trafa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
trafa
Hej ma ktoś może jakies transformatory głosnikowe lub sieciowe które leża mu i zawadzająa nie chce ich wyżucic, chętnie bym je przygarnoł.od dawna myśle o zmontowaniu jakiegos ustojstwa tylko jakos kasy nigdy za wiele nie ma jak to u studenta dziennego:(
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
- MalKontent
- 375...499 postów
- ...:::SQL:::...
- 625...1249 postów
Nigdy nie wiadomo może inzynier 
Jakby ktoś zobaczył na pierwsze me posty to by widział ile czerwieni ale mnie tu douczono ortografii
Trafa by się znalazły ale brak mi kasy na pocztę
Ja za to bym prosił o podarowanie sprzętu pomiarowego np miernik częstotliwości do tak 120Mhz albo mostek RLC bo to bardzo drogie
Pozdraiwam:D:D

Jakby ktoś zobaczył na pierwsze me posty to by widział ile czerwieni ale mnie tu douczono ortografii

Ja za to bym prosił o podarowanie sprzętu pomiarowego np miernik częstotliwości do tak 120Mhz albo mostek RLC bo to bardzo drogie

- ...:::SQL:::...
- 625...1249 postów
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Takie rzeczy wykonuje się we własnym zakresie. Na miernik częstotliwości polecam schemat z Re 10/83 był na dekadach 74192, liczył w przód i w tył, miał możliwość wpisania wartości początkowej. Pomiar do 20MHz, ale to nie problem bo do tego daje się preskaler (dzielnik częstotliwości na wejściu) i nie ma problemu aby mierzył i do 1GHz. Układ ten zmontowałem i uruchomiłem, jedyną modyfikacją było zastosowanie zamiast wyświetlacza LED wyświetlacza VFD. Częstościomierz ten służył mi przez wiele lat (miałem go połączony z preskalerem na chyba K193IE3)....:::SQL:::... pisze:Nigdy nie wiadomo może inzynier
Jakby ktoś zobaczył na pierwsze me posty to by widział ile czerwieni ale mnie tu douczono ortografii![]()
Ja za to bym prosił o podarowanie sprzętu pomiarowego np miernik częstotliwości do tak 120Mhz albo mostek RLC bo to bardzo drogie![]()
Co do mostka RLC to w którymś z Radioamatorów jest fajny mostek z okiem magicznym.
Krzysztof Komarnicki
K193IE3 nominalnie pracuje do 200MHz, praktycznie do 220-250MHz.krzkomar pisze: Pomiar do 20MHz, ale to nie problem bo do tego daje się preskaler (dzielnik częstotliwości na wejściu) i nie ma problemu aby mierzył i do 1GHz. Układ ten zmontowałem i uruchomiłem, jedyną modyfikacją było zastosowanie zamiast wyświetlacza LED wyświetlacza VFD. Częstościomierz ten służył mi przez wiele lat (miałem go połączony z preskalerem na chyba K193IE3).
Wersja wojskowa gdzies do 400-450MHz (ma bardzo charakterystyczny wyglad: na bialym podlozu ceramicznym jest blaszka ekranujaca a nozki sa zlocone).
Niestety takich preskalerow ECL, dzielacych przez 10, juz sie nie produkuje, a dostepne dziela przez 64/128/256.
Preskaler z takim podzialem nieco skomplikuje budowe miernika na zwyklych TTL-ach.
Ostatnio zmieniony ndz, 19 marca 2006, 11:58 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Tak, ja miałem ten ceramiczny i chodził do ok 500MHz. Jest fajny preskaler tani i łatwodostępny U664B (już nieprodukowany), który katalogowo (niestetey noty nie udało mi się znaleźć) pracuje ponoć do 1GHz (w praktyce znacznie wyżej), niestety podział to 64. Był gdzieś opublikowany w miarę prosty układ na TTL z wykorzystaniem tego układu, który zapewniał chyba podział przez 100, ale nie udało mi się go odnaleźć (chyba w Re).
To raczej nie był układ ECL. ECL-e wymagają zasilania symetrycznego.
To raczej nie był układ ECL. ECL-e wymagają zasilania symetrycznego.
Krzysztof Komarnicki