Gruba kreska
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Gruba kreska
Witam odważnych zaglądających w miejsce, które jeszcze do niedawna było "strefą niebezpeczną".
Mam nadzieję, że od teraz ten dział stanie się całkowicie bezpiecznym miejscem do prowadzenia dyskusji na tematy dotyczące urządzeń służących do słuchania muzyki w domu, a wykraczające poza ramy "układów i urządzeń".
Po konsultacji z Adminem postanowiliśmy, że dotychczasowe wątki zostaną pozostawione w niezmienionym kształcie, jednak jeżeli zaczną odżywać zmierzając w niewłaściwe rejony będę zmuszony je zamykać.
Nie muszę chyba wspominać o tym, że jakiekolwiek treści obraźliwe, czy wulgarne nie będą tolerowane. To akurat dotyczy całego forum bez wyjątków.
W szczególności bardzo proszę o powstrzymanie się od komentowania coraz to nowszych i bardziej absurdalnych wynalazków pojawiających się na Allegro, czy forach audiofilskich.
Zachęcam za to gorąco do opisów i dyskutowania własnoręcznie konstruowanych, a niekoniecznie lampowych układów audio oraz doświadczeń ze sprzętem fabrycznym, zarówno tym z epoki, jak i najnowszym.
Mile widziane również zagadnienia luźniej związane z samym sprzętem, a dotykające takich tematów jak akustyka i muzyka.
Bawcie się dobrze - wszak muzyka łagodzi obyczaje. Niech nowe oblicze działu audiofilskiego będzie na to dowodem!
Mam nadzieję, że od teraz ten dział stanie się całkowicie bezpiecznym miejscem do prowadzenia dyskusji na tematy dotyczące urządzeń służących do słuchania muzyki w domu, a wykraczające poza ramy "układów i urządzeń".
Po konsultacji z Adminem postanowiliśmy, że dotychczasowe wątki zostaną pozostawione w niezmienionym kształcie, jednak jeżeli zaczną odżywać zmierzając w niewłaściwe rejony będę zmuszony je zamykać.
Nie muszę chyba wspominać o tym, że jakiekolwiek treści obraźliwe, czy wulgarne nie będą tolerowane. To akurat dotyczy całego forum bez wyjątków.
W szczególności bardzo proszę o powstrzymanie się od komentowania coraz to nowszych i bardziej absurdalnych wynalazków pojawiających się na Allegro, czy forach audiofilskich.
Zachęcam za to gorąco do opisów i dyskutowania własnoręcznie konstruowanych, a niekoniecznie lampowych układów audio oraz doświadczeń ze sprzętem fabrycznym, zarówno tym z epoki, jak i najnowszym.
Mile widziane również zagadnienia luźniej związane z samym sprzętem, a dotykające takich tematów jak akustyka i muzyka.
Bawcie się dobrze - wszak muzyka łagodzi obyczaje. Niech nowe oblicze działu audiofilskiego będzie na to dowodem!
- MalKontent
- 375...499 postów
Re: Gruba kreska
Tzn. jakie rejony? Czyżby takie:Piotr pisze:[...]jeżeli zaczną odżywać zmierzając w niewłaściwe rejony będę zmuszony je zamykać.
No, to oczywiste. Ale dalej czytam:Piotr pisze:Nie muszę chyba wspominać o tym, że jakiekolwiek treści obraźliwe, czy wulgarne nie będą tolerowane.
Piotr pisze:W szczególności bardzo proszę o powstrzymanie się od komentowania coraz to nowszych i bardziej absurdalnych wynalazków pojawiających się na Allegro, czy forach audiofilskich.

