Trafa głośnikowe fabryczne - może już czas na kompilację?..

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Trafa głośnikowe fabryczne - może już czas na kompilację?..

Post autor: MalKontent »

Stałem się szczęśliwym posiadaczem kilku transformatorków głośnikowych, a mianowicie:
TG5-53 (z napisem "zastępuje TG5-46-666") x2
TG2-20-666 x1
TGp5-5-666 x1
i
TG3,5-15-666.

Wiem już zatem, że najpierw zrobię sobie wzmacniaczyk stereo na PCLkach, potem gitarowiec z końcówką SE i ewentualnie gitarowiec PP na tym TGp (mam nadzieję, że te TGp faktycznie mają o jedno zero za mało w paśmie przenoszenia w katalogu...). :)

Ale ten TG3,5 był dla mnie tajemnicą, dopóki nie znalazłem tego wątku... Tamże ZoltAn proponował, by zrobić spis transformatorów na podstawie posiadanych serwisówek. Może warto byłoby wrócić do tematu?

Nie wiem, czy to było już omawiane, ale proponowałbym zacząć od innej strony. Czy osoby, które mają kontakty w firmie ZATRA byłyby w stanie uprosić ich o wyszperanie starych katalogów, kart, spisów, whatever, abyśmy mogli zrobić w miarę kompletną tabelę wszystkich trafek ich produkcji? Od czasów najdawniejszych jak się da?... Skonfrontowałoby się to z tym, co jest i naniosło ewentualne korekty. A przy okazji można byłoby, idąc śladem propozycji ZoltAna, podać od razu zastosowanie trafek - tzn. w jakich ustrojstwach pracowały, z jakimi lampami i głośnikami.

Na pewno gdzieś takie dokumenty w archiwach firmy są, możemy się zrzucić na tzw. flaszkę, by uhonorować trud i znój takich działań historiograficznych jakiegoś pracownika Zatry...

Mogę się podjąć zrobienia takiego zbiorczego zestawienia w HTMLu w stylu Fonarowym + PDFa do ściągania. Jest trochę danych o starych trafach TO na Fonarze, uwzględniłoby się... Jak kto mi pomoże, dostarczając dodatkowe dane i skany z serwisówek - mogę porobić nawet linki do przykładowych schematów, rysunków itp.

Jako początkujący w świecie lamp chciałbym dać coś z siebie Szanownej Społeczności, która mnie dała i daje wiele... :)

Pozdrawiam
Staszek
Ostatnio zmieniony ndz, 26 marca 2006, 18:05 przez MalKontent, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Widzę, że za dużo napisałem na raz, bo gdzieś zginęło... Pozwalam sobie podbić temat.

Chodzi mi o w miarę kompletny spis transformatorów głośnikowych prod. ZATRA, oraz innych "standardowych", czyli stosowanych w fabrycznych urządzeniach lampowych produkcji krajowej i nie tylko.

Szczegóły powyżej.

Pozdrawiam
Staszek
widmo1984
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: widmo1984 »

Bardzo dobry pomysł ja jestem ZA:)
Pozdr
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Mocno niekompletne zestawienie, w sumie nawet nie pamiętam skąd je mam. Przypadkiem znalazłem je ostatnio grzebiąc w komputerze w poszukiwaniu czegoś innego.
Załączniki
TRANSFORMATORY.doc
(32 KiB) Pobrany 265 razy
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Panowie, wątek bardzo zbieżny z poruszonym: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=3767

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Thereminator pisze:Mocno niekompletne zestawienie, w sumie nawet nie pamiętam skąd je mam.
Zapewne stąd http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
Zgadzam się, że to zestawienie jest mocno niekompletne i praktycznie jedyne jakie znam. Pomysł utworzenia bazy danych uważam za bardzo dobry tylko ktoś to musi zrobic :)
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Ano właśnie. To zestawienie ma wg. mnie błędy, powielone z jakiegoś katalogu Zatry. Nie chce mi się wierzyć na przykład, by transformatory do PP typu TGp miały nagle pasmo do 1400Hz...

Ponawiam pytanie, kto rozmawiał z Zatrą i zna tam jakąś osobę na tyle, by nie rzuciła słuchawki po paru pierwszych słowach?...

Zacznijmy może "pracę organiczną" - jak ktoś ma jakieś serwisówki z oznaczeniem transformatora, a - daj Boże - jeszcze z jego danymi, a także współpracującą lampą(-ami), no i oczywiście skaner lub cyfrówkę - to bardzo proszę nadsyłać do mnie, będę sukcesywnie tworzył takie zestawienie.
W tym celu w profilu zaraz upublicznię swój e-mail.

Pasma przenoszenia w ten sposób nie określimy, ale przynajmniej będzie wiadomo co do czego.

Pozdrawiam
Staszek
ODPOWIEDZ