Uklad z autotransformatorem

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Sebastian
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Uklad z autotransformatorem

Post autor: Sebastian »

Witam mam pytanie odnosnie ukladu zwanego cylkotronem(niewiem czy dobrze napisalem), czy ktos z Was robil ten uklad, podobno ladnie gra i ma male znieksztalcenia, sprawa druga to jak radziliscie sobie z zasilaniem, 2 transformatory czy 2 przeciwnie nawiniete uzwojenia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Uklad z autotransformatorem

Post autor: tszczesn »

Sebastian pisze:Witam mam pytanie odnosnie ukladu zwanego cylkotronem(niewiem czy dobrze napisalem), czy ktos z Was robil ten uklad, podobno ladnie gra i ma male znieksztalcenia, sprawa druga to jak radziliscie sobie z zasilaniem, 2 transformatory czy 2 przeciwnie nawiniete uzwojenia.
Hmm, a co to jest układ z cyklotronem? Bo na razie cyklotron kojarzy mi się z urządzeniem do przyśpieszania cząstek naładowanych w fizyce jądrowej.
Awatar użytkownika
Sebastian
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

No jak pierwszy raz to usluszalem to tez mi sie tak kojarzyl, taki uklad jest np. w ksiazce Witrota na 2 el84, cos w rodzaju PP tylko ze anody koncowych lamp sa zasilane z odzielnych i przeciwnych zrodel a transformator wyjsciowy jest autotransformatorem. Postaram sie odoszukac schemat, umiescic go.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
tszczesn pisze:
Sebastian pisze:Witam mam pytanie odnosnie ukladu zwanego cylkotronem(niewiem czy dobrze napisalem), czy ktos z Was robil ten uklad, podobno ladnie gra i ma male znieksztalcenia, sprawa druga to jak radziliscie sobie z zasilaniem, 2 transformatory czy 2 przeciwnie nawiniete uzwojenia.
Hmm, a co to jest układ z cyklotronem? Bo na razie cyklotron kojarzy mi się z urządzeniem do przyśpieszania cząstek naładowanych w fizyce jądrowej.
To o czym pisze Sebastian to po prostu układ mostkowy, pół wieku temu czasami nazywany po angielsku circlotronem (w odróżnieniu od cyclotronu, czyli akceleratora cząstek). Często (choć nie zawsze) budowany był w układzie wtórników katodowych. O ile dobrze pamiętam, były już na ten temat jakieś dyskusje na forum Triody.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze: To o czym pisze Sebastian to po prostu układ mostkowy, pół wieku temu czasami nazywany po angielsku circlotronem (w odróżnieniu od cyclotronu, czyli akceleratora cząstek). Często (choć nie zawsze) budowany był w układzie wtórników katodowych. O ile dobrze pamiętam, były już na ten temat jakieś dyskusje na forum Triody.
Dzięki - tyle lat w lampach, a pierwszy raz tę nazwę słyszę. Człowiek się uczy całe życie :)
ODPOWIEDZ