Obudowa, wycinanie otworów.

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

postsender
20...24 posty
20...24 posty

Obudowa, wycinanie otworów.

Post autor: postsender »

Dzień dobry,
Czy może ktoś z Kolegów ma namiar na warsztat w Warszawie? Potrzebuję wyciąć otwory wentylacyjne w gotowej obudowie ( 19' 3U - grubość blachy 1,5mm ). Kłopot polega na tym, że fragmenty tej obudowy są pozaginane pod kątem 90 i pan Henio marszcząc nos mówi że to mu się nie zmieści pod element tnący, a najlepiej gdyby to było 100 sztuk co najmniej, to wtedy być może by się podjął. Szkoda mi rezygnować z tej obudowy bo do mojej konstrukcji lampowej jest wręcz idealna. W tej całej historii jedna rzecz jest dobra. Poszukując warsztatu, w tzw. międzyczasie do swojego wzmacniacza dorobiłem jeszcze zasilacz stabilizowany wn. i żarzenia również. Ostatnio przetestowałem moje transformatorki (1:1 - Fonia) i chyba będą zaimplementowane na wejściu oprócz niesymetrycznych RCA. Obawiam się jednak, że jak w końcu znajdę upragniony warsztat, gdzie litościwie zgodzą się na wycięcie rzeczonych otworów, to sprawa będzie już nieaktualna ze względu na zbyt "rozrośniętą" konstrukcję. A zatem, jeśli ktoś, coś? - będę wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Obudowa, wycinanie otworów.

Post autor: atom1477 »

Napisz o jaką średnicę otworów chodzi, bo to bardzo istotne.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
postsender
20...24 posty
20...24 posty

Te otwory są prostokątne. Już zrezygnowałem z cięcia laserem bo to niemożliwe (nie ma dojścia ze względu na kształt obudowy). Wystarczy że będą takie jak na rysunku, ja potem wstawię w to miejsce siatkę metalową.
Fort Knox otwory_1.jpg
Fort Knox otwory_2.jpg
Na drugim rysunku (dół obudowy) takie dziwne wymiarowanie, bo to miało być na laser.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

I może jakieś fotki i rysunek, w końcu to techniczny forum.
Üdv
Macska
postsender
20...24 posty
20...24 posty

Obrazki trochę zniekształcone bo na szybko je obrabiałem, ale ogólny sens jest oddany. Sens jest taki: Część górna niestety, zagięta pod kątem i nie ma jak dojść (frezowanie). Część dolna to tylko dla informacji dla Kolegów że nie ściemniam i rzeczywiście coś sleciłem :-).
Knox_02_02.JPG
Fort Knox otwory_1_1.jpg
Ten wzmacniacz jest na desce (w fazie prób). Do zdjęcia deska została włożona w obudowę.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Ok, w "międzyczasie" zanim się pokazał mój wpis zdążyłeś umieścić rysunki, a tak powinno być od początku jak prosisz o pomóc.
Błąd jest typowy, konstruuje się urządzenia uwzględniając mechanikę i elektronikę, a nie mając już gotowego projektu z wygiętą blachą dokonując poprawki. Nie dziw się, że "Pan Heniek" nie chce się tego podjąć, to dla ślusarza po prostu "Cepelia", zapłacisz za jedną sztukę tyle co za sto sztuk byś zapłacił, taka jest brutalna prawda.
Jeśli nie widziałeś jak taki proces wygląda przy wygiętej blachy, gdzie ślusarz z prawdziwego zdarzenia musi zrobić odpowiednie narzędzia, żeby nie uszkodzić już istniejącej struktury, to pewnie nie zrozumiesz dlaczego się nie podjął tej pracy przy pojedynczej sztuki.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Żeby nie było, jestem elektronikiem, ale od 18 lat projektuję różnych obudów do urządzeń elektronicznych w programie CAD-owskim.
Skąd u Ciebie pojawiły się takie otwory dziwne?
Podparte z obliczeniami co do termicznych potrzeb?
Üdv
Macska
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

Pewnie chodzi zeby zrobic "po taniosci" :D :D
Przypomniala mi sie historia ktora opowiadal mi tesciu, otoz pracowal w latach 80tych w fabryce Forda w Oakville. Jeden z jego kumpli mial jakiegos Lincolna czy cos podobnego i jakies czesci zawieszenia byly do wymiany. Obrazil sie na tescia gdy ten odmowil prosbie by wstawic ten jego samochod na linie produkcyjna i tam juz (chlopaki wymienia co trzeba). :D :D
Nie mam powodow by nie wierzyc tesciowi. :D
P.S. niestety moj tesciu nie nazywa sie Ford.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

postsender pisze: śr, 19 lutego 2025, 23:31 Te otwory są prostokątne.
Nie no, to wykracza nawet poza moje poprzednie pytanie.
Nic dziwnego że jest problem z wykonaniem, bo prostokątnych otworów nie można po prostu wywiercić (i nie o takich wymiarach).

Nie mniej jednak do tej Twojej obudowy dałoby się podejść zarówno laserem jak i frezem. Przecież wystarczy to zamocować do góry nogami. Pewnie raczej brakuje wysokości osi Z na maszynach w firmach w jakich pytałeś.

Jest jeszcze dość tania, szybka i popularna metoda wykonania: użyć nożyc młoteczkowych do blachy. Takie coś znajdziesz w samochodowych warsztatach blacharskich. To proste w użyciu narzędzie, więc jest szansa że nawet by Ci to dali żebyś sobie sam wyciął (czyli zapłaciłbyś tylko za pożyczenie i prąd, a nie za stracony czas pracownika). Ale oczywiście najpierw trzeba znaleźć przyjazny warsztat.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Koledzy, czy w szkołach (waszych synów, raczej technika) zaczyna się jeszcze przygody warsztatowe przy imadle na ślusarni........wiem, dziś kupić dobry pilnik (lata polowałem, mam ile potrzebuję) dziś trudniej jak wygrać wojnę w Ukrainie.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie musowo było tego mieć w szkole, żeby umieć to zrobić.
Ale chodzi o czasochłonność oraz ryzyko uszkodzenia obrabianego przedmiotu (porysowania). To po prostu niezbyt przyjemna robota, i nic dziwnego że postsender o niej nie pomyślał (albo i pomyślał ale od razu odrzucił).
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Atom jedno z moich hobby to amatorska produkcja noży , nawet nie wiesz co można osiągnąć za pomocą zestawu małych pilników .
Oczywiście przedmiot powinien być zabezpieczony , czyli obklejony na każdy możliwy sposób.
Mały dremelek , pilnik i hulaj dusza piekła nie ma.
W czasie poświęconym pisaniu postów, znalezieniu wykonawcy dwa razy już bym to skończył.
postsender
20...24 posty
20...24 posty

Drodzy Koledzy,
Bardzo dziękuję za te cenne i zawierające dużo humoru wpisy. O niektórych wiedziałem, o niektórych dopiero się dowiedziałem. Wszystko to wezmę pod uwagę przy planowaniu następnych konstrukcji. Hellcat - żadnych obliczeń nie robiłem. Po prostu w czasie prób, gdy wzmacniacz był włączony już od długiego czasu, określiłem organoleptycznie miejsca z wysoką temperaturą. Np. radiator w stabilizatorze 6,3V - 90◦ (będzie wyższy), radiator mostka prostowniczego 6,3V - 70◦, radiator zasilacza w.n. - lekko ciepły (brawo mosfet), EL84x4szt.- wiadomo. Te dziwne otwory, to otwory znajdujące się pod płytkami drukowanymi. Elementem nośnym jest spód obudowy (blacha 1,5mm) więc musiałem zostawić trochę wolnej powierzchni (całkowita perforacja spowodowała by zarwanie się spodu).
Alpher - opowieść teścia-super. Pozdrowienia dla teścia.
Atom1477 - nie słyszałem o młoteczkach nożycowych, sprawdzę to. Podejrzewam jednak, że to nie przejdzie. Obudowa jest ładnie polakierowana.
A zatem moje pytanie pozostało bez odpowiedzi i obawiam się, że zostanę z tą obudową, jak Jan Himilsbach z angielskim. Pozdrawiam Was serdecznie.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Kiedyś narożniki zrobiłbym wiertłem i pilnikiem a dłuższe proste brzeszczotem do metalu. Obecnie całość wyrzeźbiłbym Dremelkiem z dobrą tarczką do metalu.
Tomek
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

postsender pisze: czw, 20 lutego 2025, 16:03 Atom1477 - nie słyszałem o młoteczkach nożycowych, sprawdzę to. Podejrzewam jednak, że to nie przejdzie. Obudowa jest ładnie polakierowana.
Nożycach młoteczkowych. Zwanych też nożycami skokowymi.
To całkiem ładnie wychodzi, nawet na elementach lakierowanych. Pozostawia taka lekką falkę na linii cięcia, ale to już łatwo wyrównać pilnikiem.
https://www.lidl.pl/p/parkside-nozyce-d ... p100380497
https://www.youtube.com/watch?v=uqUGkXzJciw
https://www.youtube.com/watch?v=4r1jmOg3U-E
ODPOWIEDZ