Muszę zrobić silny elektromagnes na 12V

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brodan
5...9 postów
5...9 postów

Muszę zrobić silny elektromagnes na 12V

Post autor: Brodan »

Witam
Muszę zrobić silny (możliwie najsilniejszy) elektromagnes na napięcie 12 Volt (praca w samochodzie), o wymiarach zawartych w: rdzeń fi 15mm, długość do 50 mm, średnica zewn. do fi 80 mm (mile widziana w granicach 55 mm).
Nie wiem jakiej średnicy drutu mam użyć - w dotychczasowych próbach stosowałem drut 0,4 mm i pole magnetyczne było za słabe, 0,7 mm pole było silniejsze ale cewka się grzała. Może ktoś mi podpowie - jakiej średnicy drutu użyć, ile warstw zwoi nawinąć, oraz czy wydajniejszy będzie z zastosowaniem rdzenia i obudowy ze stali - czy raczej lepiej bez niej. Podkreślam iż nie może się grzać.
Jeszcze jedna kwestia:
Mogę zastosować generator do wysterowania elektromagnesu impulsami zamiast prądu stałego - ale czy to coś poleprzy ?
ręka mistrza więcej znaczy niż narzędzie u partaczy
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

To jeszcze zależy co chcesz przyciągać, na jak długo i z jakiej odległości.
Od tego zależy też sama konstrukcja rdzenia.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Brodan
5...9 postów
5...9 postów

To jeszcze zależy co chcesz przyciągać, na jak długo i z jak

Konstruuję robota, i do sterowania jego funkcjami zamierzam wykożystać elektromagnesy. Stąd potrzeba maxymalnie silnego pola, oraz ponieważ praca raczej ciągła - nie może się grzać.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Muszę zrobić silny elektromagnes na 12V

Post autor: jdubowski »

Brodan pisze:Nie wiem jakiej średnicy drutu mam użyć - w dotychczasowych próbach stosowałem drut 0,4 mm i pole magnetyczne było za słabe, 0,7 mm pole było silniejsze ale cewka się grzała.
Może ktoś mi podpowie - jakiej średnicy drutu użyć, ile warstw zwoi nawinąć, oraz czy wydajniejszy będzie z zastosowaniem rdzenia i obudowy ze stali - czy raczej lepiej bez niej. Podkreślam iż nie może się grzać.
Siła przyciągania jest wprost proporcjonalna do iloczynu ilości zwojów i prądu płynącego przez cewkę (wartość ta jest wyrażona w amperozwojach, Az)

Co do ilości zwojów i średnicy drutu to możesz sobie zrobic symulację w Excelu - założyć kilka średnic drutu, z pola powierzchni okienka na karkasie wyliczyc liczbę zwojów, dalej ze średniej długości zwoja wyliczyć rezystancję cewki, policzyć prąd i przemnożyć przez ilośc zwojów (Az). Dodatkowo sprawdzić czy płynący prąd nie będzie większy od dopuszczalnego.

Co do "nie może się grzać" to jest to niemozliwe - zawsze przepływ prądu przez rezystancję drutu będzie powodował wydzielanie ciepła.
Moc wydzielaną policzyc możesz znając prad i napięcie zasilania.

Co do rdzenia i obudowy ze stali - warto by linie sił pola magnetycznego zamykały się w żelaznym magnetowodzie, stąd oczywiście obwód magnetyczny z miękkkiego żelaza jest jak najbardziej wskazany.
Brodan pisze:Jeszcze jedna kwestia:
Mogę zastosować generator do wysterowania elektromagnesu impulsami zamiast prądu stałego - ale czy to coś poleprzy ?
Generator nie za bardzo, ale można zastosować impuls prądowy na początku, gdy dla przyciągnięcia kotwicy jest wymagane większe pole magnetyczne niż do jej podtrzymania.

BTW - co ten elektromagnes ma robić?
Może wystarczy zastosowanie siłownika centralnego zamka?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak wogóle, to polecam Ci inne forum na elektrodzie ....
A ogólnie to lepsze będą nie klasyczne elektromagnesy, a solenoidy (czyli rdzeń wciągany do wnętrza cewki.

A jeśli chodzi o konstrukcję robotów, no cóż najlepsze są silniki prądu stałego i krokowe z przekłądniami śrubowymi lub zębatkowymi. Na elektromagnesach nie uzyskasz kontroli położenia....

Jest jeszcze jeden "patent" stosuje się dodatkowy styk, w obwodzie elektromagnesu jest rezystor i jest on bocznikowany tym stykiem. Na początku idzie pełen prąd i magnes przyciąga z dużą siłą, a po "chwyceniu" styk się rozłącza i przestaje bocznikować szeregowy rezystor, ograniczając płynący prąd. Siłą przyciągania elektromagnesu jest wtedy już wystarczająca do "trzymania".

I jeszcze jedna zasada, im krótsza droga strumienia magnetycznego "w powietrzu" tym siła przyciągania większa, więc obudowa stalowa jak najbardziej jest wskazana.

Takie układy stosuje się czasami w obwodach styczników na prąd stały.
Brodan
5...9 postów
5...9 postów

I jeszcze jedna zasada, im krótsza droga strumienia magnetyc

No tak.
Ale jaki wpływ ma zastosowana metalowa obudowa na nagrzewanie się elektromagnesu? Czy nagrzewa się bardziej z obudową stalową czy bez niej ?
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Bezpośredni - żaden.
Ale, jak wspomniał jdubowski zamknięcie magnetowodu (czyli krótko obudowa elektromagnesu) spowoduje lepsze przyciąganie, czyli można będzie zredukować prąd, co zaowocuje mniejszym grzaniem.

Może byś spróbował zastosować solenoidy od rozruszników samochodowych?? one mają niezłą "siłę"

Pozdrawiam
Brencik

Post autor: Brencik »

a jakich lamp chcesz uzyc do tego elektromagnesu? nic nie piszesz o meritum sprawy, czyli o lampach elektronowych ktorych dotyczy to forum.
Brodan
5...9 postów
5...9 postów

Meritum sprawy

Bo widzisz - dla mnie meritum sprawy stanowią złośliwe kmiotki ...
Ale nie traktuj tego zbyt osobiście. :oops:
Brencik

Post autor: Brencik »

z coz to za beszczelnosci? nowy i fika? won z takimi postami na elektrode, tam mzoe cie polubia bo podobni tam bryluja...
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 16:16 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Hmm, hmm jak do tej pory nie nazywalo sie oponentow na Triodzie "złośliwymi kmiotkami".
Jest to moja subjektywna opinia, a moderatorem nie jestem.
Brodan
5...9 postów
5...9 postów

Prosiłem ...

A prosiłem: Nie traktuj tego zbyt osobiście...
Tak na marginesie to ładnie się podpisujesz.
Brodan
5...9 postów
5...9 postów

Prosiłem ...

A prosiłem: Nie traktuj tego zbyt osobiście...
Tak na marginesie to ładnie się podpisujesz.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Lyk wody a czkawka minie.
ODPOWIEDZ