Komentarz musi być od razu wulgarny albo obraźliwy? Skąd takie założenie?
Liczyłem na to, że skoro zostałeś moderatorem Kącika, to stanie się on bardziej otwarty na dyskusje o różnych subiektywnych odczuciach, związanych z konstrukcją i eksploatacją sprzętu audio.
Że osoba, która będzie chciała się podzielić swoimi wrażeniami, tudzież zapytać o jakieś "ezoteryczne" zjawisko, nie zostanie od razu sflekowana, wdeptana w trotuar, wyśmiana i upokorzona, przez skądinąd sympatycznych Panów Inżynierów z klapkami na... uszach.
Że zaapelujesz o powstrzymanie się od agresywnych i upokarzających wypowiedzi, nawet jeśli ktoś w oczywisty sposób bredzi. Bo można napisać coś agresywnego i upokarzającego, nie będąc przy tym wulgarnym ani nawet obraźliwym...
Że zadbasz o to, by pomagać oddzielać ziarna od plew.
A tym czasem dostajemy zakaz komentowania wynalazków, w stylu gałek hebanowych, przyciemniających dźwięk i zapewniających lepszą kontrolę basu.
Trochę rozminąłeś się z moimi oczekiwaniami...
Pozdrawiam
Staszek
- barbie
- 125...249 postów
- Kontakt:
To mi się podoba...
To mi się podoba!
Jaka będzie praktyka - czas pokaże. Mam nadzieję, że nie "nawiedzą" tego działu talibowie - zarówno audiofilscy, jak i antyaudiofilscy.
Sama dziedzina jest na tyle ciekawa, że warto się nią zajmować.
Trochę się boję także, aby dział nie zamienił się w zestaw postów typu "dlaczego kit na TDAxxx mi nie działa", jednak zmiana podejścia bardzo mi się podoba!
Powodzenia Piotrze!
Jaka będzie praktyka - czas pokaże. Mam nadzieję, że nie "nawiedzą" tego działu talibowie - zarówno audiofilscy, jak i antyaudiofilscy.
Sama dziedzina jest na tyle ciekawa, że warto się nią zajmować.
Trochę się boję także, aby dział nie zamienił się w zestaw postów typu "dlaczego kit na TDAxxx mi nie działa", jednak zmiana podejścia bardzo mi się podoba!
Powodzenia Piotrze!
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
No cuz, zakazy, nakazy, stare nawykiMalKontent pisze: A tym czasem dostajemy zakaz komentowania wynalazków, w stylu gałek hebanowych, przyciemniających dźwięk i zapewniających lepszą kontrolę basu.

Ja, co prawda nie bede sie wypowiadac w Kaciku audiofilskim, ale faktycznie "wejscie smoka" moderatora w takim stylu nie wrozy nic dobrego.
No ale powodzenia!
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A ja wręcz przeciwnie: sądzę że wróży dużo dobrego. Podoba mi się polityka Piotra, który chce z Kącika zrobić wreszcie dział merytoryczny. W takim dziale nie może być miejsca na ciągle powtarzające się i nic nie wnoszące tematy z dziedziny audio voodoo, jak i na kontemplowanie coraz bardziej wyśrubowanych cen, jakie co niektórzy sprzedawcy na allegro życzą sobie za lampy. Tolerancja dla takich tematów byłaby równoznaczna z pozostawieniem Kącika w jego dotychczasowej postaci.
Trzymam kciuki za Kącik i jego nowego Moderatora.
Trzymam kciuki za Kącik i jego nowego Moderatora.
Witam.
Panowie, ze względu na ogromne różnice zdań użytkowników Forum, spróbujemy z Piotrem znaleźć pewien kompromis. Myślę, że na pewne, co jakiś czas powracające jak bumerang tematy (np. pan Florian na Allegro) na prawdę nie warto tracić czasu i zapychać nimi przestrzeni serwera.
Spróbujmy sie skupić na tym co jest istotne w tematyce audio.
Sądzę, że warto byłoby stworzyć wątek poświęcony terminologii stosowanej przez dźwiękowców i akustyków, w którym podane byłyby podstawowe określenia (równie piękne, a przy okazji precyzyjne) opisujące w sposób jasny parametry dźwięków, cechy pomieszczenia odsłuchowego, doznania towarzyszące słuchaniu muzyki, oraz określające parametry sprzętu służącego do jej reprodukcji. Osoby (audiofile) stosujące niezrozumiałe przez większość z nas, zbyt kwieciste i nie jednoznaczne określenia, powinny być proszone o zapoznanie się z takim właśnie wątkiem.
Moderowanie nowego działu na pewno nie będzie należało do zadań łatwych i przyjemnych, dlatego proszę uczestników Forum o wyrozumiałość i współpracę.
Pozdrawiam serdecznie,
Romek
Panowie, ze względu na ogromne różnice zdań użytkowników Forum, spróbujemy z Piotrem znaleźć pewien kompromis. Myślę, że na pewne, co jakiś czas powracające jak bumerang tematy (np. pan Florian na Allegro) na prawdę nie warto tracić czasu i zapychać nimi przestrzeni serwera.
Spróbujmy sie skupić na tym co jest istotne w tematyce audio.
Sądzę, że warto byłoby stworzyć wątek poświęcony terminologii stosowanej przez dźwiękowców i akustyków, w którym podane byłyby podstawowe określenia (równie piękne, a przy okazji precyzyjne) opisujące w sposób jasny parametry dźwięków, cechy pomieszczenia odsłuchowego, doznania towarzyszące słuchaniu muzyki, oraz określające parametry sprzętu służącego do jej reprodukcji. Osoby (audiofile) stosujące niezrozumiałe przez większość z nas, zbyt kwieciste i nie jednoznaczne określenia, powinny być proszone o zapoznanie się z takim właśnie wątkiem.
Moderowanie nowego działu na pewno nie będzie należało do zadań łatwych i przyjemnych, dlatego proszę uczestników Forum o wyrozumiałość i współpracę.
Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- MalKontent
- 375...499 postów
Kiedy ja właśnie miałem nadzieję na jasne i dobitne powiedzenie, od czego powinniśmy się powstrzymać w tym wątku - czyli oczekiwałem wręcz więcej tych zakazo-nakazów...macska pisze:No cuz, zakazy, nakazy, stare nawyki[...]
Liczyłem, że Piotr, który jako jeden z niewielu forumowiczów nie reaguje wysypką, alergią, agresją, lekceważeniem, protekcjonalnym tonem itd. na poruszane tzw. kontrowersyjne tematy, poprosi o to samo innych.
A tymczasem pojawił się jeden zakaz, sformułowany niezbyt fortunnie. Dlatego wyjątkowo wypowiadam się w zgodzie ze swoim nickiem...

