Nadajnik UKF/AM.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Nadajnik UKF/AM.
Jak zrobić prosty nadajnik UKF lub ewentualnie AM. Chciałbym, żeby to pykało na lampach PCF802 i PCC88. Chodzi o to, żeby cały nadajnik wykonać na części pentodowej PCF802, a część triodową wykorzystać na wzmacniacz końcowy w.cz. Na PCC88 chciałbym wykonać dwustopniowy wzmacniacz m.cz. dla jakiegoś sygnału. Z tym wzmacniaczem nie będzie problemu - to oczywiste, ale co z nadajnikiem ? Nadajnik UKF musi być na górne pasmo.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Nadajnik UKF/AM.
PCF802 nie jest najlepszą lampą do tego celu. Lepiej wykonać nadajnik na ECC88 - jedna trioda generator druga wzmacniacz. W klasie C może nawet uda ci się jakieś 2 - 3 waty w antenie uzyskać.maciej_333 pisze:Jak zrobić prosty nadajnik UKF lub ewentualnie AM. Chciałbym, żeby to pykało na lampach PCF802 i PCC88. Chodzi o to, żeby cały nadajnik wykonać na części pentodowej PCF802, a część triodową wykorzystać na wzmacniacz końcowy w.cz. Na PCC88 chciałbym wykonać dwustopniowy wzmacniacz m.cz. dla jakiegoś sygnału.
BTW. Wiesz, że jest to nielegalne?
-
- 625...1249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Narysować mogę, ale nietestowany - metodą 'z głowy', bo nie chce mi się go montować i sprawdzać :) A myślałem oczywiście o tych lampach co masz - PCC88. To są dobre triody w.cz. i do tego o całkiem przywzwoitej mocymaciej_333 pisze:Wiem, że to jest nielegalne. Jednak ja robię taki nadajnik głównie dla zabawy. Nadawać będę żadko z pełną mocą. Możesz mi narysować schemat takiej zabawki ? Mam lampy PCC88, więc odbiornik może być z nich. Jak to zrobić ?
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wszystkie wartości elementów traktuj jako orientacyjne!maciej_333 pisze:Wielkie dzięki ! Kiedy mogę się spodziewać schematu ?
A masz w załączniku. Generator jest prosty i dość łatwowzbudny, nawet na w.cz. Jako element rekatancyjny wykorzystana jest dioda pojemnościowa (BB109, ale można próbować też z BAVP17 czy nawet BYP401-50, choć na tych częstotliwościach może ona być nienajlepsza). Elementy RC obok diody służą do jej polaryzacja stałym napięciem i podania sygnału m.cz.
Trymerem C6 (głównie) i C5 (trochę) regulujsze częstotliwość nadajnika. Zasadniczo trymer C5 służy do nastawiania dewiacji, dewiacja zależy od jego pojemności i amplitudy sygnału m.cz. Mostek R6 i C7 służy do dobierania punktu pracy lampy generatora, możesz eksperymentować z wartością R6 i miejscem położenia odczepu na cewce tak aby generator pracował stabilnie i dawał jak najsilniejszy sygnał.
Rezystor R7 służy do 'zbicia' napięcia na lampie generatora, tak aby jak najmniej się grzała - wtedy wzmacniacz końcowy ma bardziej komfortowe warunki pracy.
Wzmacniacz końcowy pracuje w klasie C. Do polaryzacji siatki lampy służy rezystor R9 zasilany z napięcia ujemnego, jego wartość musisz dobrać, zapewne ok -5V, tak, aby bez sygnału przez lampę nie płynął prąd (po podaniu sygnału prąd powinien się pojawić. (dobrze jest monitorowac stale prąd stopnia końcowego, aby go nie przeciążyć). Obciązeniem jest równoległy obwód LC (L2 i C9) (UWAGA! na schemacie zapomniałem dodać kondensatora odsprzęgającego zasilanie do masy - 100nF). Na cewce L2 znajduje się odczep do którego podłączamy antenę, położenie odczepu dopasowuje impedancję anteny do wzmanciacza - najlepiej jest je dobrać eksperymenatalnie. Wzmacniacz stroim na częstotliwość generatora trymerem C9.
