Starsze TV "krzemowe"

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

polninken
125...249 postów
125...249 postów

Starsze TV "krzemowe"

Post autor: polninken »

Koledzy! Mam dylemat - stoją przede mną 4 sztuki TV juz nie lampowych...ale i nie nowych. Blaupunkt Cardona, Philips Goya Royal, jakis angielski GEC i jakis Telefunken - wszystko juz na "krzemie" - chociaz w Blaupunkcie widac cos co przypomina podstawki pod lampy w druku. Wygladają na grzebane - niemam do nich schematów itp. I tu pytanie - czy jest sens się nimi zajmować jako przyszłymi obiektami "muzealnymi" - czy darować sobie, wylutować parę elementów i won do utylizacji? Proszę o radę - i przy okazji wybaczcie malo lampowy temat
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Też mam ten sam kłopot z Fotonem i kolorowym Grundigiem... Z jednej strony jest to sprzęt retro, z drugiej jest to wielki, nikomu niepotrzebny kloc... Jeśli do niedzieli nikt się nie zgłosi, idą do utylizacji :?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

W każdą sobotę na elektrośmieciach takich zabawek co najmniej kilkanaście,teraz nie mają szans przetrwać,może kiedyś będzie ktoś żałował....
polninken
125...249 postów
125...249 postów

Ot dylemat...tymbardziej ze do tych modeli nijak nie idzie znalezc schematu w sieci zeby chociaz sprawdzic co im brakuje. Pozatym siedza w nich jakies dziwne uklady ktorych tez nie widac w polskich sklepach - np. TBA 27cośtam. Tak więc chyba pojdzie toto do utylizacji - chyba ze ktos bedzie chetny na czesci - czekam na wiadomosci na PW
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Mam schematy do kilku modeli telewizorów Philips oraz innych, pochodzących z lat koniec 70 początek 80. M. in. coś w stylu Goya Royal, po którym pozostała mi obudowa, kineskop i kilka podzespołów. Więc jakby trzeba było, to jestem do dyspozycji.
polninken
125...249 postów
125...249 postów

Jestem zainteresowany - mozesz podac do jakich sprzetow masz te schematy? chodzi mi przede wszystkim o Blaupunkta Cardona/Montana Color, Philipsa Goya Royal oraz jakies GEC
polninken
125...249 postów
125...249 postów

Okazuje się, ze wśród rzekomych "krzemowców" Blaupunkt Cardona oraz Telefunken PALColor 752 SE to są hybrydy (lampowo-tranzystorowe). Czy ktoś ma do nich schematy??
ODPOWIEDZ