Naprawa potencjometru Telpod
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Naprawa potencjometru Telpod
Witam
Ostatnio próbuję naprawić potencjometr Telpod PA-26, w którym nie da się obrócić palcami osi, prawdopodobnie jest zatarta przez smar. Pomyślałem więc o tym żeby bez rozbierania go podgrzać do kilkudziesięciu stopni, a następnie wykąpać go w rozpuszczalniku. Czy to dobry pomysł?
Ostatnio próbuję naprawić potencjometr Telpod PA-26, w którym nie da się obrócić palcami osi, prawdopodobnie jest zatarta przez smar. Pomyślałem więc o tym żeby bez rozbierania go podgrzać do kilkudziesięciu stopni, a następnie wykąpać go w rozpuszczalniku. Czy to dobry pomysł?
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Naprawa potencjometru Telpod
A masz dostęp do myjki ultradźwiękowej? To by chyba było eleganckie rozwiązanie.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja też się podpinam, bo mam radio lampowe "stereo" Radionette Kvintett, gdzie potencjometr jest wieloosiowy i do tego z odczepem konturu, jest też on stereofoniczny(radio ma końcówki SE na ECL86).
Czy ktoś się podejmie naprawy?
Zamiennika nie dobiorę, bo gdybym nawet zrezygnował z balansu, to i tak 2,2M z konturem i stereo to ciężka sprawa obecnie.
Podszedł by od podobnego radia "stereo" , na przykład SABA czy inne Radionette/TANDBERG.
Ale teraz kupić takie coś, tylko dla zniszczenia to idiotyzm w czystej postaci.
Ja też się podpinam, bo mam radio lampowe "stereo" Radionette Kvintett, gdzie potencjometr jest wieloosiowy i do tego z odczepem konturu, jest też on stereofoniczny(radio ma końcówki SE na ECL86).
Czy ktoś się podejmie naprawy?
Zamiennika nie dobiorę, bo gdybym nawet zrezygnował z balansu, to i tak 2,2M z konturem i stereo to ciężka sprawa obecnie.
Podszedł by od podobnego radia "stereo" , na przykład SABA czy inne Radionette/TANDBERG.
Ale teraz kupić takie coś, tylko dla zniszczenia to idiotyzm w czystej postaci.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Nie mam dostępu do takiego urządzenia.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
To sobie kup
https://allegro.pl/oferta/myjka-wanna-u ... 6603796553
Mam podobną ale powinien być specjalny płyn.....izopropanol "rozbity" przez ultradźwięki tworzy bardzo łatwopalną mgłę

Pod tym względem to jest bardziej niebezpieczne od benzyny.
A jak nie kupisz myjki, to rozbierz potencjometr i podgrzej zwykłej nafty, oczywiście na łaźni wodnej.....na kuchence spowodujesz pożar

Gorąca nafta spenetruje wszystkie zakamarki potencjometru i będzie jak nowy, potem nasmaruj go smarem TF, ale nie po ścieżce oporowej

Miałem rzeczy zastane przez kilkadziesiąt lat i nafta idealnie odblokowuje, tylko poruszaj małymi ruchami oś potencjometru.
A po nafcie wymyj go w benzynie ekstrakcyjnej, bo będzie tłusta ścieżka oporowa.
A od czego jest ten potencjometr?
Bo może lepiej kupić na Allegro NOS-a z zapasów wojskowych niż się męczyć

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Na razie włożyłem na pewien czas do małego słoika i zalałem rozpuszczalnikiem. Ciekawe, co z tego będzie.
Na razie włożyłem na pewien czas do małego słoika i zalałem rozpuszczalnikiem. Ciekawe, co z tego będzie.

Radzę jednak rozebrać, bo jak potem smarować wałek? Ponadto niewłaściwy dobór rozpuszczalnika skończyć się może rozpuszczeniem trzymacza ślizgacza, o ile jest plastikowy. Może niniejszy wątek warto skleić z wątkiem "potencjometrowisko"? Do rozważenia przez moderatorów.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jakby co mam trochę potencjometrów tego typu i podobnych, w razie czego niech Kolega odezwie się na PW.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Po kilkunastu godzinach udało się obrócić ośkę.
Po kilkunastu godzinach udało się obrócić ośkę.
Myślę że da się nasmarować bez wyciągania osi.
W jaki sposób?
Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda...
Eyyy... tzn strzykawka, igła i olej wazelinowy wstrzyknięty w szparę przy ośce? To zazwyczaj daje dobry efekt.

Eyyy... tzn strzykawka, igła i olej wazelinowy wstrzyknięty w szparę przy ośce? To zazwyczaj daje dobry efekt.
Mało profesjonalne rozwiązanie. Tam powinien iść specjalny smar spowalniający.
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Alku, tylko podpowiedz, gdzie można zdobyć ten specjalny smar spowalniający i jak go zaaplikować w przestrzeń między korpusem i osią potencjometru? Czasami zdarza mi się jeszcze regenerować jakiś stary złożony potencjometr. Jego rozebranie i zdemontowanie ośki przeważnie jest bardzo trudne lub w ogóle niemożliwe, gdyż potencjometry, które staram się przywracać do działania potrafią mieć nawet cztery sekcje. Dlatego myje je w alkoholu izopropylowym w myjce ultradźwiękowej, po czym zabezpieczam preparatem do potencjometrów (PR). Ostatnio podczas mycia potencjometru ze wzmacniacza Yamaha A-1000 (miał cztery sekcje i nie umiałem go rozebrać) spaliła mi się myjka firmy POLSONIC

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Niestety bez oprzyrządowania profesjonalnie tego nie zrobisz.
- Andrew
- 250...374 postów
Na znanych chińskich portalach możesz kupić takie myjki za 20 zł.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.