-> Romekd
Jestem za, też chciałbym, żeby można było czegoś konkretnego się dowiedzieć, oraz podyskutować o bardziej ulotnych kwestiach.
Oczywiście, bezustanne dworowanie sobie ze wszystkich pseudo-audiofilskich wynalazków do niczego nie prowadzi, ale od czasu do czasu uśmiechnąć się też trzeba...

Poza tym, są wątki, które podśmiewają się z różnych dziwnych pomysłów, ale mają pewne przełożenie na "rzeczywistość lampową" - vide wątek o wzmacniaczach ze starymi lampami radiowymi. Obawiam się, że podpada on pod Piotrowy "paragraf"...
Pozdrawiam i trzymam kciuki, bo robota zaiste niełatwa.
Staszek
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Może nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie.MalKontent pisze:Liczyłem na to, że skoro zostałeś moderatorem Kącika, to stanie się on bardziej otwarty na dyskusje o różnych subiektywnych odczuciach, związanych z konstrukcją i eksploatacją sprzętu audio.
Że osoba, która będzie chciała się podzielić swoimi wrażeniami, tudzież zapytać o jakieś "ezoteryczne" zjawisko, nie zostanie od razu sflekowana, wdeptana w trotuar, wyśmiana i upokorzona, przez skądinąd sympatycznych Panów Inżynierów z klapkami na... uszach.
Że zaapelujesz o powstrzymanie się od agresywnych i upokarzających wypowiedzi, nawet jeśli ktoś w oczywisty sposób bredzi. Bo można napisać coś agresywnego i upokarzającego, nie będąc przy tym wulgarnym ani nawet obraźliwym...
Że zadbasz o to, by pomagać oddzielać ziarna od plew.
A tym czasem dostajemy zakaz komentowania wynalazków, w stylu gałek hebanowych, przyciemniających dźwięk i zapewniających lepszą kontrolę basu.
Tak, to jest właśnie miejcse na poruszanie subiektywnych, a nawet kontrowersyjnych tematów. Nikt nie zostanie "sflekowany, wdeptany w trotuar, wyśmiany i upokorzony". Będę się starał dbać, aby nie miało to miejsca, ale jednocześnie zrobię co w mojej mocy, aby przykładano tu wagę do takich argumentów, jak wyniki pomiarów i obliczenia.
I właśnie dlatego:
Tak, dostajecie "zakaz komentowania wynalazków, w stylu gałek hebanowych, przyciemniających dźwięk i zapewniających lepszą kontrolę basu", ponieważ setki razy okazało się, że takie dyskusje do niczego, ale to absolutnie niczego nie prowadzą, z wyjątkiem kłótni, niesmaku i zapychania miejsca na dyskach.
Mam nieprzyjemne wrażenie, że wielu, jak to mówicie "inżynierów", których na codzień nie obchodzi tematyka audio, od czasu do czasu zaglądają do działu audiofilskiego dla relaksu, aby się ponabijać traktując go jako "drugi kosz".
To nie jest drugi kosz.
Dlatego zapraszam do dyskusji o sprzęcie, muzyce, subiektywnych wrażeniach, obiektywnych pomiarach i związkach między nimi.
Proszę przy tym tylko, lub aż o jedno: traktujmy się poważnie, a przynajmniej tak samo poważnie, jak w innych działach forum.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Popieram ten pomysł w całej rozciągłościRomekd pisze: Sądzę, że warto byłoby stworzyć wątek poświęcony terminologii stosowanej przez dźwiękowców i akustyków, w którym podane byłyby podstawowe określenia (równie piękne, a przy okazji precyzyjne) opisujące w sposób jasny parametry dźwięków, cechy pomieszczenia odsłuchowego, doznania towarzyszące słuchaniu muzyki, oraz określające parametry sprzętu służącego do jej reprodukcji. Osoby (audiofile) stosujące niezrozumiałe przez większość z nas, zbyt kwieciste i nie jednoznaczne określenia, powinny być proszone o zapoznanie się z takim właśnie wątkiem.

