ZRK GRACIA 2408 SD- "picowanie" mechanizmu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

ZRK GRACIA 2408 SD- "picowanie" mechanizmu.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Miałem "oczekującą" Arię bez wzmacniacza ale zbyt dużo roboty z rekonstrukcją złomu, kupiłem takie coś, dziś DPD dowiozło z Warszawy , w sumie 160zł i jest pokrywa.....większość egzemplarzy jej nie ma albo połamaną /oblepioną Smerfami :evil:
GRACIA_!.jpg
GRACIA_PANEL.jpg
Magnetofon stał w domu kilka dekad, niestety silnik tylko buczał choć się obraca, żarówka szeregowa mocno świeci a uzwojenia parzą po kilku sekundach :evil:
Miałem kupiony taki silnik ale po założeniu był głośny, słaby i się grzał....rozebrałem, wyczyściłem kilka plam rdzy na stojanie i wirniku, nasmarowałem łożyska smarem TF, obecnie ma spory moment obrotowy i tylko lekko szumi.
Mam problem z tak zwanym "kółkiem skaczącym", nie mogę tak ustawić kółka na osi silnika, by bez problemu działały obie prędkości, obecnie działa tylko 19,5cm/s, jak podczas pracy przycisnę dźwignię, to wskakuje na 9,5cm/s, da się przełączyć na wyższą prędkość i na niej już zostaje :evil:
Paski wymienione, gumowe elementy przetarte NOVOGUM, po Świętach zdejmę oba kółka i wyczyszczę NOVOGUM-em przy pomocy szczoteczki do zębów, smarując ośki kółek.
Elektronika jest sprawna, podłączyłem Ślązaka jako wzmacniacz, bo ten magnetofon to deck.
Skończyłem Pioniera Stereo, to kolejny grat zaczynam, tym bardziej, że tu jest dobra głowica, bo nawet bez filcu słychać wysokie tony.
Może ktoś tu zjadł zęby na tym sprzęcie?
Kolega bratyslaw ponoć to robił
Kolega cirrostrato kończył technikum w ZRK.
Kolega CHOPIN66 trochę też dłubie w polskich potworkach elektronicznych z tego, co widzę :lol:
Bym miał szpulowy magnetofon w swoim "patchworkowym" zestawie Hi-Fi, GRACIA to ARIA na rynek RFN.
Proszę o pomoc, bo to ma trochę różnic w stosunku do Aria/Opus i ogólnie ZK240-2405S-Dama Pik.
Pleśń na ścianie to skutek "pracy" regionalnych panów budowlańców....ogólnie w wielu miejscach w domu jest grzyb :evil:
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: ZRK GRACIA 2408 SD- "picowanie" mechanizmu.

Post autor: CHOPIN66 »

A orientujesz się na jaki rynek była Vela Aria 2048SD ? Bo jest taki na Allegro lokalnie https://allegrolokalnie.pl/oferta/aria- ... n-szpulowy .Napisy po niemiecku. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: pt, 13 grudnia 2024, 02:14 A orientujesz się na jaki rynek była Vela Aria 2048SD ? Bo jest taki na Allegro lokalnie https://allegrolokalnie.pl/oferta/aria- ... n-szpulowy .Napisy po niemiecku. :D
Witam!
Tego modelu nie znam ale cena sprawnego i wyregulowanego za coś jak moje , co leżało u sąsiada na deszczu i nadaje się jedynie na dawcę podzespołów.
Moja GRACIA jest raczej z tych, co się zepsuły od kilka dekad stania a nie rozszabrowany szmelc jak ten z linku.
Interesuje mnie sposób na "kółko skaczące, by normalnie się dało przełączać obroty(mam sporo taśm nagranych na "Zetkach" Grundiga), żeby było równe prowadzenie taśmy, z silnikiem sobie poradziłem, po prostu go wymieniając, stary głośno buczy i się nie obraca, choć ma luz....zwarcie międzyzwojowe?
Mój egzemplarz ma wskaźniki pojedyncze a nie zespolony , poziomy jak inne egzemplarze tej wersji.
Zrzut ekranu 2024-12-13 022913.png
Miło widziana serwisówka, są różnice w stosunku do "zwykłej" Arii/Opusa.
Jest sprawna głowica.....raczej nie odrzuty z podłogi zakładu z krzywą szczeliną jak w tych "kolejkowych".....ten magnetofon pochodzi z okolic stanu wojennego, jest +/- 2-3 lata różnicy do mojego wieku.
Jak znajdę trochę czasu, to zdejmę gumowe kółka i je wyszoruje NOVOGUM-em
Zrzut ekranu 2024-12-13 023532.png
Na elementy trące dam smar TF a na cięgna olej wazelinowy w sprayu.
Elektronika zostanie na koniec.....listwy i przełączniki wyglądają na złocone a poprzedni właściciel nie palił papierosów.
Kondensatory jak już wymienię, to na coś markowego a tantale "łezki" na polimerowe.
Póki co trzeba mechanikę ogarnąć
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

Pełna dokumentacja techniczna:

https://megawrzuta.pl/7ezoaewp
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Serwisówka nawet pełniejsza, ja ściągnąłem oryginał ZRK, na jakimś chomiku to było ale w plikach JPEG, przerobiłem do PDF i potem scaliłem.
Magnetofon M2408SD ARIA.PDF
(7.58 MiB) Pobrany 22 razy
Może ktoś mi pomoże przy "kółku skaczącym"?
Tam są dwa wkręty kontrujące koło pasowe na osi silnika, to trzeba obejrzeć.
A silnik jak buczy, choć wirnik ma luz, to jest spalony?
Mam drugi magnetofon na części i też połowa silnika spalona.....czy one się tak często paliły?
Ten silnik, który wsadziłem, to jest OK, kupiłem go w marcu za 38zł, są zmurszałe gumy(amortyzatory), też do wymiany, bo będzie głośno chodził mechanizm.
ODPOWIEDZ