Pomysł na obudowę wzmacniacza gitarowego i nie tylko.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Pomysł na obudowę wzmacniacza gitarowego i nie tylko.

Post autor: Zibi »

Pewnie pomysł nie jest nowy, ale chyba wart rozważenia. Ponieważ zwykle największym problemem jest wykonanie estetycznej, drewnianej lub "sklejkowej" skrzynki proponuję wykorzystać gotowe "półprodukty": http://eastwood.com.pl/eastwood_skrzynk ... salna.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Nooo... Fajny pomysł, wystarczy przejść się do Ikei czy gdzie indziej i zobaczyć, co mają. Skrzynek tam jest pod dostatkiem. Być może nawet dno będzie na tyle grube, że będzie można w nim elegancko założyć głośnik?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: nnu2008 »

A co można mu było mu dać na górę, aby to ładnie wyglądało? Poza tym super pomysł!

Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

To jest sosna lub świerk - ja bym z tego obudowy nie robił bo to trochę za miękkie drewno i pewnie jako że jest użyte do skrzynki to jego jakość nie jest za dobra - tzn. z biegiem czasu będzie się kurczyć i w połączeniach desek pokażą się szpary jak to sosna czy świerk ma w zwyczaju jeżeli nie jest odpowiednio długo leżakowana - z reszta nawet jak jest leżakowana odpowiednio to kurczenie i tak jest tyle że efekty są widoczne dopiero po paru latach.
Ostatnio zmieniony śr, 10 października 2007, 21:54 przez Beier, łącznie zmieniany 1 raz.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Beier napisał :
Ja bym z tego obudowy nie robił bo to trochę za miękkie drewno i pewnie jako że jest użyte do skrzynki to jego jakość nie ja za dobra
Mam identyczne skrzynki ktróre leżą u mnie w garażu już ponad rok jest tam (w zależności od pogody) ciepło,zimno,wilgotno a skrzynka zachowała sie w niwnaruszonym stanie a niejest pokryta żadnym lakierem ani powłoką ochronna. Więc może jednak wartało by pomyśleć nad jej wykożystniem :idea:
Ostatnio zmieniony śr, 10 października 2007, 21:51 przez macylapka, łącznie zmieniany 2 razy.
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

A z czego najlepiej zrobić obudowę na wzmacniacz czy inne urządzenie lampowe?

Pozdro
Albert Einstein
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

Osobiście z takich skrzynek to widziałem rozmiarowo tylko takie co najwyżej na niewielkie combo by starczyły. Jeżeli chodzi o dno to najczęsciej jest to cieniutka sklejka więc pod głośnik raczej słabo się nadaje. Większość tych skrzynek (jakie widziałem, czy mam w domu chociażby) jest takiej sobie jakości poza tym to drewno klejone więc estetycznie tak sobie to wygląda. Mnie się poszczęściło (a co pochwalić się nie można :P) i mam skrzynkę na "head-a" z pięknego litego mahoniu afrykańskiego ale co z tego jak nie mam do niej wnętrzności jeszcze, ot taki paradoks ;)
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: macylapka
Wychodzę z założenia ze jak coś robię to ma mi służyć przez lata - po roku może nic się nie stanie, ale przyjrzyj się meblom sosnowym które mają już parę lat - zauważysz że pomimo zaimpregnowania i innych bajerów zaczynają wystawać miejsca gdzie drzewo rozgałęziało się czyli tzw. sęki a to dlatego że te miejsca są twardsze i są mniej żywiczne.

:arrow: komornik12
Uważam, że jak robi się obudowę z drewna to musi być to drewno twarde - obecnie robię obudowę do mojego OTL'a z dębu, buku i mahoniu i powiem szczerze że czasem chciałbym to pieprznąć bo te gatunki drewna nie są łatwe w obróbce. Już parę dni nad tym siedzę i i jeszcze parę mi pewnie zejdzie żeby było cacy.

Obudowę zamiast z sosny czy świerku polecałbym już zrobić z jakiejś płyty wiórowej i okleić fornirem jeżeli zależy nam na łatwości w obróbce :)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Sosna jest znakomitym materiałem konstrukcyjnym i doskonale nadaje się na obudowy do comb gitarowych. Jest szeroko stosowana w konstrukcjach DIY, w fabrycznych mniej, ale śmiem twierdzić, że tu MDF wygrywa po prostu ceną. Dobre własności ma zarówno lite drewno jak i sklejka. Sosna jest łatwa w obróbce, elastyczna, łatwo dostępna po rozsądej cenie, oraz w combach pięknie "śpiewa".
Podawanie jako przykład kiepskiej jakości sosny produkcji meblowej jest chybione - do mebli używa się surowca kiepskiego: z dużą ilością sęków oraz krótko sezonowanego.
Mogę powiedzieć, że 5-6mm sklejka sosnowa doskonale się sprawuje jako poszycie 4-5 metrowego jachtu żaglowego, gdzie pracuje ona, uwierzcie, bez porównania ciężej niż w największym nawet wzmacniaczu. Dodatkowo wszystkie elementy nośne jachtu można bez problemu wykonać również z sosny: w tym przypadku z litego drewna.
Kluczem do powodzenia jest używanie materiału dobrej jakości, odpowiednio wyselekcjonowanego i kilka lat leżakującego drewna. Daje to gwarancję że drewno będzie jednorodne i nie odkształci się w czasie pracy, co zresztą dotyczy wszystkich gatunków, nie tylko sosny.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

