Zasilacz (tranzystorowy)...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Zasilacz (tranzystorowy)...

Post autor: szalony »

Zakupiłem na alledno taki zasilacz przemysłowy w załączniku, gdyż jak za 60 zł to parametry (widoczne na foto) wydały mi się całkiem interesujące, a wykonanie całkiem solidne (made in USA). W łapach go jeszcze nie miałem. I mam pytanie: Gdzie w przemyśle wykorzystuje się zasilacze w takich obudowach, w czym to się montuje ? Spotkał się ktoś z takim urządzeniem ?
Załączniki
239597536_1.jpg
239597536.jpg
geguś

Post autor: geguś »

Takie zasilacze były montowane w maszynach, gdzie sterownik był zrobiony ma płycie z PC. Mam taki zasilacz, lecz trochę słabszy i z jednym napięciem 24V.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Zasilacz systemu kontroli jakości (QCS) maszyny papierniczej, podobnego jak ten w linku.

http://www.ni.com/pdf/csma/us/361575a1.pdf

Prawdopodobnie uzwojenie pierwotne trafa jest połączone dla zasilania napięciem 110V. Można przystosować do 220V (230V)
W obecnych rozwiązaniach QCS jak i DCS stosowane są zasilacze impulsowe. Te z klasycznym trafem były bardziej niezawodne.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Dziękuję za informację! :)

Tak właśnie przeglądając zdjęcia doszedłem ze zdziwieniem do wniosku, że jest to zasilacz liniowy. Sprzedawca pisał zresztą, że jest na 110, ale wystarczy przelutować na inne odczepy (220, 230,240).
ODPOWIEDZ