Cepeliada ...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Cepeliada ...

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Tak sobie pomyslałem, co to ma być?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=111244654

czy to jest faktycznie replika czy tylko Radio inspirowane niewiadomo czym ? i stworzone przez Chińską myśl techniczną? nie było by nic niezwykłego ale widzę są tam jakieś Lampeczki na górze? co to ? i ciekawe czy działa ? a moze tylko jest to pod napięciem i jest dekorem?

zwracam uwagę jaką to ma cene ... a do końca jeszcze hohoh ...

( te w rzędzie na dole to chyba atrapy),tragedia,jak to wygląda upstrzone jak gołebimi gówienkami -- tabliczkami,wg zasady im więcej tym lepiej . + szufladka :shock: .. ale cóz widzę że się Chińczyczy rozwijają w sumie ... aż strach co zrobią za parenaście lat ... (ciekawe czy doczekamy się podrób Mazurów i Pionierów? cóż możliwe) ... mi się to to nie podoba, a wam?

sprawa druga patrzcie na to :

http://www.allegro.pl/item108633699_m_a ... r7020.html

http://www.allegro.pl/item108633700_m_a ... r7030.html

ja bym sie wstydził takie coś sprzedawać (tym bardziej że wogóle to nie idzie)... bo czy to są lampy wogóle?.myśle że to są szkiełka w nich diody LED,osłonięte kawałkiem siatki ... a sprzedawca pisze wyrażnie cytuje "Miniradyjko wzorowane na modelach retro ze wzmacniaczem lampowym. Podświetlane diodami lampy (!!!), zasilanie bateriami."

czyli pisze lampy ... :wink:
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Cepeliada ...

Post autor: tszczesn »

Marcello_Mastroianni pisze:Tak sobie pomyslałem, co to ma być?

czy to jest faktycznie replika czy tylko Radio inspirowane niewiadomo czym ? i stworzone przez Chińską myśl techniczną? nie było by nic niezwykłego ale widzę są tam jakieś Lampeczki na górze? co to ? i ciekawe czy działa ? a moze tylko jest to pod napięciem i jest dekorem?
żadna replika - kolejna wariacja na temat 'antycznej' stylizacji odbiorników. Na Ebayu juz ten model od dwóch lat krąży.
_idu

Post autor: _idu »

A lampy nawet nie żarzone. Tak wynika z podanego poboru mocy.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Cepeliada ...

Post autor: Vault_Dweller »

Marcello_Mastroianni pisze:Tak sobie pomyslałem, co to ma być?

zwracam uwagę jaką to ma cene ... a do końca jeszcze hohoh ...

( te w rzędzie na dole to chyba atrapy),tragedia,jak to wygląda upstrzone jak gołebimi gówienkami -- tabliczkami,wg zasady im więcej tym lepiej . + szufladka :shock: .. ale cóz widzę że się Chińczyczy rozwijają w sumie ... aż strach co zrobią za parenaście lat ... (ciekawe czy doczekamy się podrób Mazurów i Pionierów? cóż możliwe) ... mi się to to nie podoba, a wam?
Mnie się to w ogóle nie podoba. Szajs do kwadratu. Nie dość, że z tego co wiem w latach 20-tych nie robili lamp bocznostykowych, to takich miniatur jak nawet rimlocki też jeszcze nie produkowano. Ten "rządek" wygląda mi na tandetny srebrzony plastik. Konkluzja- kupować wtedy i tylko wtedy, gdy masz 7 dych do wywalenia na dwie AZ1, podstawki bocznostykowe i gałki- z wyłączników raczej użytku nie zrobisz bo prawdopodobnie badziewne jakieś.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
szalony

Post autor: szalony »

Gdyby nie to, że wstyd mi to kupić, i cena duża, to może zrobiłbym to dla dwóch podstawek bocznostykowych :roll:
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

a co do podstawek to niewiadomo czy są sprawne, a może to atrapy? jak reszta?

a co do radia (?) tego to jest takie na niemieckim Ebay'u za około 10 $ i chętnych brak ...

jak chcecie to wyszukam linka,ale wystarczy wpisać w wyszukiwarke ebay.de hasło "radio replika" przez "k" ...

ale u nas to jest dziw nad dziwy i czuję w kościach że pojdzie to za kupe kasy ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
birkovv
25...49 postów
25...49 postów

Radio replika

Post autor: birkovv »

http://www.allegro.pl/item108633699_m_a ... r7020.html
Ta 'replika', o której pisał kol. Marcello_Mastroianni była też do kupienia w Waszawskim MediaMarckie na Okęciu, i to, o ile pamiętam, za trochę większą kasę ....

Zatem na modzie na 'lampki' można zarobić nie tylko na Allegro ...
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty

Zgoda z tym zarabianiem,ale to nie jest takie proste, bo chociaż gdyby to były naprawde lampy a to niewiem co to jest do diaska ...

bo to się ociera o próbe oszustwa czyli do skłonienia nabywcy do niekorzystnego rozporządzenia własnymi środkami finansowymi na jego niekorzyść ... bo , to nie są lampy tylko ich nieudolna imitacja... cyż nie ? a oferent pisze że to są lampy ... czyli jak jest ?
birkovv
25...49 postów
25...49 postów

Radioreplika

Post autor: birkovv »

Cytat:

Miniradyjko wzorowane na modelach retro ze wzmacniaczem lampowym. Podświetlane diodami lampy, zasilanie bateriami.

Nie jest nigdzie napisane że radio zawiera lampy elektronowe.
Jest jedynie [ b]wzorowane[/b] (pod względem wyglądu) na odbiornikach zawierającymi takie lampy.

W pewnym sensie czytelnik odnosi wrażenie, że produkt oparty jest na technologii lampowej.
Nie jest to jednak nigdzie napisane. Myślę, że jest to 'trick' (trochę nieuczciwy) zachęcający do kupna.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

W MediaMarkt to ledowe radyjko ma metkę 'Radio lampowe' - to już chyba podchodzi pod oszustwo.
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty

Pozwole sobie zacyować opis słowo w słowo oto:
Podświetlane diodami lampy, zasilanie bateriami.

a jeśli nie elektronowe to jakie ono lampy zawiera? gazowe? reflektorowe? żarówki ? czy jakie? polecam lekture opisu ...

więc jest napisane lampy jak byk,,, do tego to radyjko jest obecnie ponownie na allegro ...

i to jest smutne ... :cry:
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Ja bym kupił to z drugiego linku.
nie, nie dlatego że dałem się nabrać:) dlatego że ma tabliczkę z napisem - uwaga:

======================
P R E I M U M
R A D I O
======================

Straszny szajs to radio z pierwszego linku.
Jak na 2 AZ1 może wystąpić "2 valve amplification"?
Ciekawe, co by na nie powiedzieli audiofile.
Zapewne w tym radyjku też dźwięk zależy od producenta i roku produkcji AZ1 ;)[/b]
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

To jest myśl... Skoro audiofilitycy gardzą pentodą na korzyść triody, to krok dalej jest już tylko dioda... ideał... wzmacniacz diodowy... ultraaudiofilski...

Hmm... :twisted:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

MalKontent pisze:To jest myśl... Skoro audiofilitycy gardzą pentodą na korzyść triody, to krok dalej jest już tylko dioda... ideał... wzmacniacz diodowy... ultraaudiofilski...
Unoda. Unoda rządzi. ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Tomku! Wzmacniacz audio na nullodach! Zrobimy majątek!

ps. Myślicie, że ktoś przeczyta i za jakiś czas zobaczymy taki wynalazek np. w ofercie pana F.? :lol:
ODPOWIEDZ