Jak wygląda trafo głośnikowe SE na rdzeniu RZC? (szczelina)

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Jak wygląda trafo głośnikowe SE na rdzeniu RZC? (szczelina)

Post autor: MalKontent »

Kłaniam się,

Czy Szanowni Forumowicze mogliby mnie oświecić, jak wygląda kwestia szczeliny w transformatorach głośnikowych SE na rdzeniach zwijanych?

Tzn. czy szczelina jest tylko w kolumnie środkowej?

Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
luk
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Post autor: luk »

witam!

szczelina powinna byc zachowana na zewnatrz i wewnatrz. w innym przypadku miala by forme klina. to doprowazilo by do niekorzystnego rozlozenia pola magnetycznego w materiale i kiepskiej montowalnosci trafa.
idealne bylo by zeszlifowanie srodkowych kolumn rzenia o grubosc szczeliny. wtedy szczelina zniknela by w srodku trafa zmiejszajac rozproszenie pola.

luk

ps: gdy szczeline podzielisz na dwie czesci, musza miec teoretycznie polowe grubosci.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Dzięki za info.

Jeśli chodzi o niedźwiedzie, to misie właśnie tak wydawało, że tylko w kolumnie środkowej powinna być szczelina.
Ani w głowie byłoby mi robić to "na pałę", zastanawiałem się właśnie nad zeszlifowaniem wewnętrznych płaszczyzn kształtek i wstawieniem tam kawałka tekstolitu czy innego laminatu o odpowiedniej grubości i niechęci do palenia się od byle czego.

Mam bowiem dostęp do kilku trafek sieciowych 50W na rdzeniach RZC w konfiguracji podwójnego CC i zastanawiam się nad zabawą w nawijanie traf do wzmacniacza SE na 6N13S. Przeraża mnie tylko sekcjonowanie i problemy z symetrią, choć przy SE symetria nie jest pierwszoplanowym problemem, nie mylę się?

Staszek
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Nie wiem czy szlifowanie jst dobrym pomysłem.
Uda Ci się zachować równoległóść powierzchni? Wydaje mi się, że może to być trudne w warunkach amatorskich.
Proponował bym jednak zrobinie "mniejszej" szczeliny we wszystkich gałęziach rdzenia. To będzie chyba najpewniejsze rozwiązanie. Zresztą trafa wykonane z EI mają włąśnie szczelinę na wszystkich kolumnach.
Co do "mnejszości" szczeliny, to programy do obliczania traf bazują z reguły na kształtakch EI i podają już odpowieni wymiar dla takiego wariantu, czyli na wszystkich kolumnach.

Pozdrawiam

PS: Też mam taki rdzeń i przyznam Ci się, że jest on trochę malutki. Robię teraz wzmacniacz na 2x 6s19p (to prawie 6n13s) i dałem rdzeń od trafo EI 80W (12cm2)
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
luk
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Post autor: luk »

w szczeline warto wlozyc jakis nieelastyczny material, gdyz rdzen po podlaczeniu pradu dziala jak elektromagnes i probuje zlikwidowac szczeline. kiedys probowalem zachowac szczeline w trafie jedynie przez mocne skrecenie czesci E z I blaszkami, ale nastapil wyzej opisany efekt i szczelina zapadla sie. zbyt mocne skrecanie blach tez nie jest wskazane z uwagi na niszczenie sie struktury stali. nie twierdze zeby ktos to wyslyszal, ale co solidne rzemioslo...

luk
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Warto tylko pamiętać, że to ma być szczelina, a nie Wielki Kanion Kolorado.
Załączniki
luftgap8_comp.jpg
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Zależy od wielkości rdzenia, gatunku blachy, prądu ilości zwojów.....
Ale z reguły mieści się w granicach 0,05 do 0,3mm.
Cieniutki preszpan, folia transferowa, różne tekturki. Byle sztywne i w miarę twarde, wszystko się nada :wink:

Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
A jak ma się do działania trafa jak podczas montażu do obudowy wzm. szczelina się trochę "rozjedzie".Czy występują duże straty z powodu powiększonej szczeliny powiedzmy do ok.0,5-0,6?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

nuncjusz1 pisze:Witam
A jak ma się do działania trafa jak podczas montażu do obudowy wzm. szczelina się trochę "rozjedzie".Czy występują duże straty z powodu powiększonej szczeliny powiedzmy do ok.0,5-0,6?
Pozdrawiam
W uproszczeniu spada indukcyjność własna trafa. Przez co podnosi się minimalna częstotliwość przenoszenia. Spada magnesowanie rdzenia - przemieszczamy się w inny region krzywej B/H niekoniecznie lepszy.

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie za dobrze :cry:
Ogólnie będziesz miał na wyjściu więcej zniekształceń przy mocach bliskich maksymalnej. Im większa szczelina, tym wcześniej się to objawi.
ODPOWIEDZ