wejście XLR w PP

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ManieX
5...9 postów
5...9 postów

wejście XLR w PP

Post autor: ManieX »

Witam

Od pewnego czasu buduję tor audio w pełni symetryczny, DAC w CD jest zbalansowany, więc zbudowałem wyjscie XLR, dalej przedwzmacniacz P1.7 i końcówki na 4xLM4780 każda, posiadam rowniez monobloki lampowe Phase 2709 na 6P3S w PP, chciałbym przerobić wkład wejsciowy tych końcówek na symetryczny, wiadomo przecież, że w PP "problemem" jest odwracacz fazy, a raczej to co z niego wychodzi, w przypadku toru symetrycznego odpada odwracacz fazy, bo już mamy doskonały sygnał w przeciwfazach, niestety nie jestem elektronikiem i poszukuję schematów z lampowców z wejściem XLR, ale bezskutecznie, nawet próbowałem coś posklejać samemu, ale utknałem na zagadnieniu sprzężenia zwrotnego, w klasycznym rozwiazaniu sprzężenie podłącza się przed odwracaczem fazy, a tu takowego nie ma, no i mam problem :(

ManieX
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: wejście XLR w PP

Post autor: tszczesn »

W znanych mi modelach profesjonalnych głośników aktywnych na wejściu zawsze była desymetryzacja (transformatorowa lub elektroniczna) i konwencjonalny wzmacniacz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja stosuję zwykły wzmacniacz różnicowy (pogooglaj pod hasłem "differential amplifier" lub "long tailed pair", dopisanie w polu szukania słowa tube znacznie ograniczy liczbę wyników ;)), tylko wchodzę mu na obie siatki. Sprzężenie zwrotne- jest na etapie eksperymentów, ale na ogół nie stosuję na etapie inwertera, tylko (w przerobionym wzm. BIS105) jako dzielone obciążenie transformatora głośnikowego. Czyli uzwojenie wpięte w katody, co wymaga niestety dużych amplitud napięcia sterującego ELki. We wzmacniaczach odsłuchowych np. Fonia stosowano, owszem, transformator wejściowy, desymetryzujący sygnał, i dalej był "zwykły" inwerter.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ManieX
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: ManieX »

Znalazłem jeden schemat z wejściem symetrycznym:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... er-Amp.htm
jakie elementy muszę zmienić aby zastąpić EL34 lampką 6P3S-EB i jakim napieciem zasilić stopień wyjściowy, trafko będzie miało 6,6K.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

ManieX pisze:jakie elementy muszę zmienić aby zastąpić EL34 lampką 6P3S-EB i jakim napieciem zasilić stopień wyjściowy, trafko będzie miało 6,6K.
Fajny projekt :)
Chodzi o 6P3S-E, prawda? Wersji EW nie widziałem :roll:
Niestety muszę Cię zmartwić - jeżeli chcesz być w zgodzie z wartościami maksymalnymi podanymi przez prducenta, to nie powinieneś stosować wyższego napięcia, niż 250V.
Dodatkowo w układzie UL (jak na schemacie) ta lampa nie pracuje najlepiej.
Nie wiem, czy nie lepszym pomysłem byłoby nabycie EL34, która doskonale nadaje się do tego zastosowania.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

a ja znalazłem drugi i na dodatek nasz rodzimy, :D też prawie...... symetrycznym :wink:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... _w_100.htm
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

ODPOWIEDZ