CZY KTOŚ Z UCZESTNIKÓW FORUM MA JAKIEŚ DOŚWIADCZENIA W BUDOWIE STABILIZATORA NAPIĘCIA OK 160V/05A
(SYMETRYCZNEGO +,- WZGLĘDEM MASY) I CHCIAŁBY SIĘ TYM PODZIELIĆ?.Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
STABILIZACJA +160V ,-160V-500mA.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Aby coś poradzić potrzebne jest kilka informacji o tym stabilizatorze np.:
- czy ma to być stabilizator o stałym czy regulowanym napięciu wyjściowym? Jeżeli o regulowanym to proszę określić przedział, w jakim ma odbywać się regulacja
- jak bardzo dokładne ma być napięcie wyjściowe (dokładność stabilizacji) i jak duży może być poziom zakłóceń, szumów i fluktuacji na wyjściu stabilizatora.
- czy układ ma być prosty oparty na kilku tranzystorach czy też może rozbudowany z procesorowym sterowaniem i zastosowanymi przetwornikami A/C, C/A oraz programowanymi i wyświetlanymi parametrami napięć i prądów
- jakie będzie obciążenie stabilizatora –stałe czy będzie się zmieniało w przedziale od 0 do 500mA
Proszę podać podstawowe dane lub określić do jakiego zastosowania miałby służyć ten stabilizator. Posiadam mnóstwo schematów, więc może któregoś z nich uda się odpowiednio zaadoptować do konkretnych potrzeb kolegi.
Pzdr. Romek
- czy ma to być stabilizator o stałym czy regulowanym napięciu wyjściowym? Jeżeli o regulowanym to proszę określić przedział, w jakim ma odbywać się regulacja
- jak bardzo dokładne ma być napięcie wyjściowe (dokładność stabilizacji) i jak duży może być poziom zakłóceń, szumów i fluktuacji na wyjściu stabilizatora.
- czy układ ma być prosty oparty na kilku tranzystorach czy też może rozbudowany z procesorowym sterowaniem i zastosowanymi przetwornikami A/C, C/A oraz programowanymi i wyświetlanymi parametrami napięć i prądów
- jakie będzie obciążenie stabilizatora –stałe czy będzie się zmieniało w przedziale od 0 do 500mA
Proszę podać podstawowe dane lub określić do jakiego zastosowania miałby służyć ten stabilizator. Posiadam mnóstwo schematów, więc może któregoś z nich uda się odpowiednio zaadoptować do konkretnych potrzeb kolegi.
Pzdr. Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
STABILIZATOR POWINIEN MIEĆ 160V+,- Z REGULACJĽ OK.OD 155 DO 165V.PRĽD POBIERANY Z TEGO ZASILACZA TO MAX 05A.MYLĘ TU O JAKIM PROSTYM SCALAKU LUB TRANZYSTORZE ALBO OBA RAZEM.DOBRZE BY BYŁO ABY MIAŁ JAKIE ZABEZBIECZENIE PRZECIĽŻENIOWE.NIE JEST TU SPRAWĽ PIERWSZOPLANOWĽ WIELKOĆ
FLUKTUACJI NAPIĘCIA NA WYJCIU A BARDZIE ZACHOWANIE SYMETRII
POMIĘDZY PLUS 160V I MINUS 160V.CHODZI O TO ABY JEŻELI NAPIĘCIE ZMIENI SIĘ NP.O 01V NA PLUSIE TO PROPORCJONALNIE POWINNO NA MINUSIE ZMIENIĆ SIĘ O TAKĽ SAMĽ WARTOĆ.NIE WIEM CZY JEST TO MOŻLIWE W PRAKTYCE,CZY SĽ TO WYWODY TYLKO TEORETYCZNE I CZY MOJE ROZUMOWANIE MA JAKI TECHNICZNY SENS.
FLUKTUACJI NAPIĘCIA NA WYJCIU A BARDZIE ZACHOWANIE SYMETRII
POMIĘDZY PLUS 160V I MINUS 160V.CHODZI O TO ABY JEŻELI NAPIĘCIE ZMIENI SIĘ NP.O 01V NA PLUSIE TO PROPORCJONALNIE POWINNO NA MINUSIE ZMIENIĆ SIĘ O TAKĽ SAMĽ WARTOĆ.NIE WIEM CZY JEST TO MOŻLIWE W PRAKTYCE,CZY SĽ TO WYWODY TYLKO TEORETYCZNE I CZY MOJE ROZUMOWANIE MA JAKI TECHNICZNY SENS.
NIE WIEM CO SIĘ STAŁO Z POLSKIMI LITERAMI W POPRZEDNIM POSCIE?!!
No tak, wymagania są dość wysokie, ponieważ stałość napięcia rzędu 0,1V przy 160V napięcia wyjściowego to już dokładność rzędu 0,0625 %. Tak duża stałość napięcia jest jeszcze możliwa do uzyskania, aczkolwiek i tak wymaga zastosowania dość wyszukanych elementów. Jeszcze gorzej wygląda sprawa z tą idealną symetrią. Jeżeli układ ma mieć jeden element stabilizująco-regulacyjny napięcia, który powiedzmy będzie zamontowany w dodatniej gałęzi stabilizatora a napięcie ujemne uzyskamy stosując układ działający jak „lustro napięciowe” (można go wykonać wykorzystując np. precyzyjne wzmacniacze operacyjne) to obciążając gałąź dodatnią doprowadzimy do jednakowego spadku napięcia na obu wyjściach (dodatnim i ujemnym), ale jeżeli obciążymy wyjście ujemne to sytuacja nie spowoduje już porównywalnego jak w poprzednim przypadku spadku na obu wyjściach a jedynie spadek na wyjściu ujemnym. Gdyby obciążenie obu wyjść zasilacza było jednakowe lub zmieniało się w podobny sposób sprawa byłaby nieco prostsza a tak pozostaje wykonać stabilizator na tyle precyzyjny, że zmiany napięć na wyjściach (występujące na skutek zmian obciążenia) będą znikome i w ten sposób możliwe do zaakceptowania. Można też zmniejszyć wymagania i zbudować układ prostszy godząc się na słabszą stabilizację i gorszą symetrię.
Mam jeszcze kilka pytań - do czego ma być wykorzystany stabilizator o tak aptekarskich parametrach i czy obciążenie będzie symetryczne czy też prądy wyjściowe na każdym z wyjść będą różne?
Mam jeszcze kilka pytań - do czego ma być wykorzystany stabilizator o tak aptekarskich parametrach i czy obciążenie będzie symetryczne czy też prądy wyjściowe na każdym z wyjść będą różne?
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .