Nadajnik UKF/AM.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Nadajnik UKF/AM.

Post autor: maciej_333 »

Jak zrobić prosty nadajnik UKF lub ewentualnie AM. Chciałbym, żeby to pykało na lampach PCF802 i PCC88. Chodzi o to, żeby cały nadajnik wykonać na części pentodowej PCF802, a część triodową wykorzystać na wzmacniacz końcowy w.cz. Na PCC88 chciałbym wykonać dwustopniowy wzmacniacz m.cz. dla jakiegoś sygnału. Z tym wzmacniaczem nie będzie problemu - to oczywiste, ale co z nadajnikiem ? Nadajnik UKF musi być na górne pasmo.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Nadajnik UKF/AM.

Post autor: tszczesn »

maciej_333 pisze:Jak zrobić prosty nadajnik UKF lub ewentualnie AM. Chciałbym, żeby to pykało na lampach PCF802 i PCC88. Chodzi o to, żeby cały nadajnik wykonać na części pentodowej PCF802, a część triodową wykorzystać na wzmacniacz końcowy w.cz. Na PCC88 chciałbym wykonać dwustopniowy wzmacniacz m.cz. dla jakiegoś sygnału.
PCF802 nie jest najlepszą lampą do tego celu. Lepiej wykonać nadajnik na ECC88 - jedna trioda generator druga wzmacniacz. W klasie C może nawet uda ci się jakieś 2 - 3 waty w antenie uzyskać.

BTW. Wiesz, że jest to nielegalne?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiem, że to jest nielegalne. Jednak ja robię taki nadajnik głównie dla zabawy. Nadawać będę żadko z pełną mocą. Możesz mi narysować schemat takiej zabawki ? Mam lampy PCC88, więc nadajnik może być z nich. Jak to zrobić ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

maciej_333 pisze:Wiem, że to jest nielegalne. Jednak ja robię taki nadajnik głównie dla zabawy. Nadawać będę żadko z pełną mocą. Możesz mi narysować schemat takiej zabawki ? Mam lampy PCC88, więc odbiornik może być z nich. Jak to zrobić ?
Narysować mogę, ale nietestowany - metodą 'z głowy', bo nie chce mi się go montować i sprawdzać :) A myślałem oczywiście o tych lampach co masz - PCC88. To są dobre triody w.cz. i do tego o całkiem przywzwoitej mocy
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Wielkie dzięki ! Kiedy mogę się spodziewać schematu ?
Pozdrawiam
Maciej Fafjer
Alek

Post autor: Alek »

Ale dlaczego akurat modulację AM a nie FM?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Chodzi mi raczej o modulację częstotliwościową, a nie amplitudową. Jak możesz to narusuj mi schemat nadajnika FM. Czy ciężko to wystroić (pomijam dobór anteny).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

maciej_333 pisze:Wielkie dzięki ! Kiedy mogę się spodziewać schematu ?
Wszystkie wartości elementów traktuj jako orientacyjne!

A masz w załączniku. Generator jest prosty i dość łatwowzbudny, nawet na w.cz. Jako element rekatancyjny wykorzystana jest dioda pojemnościowa (BB109, ale można próbować też z BAVP17 czy nawet BYP401-50, choć na tych częstotliwościach może ona być nienajlepsza). Elementy RC obok diody służą do jej polaryzacja stałym napięciem i podania sygnału m.cz.

Trymerem C6 (głównie) i C5 (trochę) regulujsze częstotliwość nadajnika. Zasadniczo trymer C5 służy do nastawiania dewiacji, dewiacja zależy od jego pojemności i amplitudy sygnału m.cz. Mostek R6 i C7 służy do dobierania punktu pracy lampy generatora, możesz eksperymentować z wartością R6 i miejscem położenia odczepu na cewce tak aby generator pracował stabilnie i dawał jak najsilniejszy sygnał.

Rezystor R7 służy do 'zbicia' napięcia na lampie generatora, tak aby jak najmniej się grzała - wtedy wzmacniacz końcowy ma bardziej komfortowe warunki pracy.

Wzmacniacz końcowy pracuje w klasie C. Do polaryzacji siatki lampy służy rezystor R9 zasilany z napięcia ujemnego, jego wartość musisz dobrać, zapewne ok -5V, tak, aby bez sygnału przez lampę nie płynął prąd (po podaniu sygnału prąd powinien się pojawić. (dobrze jest monitorowac stale prąd stopnia końcowego, aby go nie przeciążyć). Obciązeniem jest równoległy obwód LC (L2 i C9) (UWAGA! na schemacie zapomniałem dodać kondensatora odsprzęgającego zasilanie do masy - 100nF). Na cewce L2 znajduje się odczep do którego podłączamy antenę, położenie odczepu dopasowuje impedancję anteny do wzmanciacza - najlepiej jest je dobrać eksperymenatalnie. Wzmacniacz stroim na częstotliwość generatora trymerem C9.

