Amerykański przyrząd do pomiaru kondensatorów

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej1
50...74 posty
50...74 posty

Amerykański przyrząd do pomiaru kondensatorów

Post autor: maciej1 »

Upływośc kondesatorów jest dużym problemem przy naprawach
starych odbiorników.Zanalazłem na pewnej stronie opis takiego
testera.Oto link: http://www.heathkit-museum.com/test/hvmc-3.shtml
Czy ktoś może mi doradzić czy tym można zmierzyć czy dany
kondensator jest jeszcze sprawny,czy ma upływność?W opisie
jest coś wspommiane o teście kondensatorów przy nap. 50-450 v.

.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Do tego nie potrzeba żadnego testera. Wystarczy woltomierz o znanej rezystancji wewnętrznej i zasilacz. Kondensator łączysz szeregowo z tym woltomierzem i dołączasz do zasilacza. Wskazana wartość napięcia podzielona przez wartość rezystancji wewnętrznej woltomierza da prąd upływu (oczywiście na kondensatorze jest wtedy napięcie zasilacza pomniejszone o napięcie wskazane przez woltomierz). Ja używam woltomierza o rezystancji 10M. Jego wskazanie dla kondensatorów sprzęgających nie powinno być większe od 1V (Iupł=100nA), dla odsprzęgających - kilka, kilkanaście woltów.
Awatar użytkownika
Old_Boy
50...74 posty
50...74 posty

Re: Amerykański przyrząd do pomiaru kondensatorów

Post autor: Old_Boy »

Witam,
maciej1 pisze: Upływośc kondesatorów jest dużym problemem przy naprawach
starych odbiorników.Zanalazłem na pewnej stronie opis takiego
testera.Oto link: http://www.heathkit-museum.com/test/hvmc-3.shtml
ale to jest przede wszystkim mostek do pomiaru pojemności, co wynika z podanych tam danych technicznych:

Specifications—Capacity: 4 ranges: .00001 mfd-.005 mfd; .001 mfd-.5 mfd; .1 mfd-50 mfd; 20 mfd-1,000. mfd. DC Leakage Test Polarizing Voltages: 5 ranges: 25 volts DC, 150 volts DC, 250 volts DC, 350 volts DC, 450 volts DC. Resistance Ranges: 2 ranges: 100 ohms to 50,000 ohms, 10,000 ohms to 5 megohms. Circuit: AC powered bridge for both capacitive and resistive measurements. Maximum operating of electron beam indicator denotes bridge tolerance. Cabinet Size: 9½" wide x 6½" high x 5" deep. Power Supply: Transformer operated-half wave rectifier. Power Requirements: 110-125 volts, 50-60 cycles AC. Shipping Weight: 7 lbs.

Przy okazji pomiaru kondensatorów elektrolitycznych (i nie tylko) można je polaryzować napięciem stałym.
Tylko nie bardzo mogę doczytać się, czy jest możliwy pomiar wartości prądu upływu przy zadanym napięciu polaryzującym.
Pomiary pojemności i rezystacji wykonywane są w układzie mostkowym przy zasilaniu napięciem przemiennym.
maciej1 pisze:Czy ktoś może mi doradzić czy tym można zmierzyć czy danykondensator jest jeszcze sprawny,czy ma upływność? W opisie
jest coś wspommiane o teście kondensatorów przy nap. 50-450V.
Patrz wyżej, oraz poradę w poście :arrow: OTLamp
Przecież każdy nieprawdziwy woltomierz (czyli pobierający jakąś wartość prądu z obwodu mierzonego) prądu stałego to połączenie mikro-(mili)-amperomierza z posobnikiem.
Rezystancja posobnika stanowi ograniczenie wartości prądu ładowania kondensatora i po naładowaniu się jego łatwo można policzyć wartość prądu upływu.
Chcę tylko wyraźnie zakcentować, iż rezystancja upływu dielektryka (papier, elektrolit, itp.) jest najczęściej rezystancją nieliniową i jej wartość statyczna jest funkcją wartości panującego napięcia pomiędzy okładzinami kondensatora.

Old_Boy
ODPOWIEDZ