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
To wprowadźcie, wzorem innych for - o, Najmilejsi - coś w rodzaju Hyde Parku, gdzie wszelkie allegrowskie i nie tylko "kwiatki" (jak wrzucony przeze mnie przed chwilą o GZ34 - już usunięty) bedzie można śmiało umieszczać bez narażania się na "gromy i pierony"
Lub zgoda na odsyłacze do hebanowych gałek czy GZ34 co to (zwłaszcza) "Mullard zaś słynie z nasyconej średnicy, dynamiki i świetnego basu" - ale z kategorycznym zakazem komentowania
Krakowskim targiem: bo, ten, wicie towarzysze - do ludziów to trza mieć kapkem zaufania (cyt. I sekr. POP w ex-mojej firmie, tow. E.K)
Byle tylko HP nie zamienił się w zapuszczony i pełen psich gówien małpi gaj... ergo ostra reprymenda za bardzo ostre wjazdy
Co Onorevole Societas na tę propozycję

Lub zgoda na odsyłacze do hebanowych gałek czy GZ34 co to (zwłaszcza) "Mullard zaś słynie z nasyconej średnicy, dynamiki i świetnego basu" - ale z kategorycznym zakazem komentowania

Krakowskim targiem: bo, ten, wicie towarzysze - do ludziów to trza mieć kapkem zaufania (cyt. I sekr. POP w ex-mojej firmie, tow. E.K)

Byle tylko HP nie zamienił się w zapuszczony i pełen psich gówien małpi gaj... ergo ostra reprymenda za bardzo ostre wjazdy
Co Onorevole Societas na tę propozycję

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Czy może pan zdefiniować owe ..."niewłaściwe rejony"... ?Piotr pisze:Po konsultacji z Adminem postanowiliśmy, że dotychczasowe wątki zostaną pozostawione w niezmienionym kształcie, jednak jeżeli zaczną odżywać zmierzając w niewłaściwe rejony będę zmuszony je zamykać.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ależ proszę:
Za niewłaściwe rejony na tym forum uważam wysuwanie argumentów stojących w sprzeczności z matematyką i fizyką, jak też i przepychanki na tematy, których nie można rozstrzygnąć jednoznacznie, a stanowią w głównej mierze rzecz gustu.
Co do reszty, patrz wyżej...
Za niewłaściwe rejony na tym forum uważam wysuwanie argumentów stojących w sprzeczności z matematyką i fizyką, jak też i przepychanki na tematy, których nie można rozstrzygnąć jednoznacznie, a stanowią w głównej mierze rzecz gustu.
Co do reszty, patrz wyżej...