Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
Witam! Na stronce mojej uczelni możecie znaleźć filmiki pokazujące co potrafi bardzo wysokie napięcie. Mnie się podoba
Trzeba wejść w "ciekawostki" a znajduje sie to na dole po lewej stronie.
Pozdrawiam
marcin_oizo pisze:
Trzeba wejść w "ciekawostki" a znajduje sie to na dole po lewej stronie.
Skręcić przy wielkim dębie, tam gdzie pada światło księzyca w pełni w czasie przesilenia?
A może by tak linka? Ja np. nie znam na pamięć adresu Twojej uczelni.
Być może dla niektórych jest zbyt skomplikowane zrozumienie, że kolega nie podał w ogóle linka do strony swojej uczelni, ani nawet jej nazwy i to ani w poście ani w profilu. Link pojawił się dopiero w wyniku edycji postu po mojej uwadze, która zresztą z nieznanych mi przyczyn wzbudza u wszystkich (oprócz, na szczęście, adresata) emocje większe niż sama zawartość filmów.
A zawartośc jest zaiste imponująca
jethrotull pisze:Być może dla niektórych jest zbyt skomplikowane zrozumienie, że kolega nie podał w ogóle linka do strony swojej uczelni, ani nawet jej nazwy i to ani w poście ani w profilu.
Na takie rzeczy zwraca się uwagę poprzez PW, ale jak widać to zbyt skomplikowane.
jethrotull pisze:
Link pojawił się dopiero w wyniku edycji postu po mojej uwadze, która
była chamska i dlatego wzbudza
jethrotull pisze:
emocje większe niż sama zawartość filmów.
Dobra, ja już nie odpowiadam, chyba że, jak sam sugerujesz (nie stosując się do własnych zasad), na PW.
Wracając do tematu: ja głosuję na film numr dwa. Wygląda jak atak obcych rozumiem, że tego typu efekty są wynikiem usterek instalacji a nie zamierzonych działań? W któryms przypadku jednak na filmie słychać było odliczanie, więc jak?
Panowie dajcie spokój, to ja zawiniłem i nie kłóćcie się. Przepraszam.
Co do zawartości to naprawdę warto zobaczyć co potrafi takie napięcie...
Pozdrawiam!
Myślę, że wszystkie filmiki były zapisem eksperymentu. Przykładowo, w ostatnim filmie widac wyaźnie, że przed otwarciem odłącznika tylko jedna faza była obciążona i tylko dlatego łuk osiągnął tak dużą długość. Normalnie na wszystkich fazach by powstał łuk i szybko nastąpiłoby zwarcie międzyfazowe kończące zabawę. Duże wrażenie robi pierwszy filmik - poświęcili jakiś stary transformator...
Nooo tamte zwarcie w tej budce robi niesamowite wrażenie, ciekawe jaki był prąd zwarcia... Pewnie kilkaset amperów... Napięcie mogło nie być duże (tak jak np. na KONEL-u - w piecu do łukowego wytapiania stali jest napięcie rzędu 100V i prąd ponad 100A...)
Pozdrawiam.
Kilkaset amperów ma zwarcie w gniazdku domowym. Typowe zwarcie w sieciach średnich i wysokich napięć to kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy A.
Na filmiku pierwszym zwarcie zasilania wystąpiło dopiero po zapaleniu się oleju - ten krótki błysk i odgłos detonacji. Co się działo wcześniej - trudno powiedzieć co tam zrobili eksperymentatorzy.
WitekJ pisze:Na filmiku pierwszym zwarcie zasilania wystąpiło dopiero po zapaleniu się oleju - ten krótki błysk i odgłos detonacji. Co się działo wcześniej - trudno powiedzieć co tam zrobili eksperymentatorzy.
Wcześniej zapewne palił się łuk między jakimś "żywym" punktem a kadzią.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Z wyskokimi napięciami to ja praktycznie cały czas kombinuję (nie wiem czy lampa plazmowa i różnorakie przetwornice WN wchodzą w to) i jest to ciekawe doświadczenie. Ale ryzyko że coś Cię walnie jeszcze większe.