Skan instrukcji obsługi Selektografu K931 ELPO

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

kakofoniks
4 posty
4 posty

Skan instrukcji obsługi Selektografu K931 ELPO

Post autor: kakofoniks »

Długo się zastanawiałem w którym dziale zamieścić ten temat. W końcu zdecydowałem się na "inne".
Mam coś co ucieszy wielu posiadaczy Selektografu K931 produkcji ELPO. Otóż jest to skan instrukcji obsługi wraz ze schematem i wykazem części zamiennych. Jakość - całkiem przyzwoita mimo paskudnego zżółkniętego papieru, równie kiepskiego druku (powielacz?) i kompresji djvu. Okładka została poddana renowacji (kilkanaście minut w Photoshopie :wink: ) Jedynym mankamentem jest brak jednej wkładki (rys. 2, 3, 4) Do wprowadzenia klimatu poniżej załączam skan oryginału okładki. Jak widać nie wyglądała zbyt apetycznie... :?

Opis wykonania papierowej kopii instrukcji: (Tylko dla ludzi o mocnych nerwach, Za urazy powstałe podczas zginania kartek, obsługi dziurkacza biurowego, efekty ataku furii podczas składania tej książeczki oraz krawaty wciągnięte w drukarki redakcja nie odpowiada :D ) Bierzemy program graficzny (Photoshop tudzież coś podobnego) i odpowiednio rozmieszczamy wyeksportowane wcześniej bitmapy z przeglądarki djvu (klikamy prawym klawiszem myszki na poszczególne strony i klikamy kolejno: plik i eksport do pliku (file i export to file w wersji angielskiej). Następnie przy pomocy drukarki i 8 kartek papieru A4 robimy takie coś: (ten fragment jest bardzo skomplikowany, kolejność wkomponowania stron w kartkę zwalamy na wyobraźnię :?) 1 kartka (okładka)-strony 1, 20, 2, 19. 2 kartka-strona 3. 3 kartka-strony 4, 5, 6, 7. 4 kartka-strony 8, 9, 10, 11. 5 kartka-strony 12, 13 (rozciąć w połowie). 6 kartka-strony 14, 15. 7 kartka-strona 16. 8 kartka-strony 17, 18. Następnie kartki 1 i 2 zginamy w połowie i kładziemy na siebie rozprostowane, kartki 3 i 4 składamy na pół i kładziemy po lewej stronie kartek 1 i 2. Kartkę 5 rozcinamy w połowie i kładziemy na kartki 3 i 4. Kartki 6, 7 i 8 zginamy dwukrotnie aby można je było rozkładać "na prawo" i kładziemy na resztę kartek. Zamykamy tą "kanapkę" wystającymi z prawej strony kartkami 1 i 2 i "grzbiet" tej książeczki wkładamy do dziurkacza biurowego (instrukcji obsługi dziurkacza chyba nie muszę skanować? :D ) w powstałe otwory wkładamy blaszkę ze skoroszytu i zaginamy. Ufff i mamy prawie wierną kopię instrukcji. W razie jakichkolwiek niejasności piszcie... postaram się wytłumaczyć :)
Załączniki
Okładka oryg.jpg
Instrukcja obsługi Selektograf K931.zip
(472.41 KiB) Pobrany 572 razy
Alek

Post autor: Alek »

Myślę, że może Tomek się ucieszy :) O ile pamiętam ma taki sprzęt:)
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Re: Skan instrukcji obsługi Selektografu K931 ELPO

Post autor: Samson »

Przepraszam za odkopanie tematu, ale czy miałby któryś z Szanownych Kolegów skan brakującej wkładki tj. rys. 2,3 i 4?
ODPOWIEDZ