Zasilacz W.N.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Zasilacz W.N.

Post autor: maciej_333 »

Schemat jest w załączniku. Jak widać układ jest podobny do układu odchylania poziomego w TV. Mam jednak poważny problem. W prawdzie układ pracuje i napięcie W.N. ma jakieś 15KV, ale pali mi diode D1 w parę sekund od załączenia zasilania. Słychać pracę układu, a potem trach i po diodzie. Próbowałem wstawiać różne szybkie diody, ale to na nic. Przebieg sterujący z NE555 ustawiłem na możliwie zbliżony (jak na moje wraunki) do przebiegu linii. Nie dałem kondensatora między C, a E bo uznałem, że w tak prostym układzie nie warto. Jako D1 dawałem np. BYV200. Moim zdaniem ta dioda musi wytrzymać jakiś 1KV w kierunku wstecznym. Może zwyczajnie daje za słabe diody ? TVL62 jest jak wiadomo z TV lampowego i zostało zastosowane bez przeróbek. Wykorzystuje te uzwojenie, do którego dołączone były anoda PL500 i katoda PY88. Tr1 jest z płyty od TV nieznanego typu i zpewnością sterował tam BU, jest podłączony tak samo jak u w tamtej płycie.
Załączniki
schem_wn.PNG
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Można zastosować tranzystor zintegrowany z diodą. Dioda w takim tranzystorze charakteryzuje się odpowiednimi do potrzeb odchylania H parametrami (szybkość, prąd, dopuszczalne napięcie wsteczne). Obawiam się jednak, że po wyeliminowaniu słabego ogniwa (dioda) w przedstawionym układzie napięcie w szczycie impulsu przekroczy dopuszczalną dla tranzystora wartość (1500V) i to on ulegnie przebiciu, zwłaszcza, że wyjście transformatora nie jest niczym obciążone, a napięcie zasilające układ bardzo wysokie (220V). Ponadto równolegle z tranzystorem nie włączony został żaden kondensator spowalniający narastanie impulsu "przepięciowego" i redukującego jego amplitudę.
Przy podobnym napięciu zasilania w układzie lampowego odbiornika telewizyjnego przepięcie na anodzie lampy-klucza dochodzić może do 6,5kV, a tranzystor w najlepszym wypadku wytrzyma 1700V, po czym ulegnie przebiciu.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Zasilacz W.N.

Post autor: jdubowski »

maciej_333 pisze: W prawdzie układ pracuje i napięcie W.N. ma jakieś 15KV, ale pali mi diode D1 w parę sekund od załączenia zasilania. Słychać pracę układu, a potem trach i po diodzie.
Jak z chłodzeniem tej diody? IMHO najprawdopodobniej ona pada termicznie...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak też myślałem, że dioda pada od za dużego napięcia, bo niektóre diody dłużej pochodziły. BA157 aż się rozprysła na kawałki. Zredukowałem napięcie zasilania z 220V do 150V. Wtedy wszystko jest OK, BU się nawet nie grzeje, dioda się nie pali, a układ pobiera tylko 40mA prądu. Już przy napięciu 200V jest po diodzie.

Tak na marginesie to jest układ zasilacza WN do mojego oscyloskopu. Postanowiłem zmienić trafo anodowe z jakiegoś odbiornika na inne, czyli 220V na 120V. Żarzyć lampę będę z TVL62. Nawinąłem już kilka zwoi i zadziwiła mnie moc jaką dało się z tamtąd pobrać. Żarówka samochodowa na grubszym włóknie świeciła idelanie. Napięcia do zasilania wzmacniacza Y, podstawy czasu i wzmacniacza X wytworze w TVL62.

Mam też pomysł na ustawienie napięcia żarzenia. Postanowiłem wziąść jakąś dowolną lampę elektronową serii E (np. EAA91), której grzejnik pobiera tą samą moc co grzejnik mojej lampy oscyloskopowej. Grzejnik tej EAA91 podłącze do uzwojenia żarzenia jakie dowinąłem. Katode do masy, anode do napięcia anodowego przez rezystor. W tej samej konfiguracji podłącze tą lampę do napięcia żarzenia 6,3V (sinus). Napięcie żarzenia ustawie tak, by prąd anody w obu przypadkach był jednakowy.