BTW. Właśnie zauważyłem, że cewki nie mają oznaczeń. w oscylatorze to L1, we wzmacniaczu L2. Wartości cewek policz dopasowując się do trymerów (pamiętając o pojemnoścach lampy - wejściowej dla generatora i wyjściowej dla wzmacniacza!), możesz też poeksperymentować z innym stosunkiem L do C.

Zasilanie ok. 100V
Załączniki
Schemat nadajnika FM na PCC88
Schemat nadajnika FM na PCC88
nadajnik.png (4.61 KiB) Przejrzano 1591 razy
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za schemat. Powiedz mi czy dobrze kombinuje: jeśli w przyszłości chciałbym zwiększyć moc to wystarczy wpiąć się z kolejnym stopniem na PCC88 przed stopień końcowy ? Jaką to będzie miało moc ? W jakim miejscu chssis umieścić transformator sieciowy ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

maciej_333 pisze:Dzięki za schemat. Powiedz mi czy dobrze kombinuje: jeśli w przyszłości chciałbym zwiększyć moc to wystarczy wpiąć się z kolejnym stopniem na PCC88 przed stopień końcowy ? Jaką to będzie miało moc ? W jakim miejscu chssis umieścić transformator sieciowy ?
NIe, połączyć obie połówki ECC88 równolegle i zrobić z nich stopień sterujący dla push-pulla na popularnych kukułkach - np. QQE03/12. Z tego dostaniesz już ponad 10W na wyjściu.

BTW. Uwaga na PIR :)
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

maciej_333 pisze:jeśli w przyszłości chciałbym zwiększyć moc
I oczekuj przyjazdu PARowozu ;))
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Robert
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Nadajnik UKF

Post autor: Robert »

Kochani uczestnicy forum- błagam Was przestańcie popisywać się wiedzą i publikować schematy /i to niestety nędzne z uwagi na nieskończoną ilość harmonicznych/ urządzeń które są potem utrapieniem mieszkańców okolicznych a często i dalszych domów. Koło mojego domu "działał" dla "zabawy" domorosły "UKF owiec" oczywiście w paśmie radiofonii komercyjnej zakłocając odbiór stacji radiowych a harmonicznymi zakłócał też odbiór telewizyjny.Jeżeli ktoś czuje w sobie zyłke radiowca to zalecam do wstapienia do PZK lub w działanie w pasmie SB.Każde inne działanie to objaw złośliwego gówniarstwa i braku wyobraźni gdyż harmoniczne moga zakłócić pracę słuzb ratunkowych ,lotnictwa itp.
Dziwię sie ze doswiadczeni forumowicze daję się wciągać w tego typu dyskusje. Jeżeli juz jednak kogoś bardzo swędzi potrzeba popisania sie wiedzą to niech umieści chociaż filtry nastrojone na częstotliwości harmoniczne.
Pozdrawiam
Robert
Jasiu

Re: Nadajnik UKF

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Robert pisze: Jeżeli ktoś czuje w sobie zyłke radiowca to zalecam do wstapienia do PZK lub w działanie w pasmie SB.Każde inne działanie to objaw złośliwego gówniarstwa i braku wyobraźni gdyż harmoniczne moga zakłócić pracę słuzb ratunkowych ,lotnictwa itp.
...albo zajmie się organizacją lokalnej stacji radiowej z prawdziwego zdarzenia.

Popieram Cię mocno.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Nadajnik UKF

Robert pisze:Kochani uczestnicy forum- błagam Was przestańcie popisywać się wiedzą i publikować schematy /i to niestety nędzne z uwagi na nieskończoną ilość harmonicznych/
Co do legalności to sam też na początku ostrzegałem pytacza, fakt - nie wspomniałem o zakłócaniu, moja wina. Przedstawiony schemat (co chyba wynikało jasno z opisu) był czysto edukacyjny i tylko temu miał służyć - nauce elektroniki. Równie dobrze każdą książkę z tej dziedziny można podobnie traktować - wszak są one pełne różnych, czasami groźniejszych schematów.
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Raz gdzies w necie mi przez oczy przeszedl schemat zegara do bomby :D Nie pamietam niestety, moze byl nawet lampowy?? Hehe :twisted:
ODPOWIEDZ