jethrotull pisze:Sosna jest znakomitym materiałem konstrukcyjnym i doskonale nadaje się na obudowy do comb gitarowych. Jest szeroko stosowana w konstrukcjach DIY, w fabrycznych mniej, ale śmiem twierdzić, że tu MDF wygrywa po prostu ceną. Dobre własności ma zarówno lite drewno jak i sklejka. Sosna jest łatwa w obróbce, elastyczna, łatwo dostępna po rozsądej cenie, oraz w combach pięknie "śpiewa".
Podawanie jako przykład kiepskiej jakości sosny produkcji meblowej jest chybione - do mebli używa się surowca kiepskiego: z dużą ilością sęków oraz krótko sezonowanego.
Mogę powiedzieć, że 5-6mm sklejka sosnowa doskonale się sprawuje jako poszycie 4-5 metrowego jachtu żaglowego, gdzie pracuje ona, uwierzcie, bez porównania ciężej niż w największym nawet wzmacniaczu. Dodatkowo wszystkie elementy nośne jachtu można bez problemu wykonać również z sosny: w tym przypadku z litego drewna.
Kluczem do powodzenia jest używanie materiału dobrej jakości, odpowiednio wyselekcjonowanego i kilka lat leżakującego drewna. Daje to gwarancję że drewno będzie jednorodne i nie odkształci się w czasie pracy, co zresztą dotyczy wszystkich gatunków, nie tylko sosny.
Pozdrawiam.
Tyle tylko że takiej jakości sosna już taka tania nie jest :) Mimo wszystko jestem zwolennikiem drewna twardego - dąb, buk, mahoń, heban itd. Marzy mi się gwajak - drewno z którego robi się łożyska do wału śruby w miejscu gdzie wychodzi on poza kadłub statku - to już o czymś świadczy nt wytrzymałości tego materiału :wink:
nnu2008
500...624 posty
500...624 posty

A z czego najprościej zrobić obudowę nie licząc drewna? Wolałbym od czegoś prostrzego zacząć.

Pozdro
Albert Einstein
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jeżeli ma być prosto, to z MDF przyciętego w sklepie na wymiar i skręconego konfirmantami: http://katalog.asmet.com.pl/okno.php?st ... _grupa=437
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

komornik12 pisze:A z czego najprościej zrobić obudowę nie licząc drewna? Wolałbym od czegoś prostrzego zacząć.
Do głośników MDF (do słuchania), albo sklejka (do grania), a do wzmacniaczy aluminium. Wszystkie te materiały są powszechnie dostępne i łatwe w obróbce.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Miałem w rekach wyrób wzmacniaczowy-coś jak szuflada drewniana -z przykrywką .W środku jakis wzmacniacz -i filtr subwofera .
Pierwsze wrażenie to absolutny brak BHP-LUTY ZIMNE- uzyte przełączniki
sieciowe -takie amerykanskie na 120V.Kondensatory klejone do spodu
obudowy. Gdyby to miało spaść z wysokości 1mb -to całość by się rozsypała .To było coś z tranzystorami mocy -na duzym szerokim radiatorze . Taki przykład braku wyobrażni . Klient był młody .Ogólnie -uważam ,że zawsze- ktoś bardziej doświadczony- musi obejrzeć taki wyrób-a budujący cokolwiek w ramach HOBBY elektronicznego, powinni sami szukac kogokolwiek w jakimś zakładzie elektronicznym aby popatrzył na zbudowane urządzenie.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

ja robie obudowy z calowych swierkowych desek, (ale to głównie dlatego że mam dostęp do tego matriału całkowicie za free) przyjemnie robi się w takim drewnie i ani razu nie małem problemy z rozwastwianiem, pękaniem itp
osobiście chciałbym wiedzieć w jaki sposób polerujecie aluminium (jakie narzędzia, jakie środki polerskie, techniki itp), oraz czym zabezpieczacie wypolerowaną powieszchnie