Niedawno skończyłem budowę kitu AVT2744 - tzn. część elektroniczną gdyż obudowa jest w trakcie porodu (nadmienię że bardzo ciężkiego - dąb to bardzo denerwujący materiał :[ ). Gra świetnie i ogólnie jestem zachwycony Ma jedną lampę EM84 i zastanawiałem sie czy jest możliwośc podłaczenia jej pod ten kit?
BTW co do tej lampy - została wyciągnięta ze starego radia dziadków - żarzenie działa, ale wewnątrz bańki na wysokości gdzie są otwory gdzie widać żarnik po wewnętrznej stronie szkła jest metaliczny nalot... Gdzieś czytałem ze taki nalot może sugerować iż lampa jest do wywalenie, czy to prawda?
Beier pisze:Niedawno skończyłem budowę kitu AVT2744
To fajnie. Ale nie wszyscy tutaj są pasjonatami kitów, przez co na widok numerka nie rysuje im się przed oczami schemat.
Jak zamieścisz będzie się na czym zaczepić.
Beier pisze:Gdzieś czytałem ze taki nalot może sugerować iż lampa jest do wywalenie, czy to prawda?
Może, ale nie musi. Często jest to efekt uboczny procesu produkcyjnego i występuje nawet w nowych, całkiem sprawnych lampach.
Beier pisze:została wyciągnięta ze starego radia dziadków
Podłączenie magicznego oka jest możliwe pod warunkiem, że TS to wytrzyma. Sprawdź, czy żarzenie wytrzyma dodatkowe 700mA, a potem, czy anodowe wytrzyma dodatkowe mA.
Kompletny sposób podłączenia zaprezentował kolega Alek w EP 2/2005 (AVT 455).
Beier pisze:Jedna EM84 obsługuje tylko jeden kanał?
EM84 jest pojedynczym okiem, więc z definicji nadaje się do wskazywania poziomu w jednym kanale. Elentualnie możesz próbować zrobić sumę, ale nie wiem czy jest sens.
A może rozejrzysz się za EMM801, albo EM83? Piękne podwójne wskaźniki
Kolego Piotr nawet u Franka nie ma katalogów do tych lamp - dostanie ich pewnie graniczy z cudem bądź ze zrujnowaniem - chyba lepiej już użyć 2xEM84... Mogę prosić jakiś schemacik jak podłączyć EM84 do kanału? I jeszcze pytanie czy podłączenie Magicznego Oka pogorszy parametry wzmacniacza?
Beier pisze:Kolego Piotr nawet u Franka nie ma katalogów do tych lamp - dostanie ich pewnie graniczy z cudem bądź ze zrujnowaniem - chyba lepiej już użyć 2xEM84...
Tomasz Gumny pisze:Piękne i niepowtarzalne, ale co z tego?? Udało mi się zdobyć taką jedną EM83(NOS ) ale bez widoków na zapasową trudno ją gdzieś wstawić...
Mam jedną EM83 i dwie EMM801, ale nie mam zamiaru się ich pozbywać