Głośnik z Comedii

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Głośnik z Comedii

Post autor: k4be »

Mam takie radio (Graetz Comedia 05F), po odrobinie grzebania elektronika działa idealnie (no, poza brumem na LW), ale 'charczy' trochę głośnik niskotonowy, przez co nie jest przyjemnie dać mu dużą moc. Na zewnętrznych zespołach jest w porządku. Co z nim robić, żeby bardziej nie zepsuć, a mieć szanse na naprawienie?
Awatar użytkownika
szmisiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: szmisiek »

pewnie ma skoszoną membranę i ociera karkasem cewki w szczelinie. można próbować to wyprostować ale kiepsko to widzę. trzeba wiedzieć, gdzie nacisnąć :lol: .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czasami da się taki głośnik naprawić, to jest rozkręcić. Miałem tak w Mazurku gdzie głośnik był zapruszony jakimś syfem, odkręciłem magnes, wydmuchałem te dziadostwo i skręciłem ponownie głośnik. Pamiętać należy o dokładnym wycentrowaniu cewki w magnesie aby chodziła bez żadnych otarć. Najlepiej ustawić magnes tak jak był na pierwotnym miejscu, wtedy będzie najłatwiej. W niektórych głośnikach nie ma takiego "talerzyka, kapturka" na membranie, okrywającego środek magnesu przez co podczas centrowania można włożyć kawałek kliszy fotograficznej między cewkę i magnes, będzie łatwiej z centrowaniem. Gorzej jak cewka napuchła (lub raczej jej karkas papierowy) np. od wilgoci, oznaczać to może wymianę głośnika...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