trafa

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

widmo1984
100...124 posty
100...124 posty

trafa

Post autor: widmo1984 »

Hej ma ktoś może jakies transformatory głosnikowe lub sieciowe które leża mu i zawadzająa nie chce ich wyżucic, chętnie bym je przygarnoł.od dawna myśle o zmontowaniu jakiegos ustojstwa tylko jakos kasy nigdy za wiele nie ma jak to u studenta dziennego:(
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać. Zestawienie "studenta dziennego" ze słowami "przygarnoł" i "wyżucić" to czysty surrealizm :(
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Nigdy nie wiadomo może inzynier :D
Jakby ktoś zobaczył na pierwsze me posty to by widział ile czerwieni ale mnie tu douczono ortografii :D
Trafa by się znalazły ale brak mi kasy na pocztę :cry:
Ja za to bym prosił o podarowanie sprzętu pomiarowego np miernik częstotliwości do tak 120Mhz albo mostek RLC bo to bardzo drogie :(
Pozdraiwam:D:D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

".....Zwracam się z uprzejmą prośbą o prezdłużenie sesji.. kurde... Andrzej? upszejmą czy uprzejmą .... uch....." - V rok na polibudzie przed dziekanatem:D:D:D

Sprzęt pomiarowy by się przydał, najchętniej jakiś zdezelowany oscyloskop :D:D:D za niewielkie pieniądze....

Pozdrawiam serdecznie
widmo1984
100...124 posty
100...124 posty

Bardzo chętnie poktyje koszty przsyłki a w kolejce do dziekana w tym roku naszczescie nie stałem, ale pisma typu "zwracam sie z uprzjmą prośba nie sa mi obce, chetnie moge komuś pomodz w razie problemu :)
Pozdr Tomasz
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Odezwij się na PW co konkretnie chcesz :D
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
widmo1984
100...124 posty
100...124 posty

Hej wie ktoś może gdzie w krakowie mozna zlalesc takie rzeczy, jakies graty i wywalone telewizory ???
Pozdr Tomasz
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

...:::SQL:::... pisze:Nigdy nie wiadomo może inzynier :D
Jakby ktoś zobaczył na pierwsze me posty to by widział ile czerwieni ale mnie tu douczono ortografii :D
Trafa by się znalazły ale brak mi kasy na pocztę :cry:
Ja za to bym prosił o podarowanie sprzętu pomiarowego np miernik częstotliwości do tak 120Mhz albo mostek RLC bo to bardzo drogie :(
Pozdraiwam:D:D
Takie rzeczy wykonuje się we własnym zakresie. Na miernik częstotliwości polecam schemat z Re 10/83 był na dekadach 74192, liczył w przód i w tył, miał możliwość wpisania wartości początkowej. Pomiar do 20MHz, ale to nie problem bo do tego daje się preskaler (dzielnik częstotliwości na wejściu) i nie ma problemu aby mierzył i do 1GHz. Układ ten zmontowałem i uruchomiłem, jedyną modyfikacją było zastosowanie zamiast wyświetlacza LED wyświetlacza VFD. Częstościomierz ten służył mi przez wiele lat (miałem go połączony z preskalerem na chyba K193IE3).

Co do mostka RLC to w którymś z Radioamatorów jest fajny mostek z okiem magicznym.
Krzysztof Komarnicki
pierwszy

Post autor: pierwszy »

krzkomar pisze: Pomiar do 20MHz, ale to nie problem bo do tego daje się preskaler (dzielnik częstotliwości na wejściu) i nie ma problemu aby mierzył i do 1GHz. Układ ten zmontowałem i uruchomiłem, jedyną modyfikacją było zastosowanie zamiast wyświetlacza LED wyświetlacza VFD. Częstościomierz ten służył mi przez wiele lat (miałem go połączony z preskalerem na chyba K193IE3).
K193IE3 nominalnie pracuje do 200MHz, praktycznie do 220-250MHz.
Wersja wojskowa gdzies do 400-450MHz (ma bardzo charakterystyczny wyglad: na bialym podlozu ceramicznym jest blaszka ekranujaca a nozki sa zlocone).
Niestety takich preskalerow ECL, dzielacych przez 10, juz sie nie produkuje, a dostepne dziela przez 64/128/256.
Preskaler z takim podzialem nieco skomplikuje budowe miernika na zwyklych TTL-ach.
Ostatnio zmieniony ndz, 19 marca 2006, 11:58 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

Tak, ja miałem ten ceramiczny i chodził do ok 500MHz. Jest fajny preskaler tani i łatwodostępny U664B (już nieprodukowany), który katalogowo (niestetey noty nie udało mi się znaleźć) pracuje ponoć do 1GHz (w praktyce znacznie wyżej), niestety podział to 64. Był gdzieś opublikowany w miarę prosty układ na TTL z wykorzystaniem tego układu, który zapewniał chyba podział przez 100, ale nie udało mi się go odnaleźć (chyba w Re).

To raczej nie był układ ECL. ECL-e wymagają zasilania symetrycznego.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

krzkomar pisze: To raczej nie był układ ECL. ECL-e wymagają zasilania symetrycznego.
To był ECL. A ECLe wymagają z reguły zasilania pojedyńczego, typowo -5V (ale oczywiście może to byc i +5V, tylko masę masz gdzie indziej), symetryczne zasilanie spotykane było tylko w specyficznych układach.
ODPOWIEDZ