Edytor schematów

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Edytor schematów

Post autor: barbie »

Witam,

poszukuję prostego edytora schematów pod Linuksa.
Czy ktoś zna odpowiedni link? Najlepiej GPL!

pozdrowienia
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Załadowałem

Post autor: barbie »

Dziękuję,
Eagle ściągnąłem, ale teraz muszę się go poduczyć!

pozdrawiam
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: barbie :)
Zgadzam się z macska. Eagle to dobry wybór...
Chciałbym jednak zwrócić Twoją uwagę na jeszcze dwa projekty...
Wspominałeś o GPL...
Moim zdaniem naprawdę wartym uwagi projektem jest geda ( GPL'd suite of Electronic Design Automation tools. )
http://www.geda.seul.org/
Projekt ten wywodzi się ze srodowiska GNU, jest bardzo szybko rozwijany i dostępny w pakietach (binarnych) dla wiodących dystrybucji.
Innym IMHO wartym uwagi programem jest Qucs, jak sugeruje nazwa, budowany w oparciu o bibliotekę Qt...
Jest również dostarczany wraz z kodem źródłowym, ale nie jest dystrybułowany w oparciu o licencję GPL :)
Wartą uwagi zaletą Qucs, jest jego prostota i "lekkość", przy naprawdę sporych możliwościach, jakie oferuje.
(Qucs = Quite Universal Circuit Simulator ) :)
Więcej informacji znajdziesz na stronie:
http://qucs.sourceforge.net/
Program dostępny jest również w postaci pakietów binarnych... ( GUI w jęz polskim ) :)
Spotkałem jeszcze kilka programów tego typu napisanych dla środowiska Linux... ( tkgate - na bazie tk. Ksimus i Klogic spod znaku KDE ) ale są one raczej niewiele warte moim zdaniem :)
Szczerze namawiam do zapoznania się zwłaszcza z Qucs, bo może stanowić całkiem niezłe uzupełnienie dla Eagle. A jeśli zamierzasz używać programu jako jedynie edytora schematów - o wiele szybciej się go nauczysz :)
Pozdrawiam
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Osobiście też stawiam na Eagle. Do przedstawionych przez kolegę macska programów dorzucę jeszcze jeden ciekawy i szybko rozwijany projekt na licencji GPL: kicad http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/kicad/
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Pod eagle ze strony "firmowej" można sciągnąć biblioteki do tworzenia schematów z lampami elektronowymi oraz wytwarzania płytek PCB
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

elektron pisze:dorzucę jeszcze jeden ciekawy i szybko rozwijany projekt na licencji GPL: kicad http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/kicad/
Czy wie ktoś może dlaczego Kicad (Eagle chyba też) rysują kolorowe schematy - elementy jakieś bure i połączenia zielone? Wygląda to wg. mnie fatalnie i zwyczajnie - czyni schemat nieczytelnym!
Lubię oglądać stare schematy z "Radioamatora". Czarno-białe,mają taki fajny styl. Całkiem jak "przedwojenne" listy, pisane przez osoby, które w szkole były uczone kaligrafii.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

fugasi pisze: Czy wie ktoś może dlaczego Kicad (Eagle chyba też) rysują kolorowe schematy - elementy jakieś bure i połączenia zielone?
Sam mozesz w Eagle ustawic kolory.
Aleksander Niemand

Post autor: pierwszy »

:D chyba w kazdym programie tak jest!
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Jak robisz export do BMP czy czegoś innego to musisz ustawić MONOCHROME i będzie schemat czarnobiały.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

Praktycznie w każdym edytorze schematów jest również edytor symboli, więc przy odrobinie chęci można stworzyć namiastkę „schematów z Radioamatora”. Swoją drogą szukałem kiedyś symboli ANSI i zasad rysowania schematów zgodnych właśnie z ANSI, ale do niczego ciekawego nie dotarłem, zaś jedna strona, na której coś mogło być, niestety nie ładowała się...

Pozdrawiam,
Piotr.
ODPOWIEDZ