BTW. Właśnie zauważyłem, że cewki nie mają oznaczeń. w oscylatorze to L1, we wzmacniaczu L2. Wartości cewek policz dopasowując się do trymerów (pamiętając o pojemnoścach lampy - wejściowej dla generatora i wyjściowej dla wzmacniacza!), możesz też poeksperymentować z innym stosunkiem L do C.
Zasilanie ok. 100V
- Załączniki
-
- Schemat nadajnika FM na PCC88
- nadajnik.png (4.61 KiB) Przejrzano 1591 razy
-
- 625...1249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
NIe, połączyć obie połówki ECC88 równolegle i zrobić z nich stopień sterujący dla push-pulla na popularnych kukułkach - np. QQE03/12. Z tego dostaniesz już ponad 10W na wyjściu.maciej_333 pisze:Dzięki za schemat. Powiedz mi czy dobrze kombinuje: jeśli w przyszłości chciałbym zwiększyć moc to wystarczy wpiąć się z kolejnym stopniem na PCC88 przed stopień końcowy ? Jaką to będzie miało moc ? W jakim miejscu chssis umieścić transformator sieciowy ?
BTW. Uwaga na PIR :)
- jdubowski
- moderator
I oczekuj przyjazdu PARowozumaciej_333 pisze:jeśli w przyszłości chciałbym zwiększyć moc

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Nadajnik UKF
Kochani uczestnicy forum- błagam Was przestańcie popisywać się wiedzą i publikować schematy /i to niestety nędzne z uwagi na nieskończoną ilość harmonicznych/ urządzeń które są potem utrapieniem mieszkańców okolicznych a często i dalszych domów. Koło mojego domu "działał" dla "zabawy" domorosły "UKF owiec" oczywiście w paśmie radiofonii komercyjnej zakłocając odbiór stacji radiowych a harmonicznymi zakłócał też odbiór telewizyjny.Jeżeli ktoś czuje w sobie zyłke radiowca to zalecam do wstapienia do PZK lub w działanie w pasmie SB.Każde inne działanie to objaw złośliwego gówniarstwa i braku wyobraźni gdyż harmoniczne moga zakłócić pracę słuzb ratunkowych ,lotnictwa itp.
Dziwię sie ze doswiadczeni forumowicze daję się wciągać w tego typu dyskusje. Jeżeli juz jednak kogoś bardzo swędzi potrzeba popisania sie wiedzą to niech umieści chociaż filtry nastrojone na częstotliwości harmoniczne.
Pozdrawiam
Dziwię sie ze doswiadczeni forumowicze daję się wciągać w tego typu dyskusje. Jeżeli juz jednak kogoś bardzo swędzi potrzeba popisania sie wiedzą to niech umieści chociaż filtry nastrojone na częstotliwości harmoniczne.
Pozdrawiam
Robert
Re: Nadajnik UKF
Czołem.
Popieram Cię mocno.
Pozdrawiam,
Jasiu
...albo zajmie się organizacją lokalnej stacji radiowej z prawdziwego zdarzenia.Robert pisze: Jeżeli ktoś czuje w sobie zyłke radiowca to zalecam do wstapienia do PZK lub w działanie w pasmie SB.Każde inne działanie to objaw złośliwego gówniarstwa i braku wyobraźni gdyż harmoniczne moga zakłócić pracę słuzb ratunkowych ,lotnictwa itp.
Popieram Cię mocno.
Pozdrawiam,
Jasiu
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Nadajnik UKF
Co do legalności to sam też na początku ostrzegałem pytacza, fakt - nie wspomniałem o zakłócaniu, moja wina. Przedstawiony schemat (co chyba wynikało jasno z opisu) był czysto edukacyjny i tylko temu miał służyć - nauce elektroniki. Równie dobrze każdą książkę z tej dziedziny można podobnie traktować - wszak są one pełne różnych, czasami groźniejszych schematów.Robert pisze:Kochani uczestnicy forum- błagam Was przestańcie popisywać się wiedzą i publikować schematy /i to niestety nędzne z uwagi na nieskończoną ilość harmonicznych/