupię trochę taniej),chętnie ,,popełnie" nowe kolumny tylko te ceny głośników -ból głowy.
ODPOWIEDZ