Jak sądzicie da to jakiś efekt ?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Piszesz, że zastosowałeś trafo TVL62 a może lepiej by było zastosować trafo typowe z TV tranzystorowych? Np. Vela wtedy mógłbyć zmiejszyć napięcie zasilające do ok. 15V. Już nie pamiętam jaki to był typ tego trafa ale się dowiem i Ci napiszę. Co do diody to tak jak napisał Romek, można by dać jakiś tranzystor z diodą w środku. Testowałeś BU407? Pracował w generatorze WN właśnie Veli. Dioda też tam była ale kurcze nie pamiętam modelu. Pokombinuj może z 2N3055, to normalnie "koń", do tej pory nie mogłem zajechać tego tranzystora a poddawany był różnym dziwnym próbom. Można by jeszcze dać BU508, BU250, 2SC5086, D1546 lub jakiś inny mocny tranzystor ze stopnia WN telewizorów.
Przed sobą mam dużych rozmiarów diody typu MR824 i trochę mniejsze 1N5822, nie znam ich dokłądnych parametrów ale przacowały w jakichś TV olorowych.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja to wszystko wiem. 2N3055 to za wolny tranzystor do tego układu, ponadto napięcie 1,5KV go przebije. BU407, SU161 są do dużych prądów, a nie napięć (tak jak w Veli). BU508 mogą być, ale szkoda takiego tranzystora, bo jest za dobry do tego układu, bardziej przyda mi się do naprawy TV niż do tego. 2SD1546 używałem, ale się skasowało od temperatury. Zasilacza niskonapięciowego nie chcę, bo potrzeba za dużego prądu np. dla układu poziomu w Veli trzeba z 2A. W Veli jako trafo linii pracowło TVL53. Ten układ, który teraz mam pracuje naprawdę dobrze i jest wiele razy lepszy nawet jako lampa plazmowa od typowych układów z NE555 i IRF840 zasilanych niskim napięciem.

Teraz idę montować prostownik WN i układ dzielników dla lampy oscyloskopowej. Tak jak pisał Romek zasilanie tego układu napięciem 220V jest mało realne.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

maciej_333 pisze:Teraz idę montować prostownik WN i układ dzielników dla lampy oscyloskopowej. Tak jak pisał Romek zasilanie tego układu napięciem 220V jest mało realne.
Jest możliwe (nawet napięciem 350V), jednak byłaby potrzebna dość daleko idąca modyfikacja układu. Układ należałoby wyposażyć w elementy ograniczające szybkość narastania napięcia na kolektorze tranzystora (kilka elementów RC i diod), oraz obwody kontrolujące amplitudy sygnałów i prąd emitera tranzystora kluczującego. W sumie chyba jednak nie warto zawracać sobie głowy takim rozbudowywaniem układu.

:arrow: marcin_oizo
2N3055 to przestarzały tranzystor. Ani on wysokonapięciowy (tylko 60V, niektóre odmiany 100V), ani szybki; MR824 to dość szybka (300ns) dioda o dopuszczalnym prądzie 5A i napięciu 400V (dużo za mało do przedstawionego przez Maćka układu), natomiast 1N5822 to dioda Schottky'ego o maksymalnym prądzie 3A i dopuszczalnym napięciu wstecznym 40V (raczej do niskonapięciowych przetwornic i zasilaczy impulsowych).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Romekd pisze: :arrow: marcin_oizo
2N3055 to przestarzały tranzystor. Ani on wysokonapięciowy (tylko 60V, niektóre odmiany 100V), ani szybki; MR824 to dość szybka (300ns) dioda o dopuszczalnym prądzie 5A i napięciu 400V (dużo za mało do przedstawionego przez Maćka układu), natomiast 1N5822 to dioda Schottky'ego o maksymalnym prądzie 3A i dopuszczalnym napięciu wstecznym 40V (raczej do niskonapięciowych przetwornic i zasilaczy impulsowych).

Pozdrawiam,
Romek
Co racja to racja, myślałem już tutaj o tym jakby obniżono napięcie zasilania to ten tranzystor mógłby pracować :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie mógłby pracować, nawet po obniżeniu zasilania. Jest wolny i przy 15625Hz (mniej więcej tyle mam w swoim układzie) nie zdąży się przełączać, przez co pozostanie dłużej nasycony, lub nawet stale zwarty i się spali. Nawet przy napięciu 10,8V na zasilanie (jak w Veli) przepięcie może wynieść kilkaset V. BU407 wytrzyma Ucb=350V, 2N3055 nawet 100V nie wytrzyma. Ponadto przy dużych Ic jego Ucesat może być większe od 0,2V co spowoduje silne grzanie.

Przetwornica gotowa, napięcie żarzenia reguluję nawiniętą do tego cewką, dowinąłem do TVL62 dodatkowe uzwojenia na napięcia +20V, +13V (stabilizowane) i +120V (niestabilizowane). Lampę oscyloskopową będę sterował w katodzie, dzielnikiem. Tam ustawię jasność. Ostrość w S3. Gaszenie powrotów w S1.
ODPOWIEDZ