Gu81

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gu81

Post autor: taipan3 »

Bardzo przepraszam wszystkich ale boje się pisać w głównym wątku układy i urządzenia , za chwilę moje posty mogą trafić do kosza z ostrzeżeniem że zaśmiecam wątek.
Temat jest bardzo ciekawy moim marzeniem było zawsze zbudowanie mocnej lampy wysokowydajnej.
Moje pytanie do mądrzejszych dlaczego trioda , mi się wydawało że ta lampa idealnie pasuje do pentody.
I dlaczego klasa A
I kolejne jakie napięcia anodowe powinno się brać pod uwagę żeby transformator miał rację bytu
Pozdrawiam.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Gu81

Post autor: Einherjer »

Jak kolega onyx1944 ma dwie sztuki GU81 to na PP mu nie wystarczy, więc zostaje SE czyli z konieczności klasa A. Zresztą niech się może sam wypowie. Natomiast sama lampa nie jest jakoś specjalnie predestynowana do pracy w klasie A, wręcz przeciwnie, zwłaszcza bez prądu siatki pierwszej. A czy łączyć ją w triodę, tu już pytanie na ile Ci zależy na mocy i jakie napięcia anodowe bierzesz pod uwagę, bo Ug2 max ogranicza nam je w połączeniu triodowym do 600V, co i tak w PP w klasie AB dałoby dobre kilkadziesiąt watów. Trioda mimo mniejszej efektywności ma też zalety, przede wszystkim mniejszą rezystancję wyjściową. A jak chcesz pentodę to proszę bardzo, tu można pójść nawet w okolice Ua = 2000 V, ale ktoś Ci musi nawinąć transformator, który da radę takie napięcia wytrzymać. Da się to jak najbardziej zrobić, ale na ile nasi rodzimi nawijacze czują się na siłach i ile by to kosztowało to nie mam pojęcia. No i zasilacz to już nie będą żarty, zwłaszcza energia zgromadzona w kondensatorach.
Jak Ci zależy na dużej mocy z lampy (>100 W) to bezpieczniej pójść w wydajne pentody typu 6P45S i ewentualnie łączyć je równolegle.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: onyx1944 »

W myśl zasady że zrobione jest lepsze od doskonalego, ubzdurałem sobie ze chce posłuchać przed śmiercią tej dużej lampy, oby to nie był powód jej przyspieszenia.
Wybór lamp jest tak ogromny że czasem zastanawianie się które wybrać trwa dłużej niż samo zrobienie układu.
Oczytalem się o jej możliwościach ale job stoperem zawsze były napięcia i transformatory, to że jest lepsza w pp, itd. No i postanowiłem skromnie coś z niej wydobyć, załozenia: wzglednie niskie napięcie zasilania do 800V
I transformator wyjściowy dostępny dla kieszeni ewentualnie możliwy do zrobienia. Wybrałem triode myśląc że uklad bedzie mniej skomplikowany, z możliwością pozniejszejszej zmiany w pentode.
Klasa A też wydawała mi się łatwiejsza, teraz widzę opcje dla klasy A2, Pierwsze wyliczenia dały te nieszczęsne i smieszne 15W teraz 30W jest w zasięgu.
Wzmacniacz raczej nie nadaje się do codziennego słuchania raczej okazjonalnie.
Lamp mam na kilka pushpuli ale ze wzgledu na wysokie koszty i napięcia itp, na razie nie. Może kiedyś.
Generalnie nie wiem czy do domowych warunków jest sens inwestować w wzmacniacz lampowy powyżej 50W, albo trzeba mieć naprawdę nisko sprawne trudne kolumny albo ogramniastą przestrzeń, no chyba że ktoś lubi dogrzewac prądem.

Pisanie o możliwościach tej lampy co pewnie każdy gdzieś tam przeczytał ale mało kto sprawdził było średnie, a moc 1kW Pa to już całkiem z czapy. Ogólnie co to miało wnieść do tematu? Chyba każdy zdaję sobie sprawę z nieopłacalności takich ukladaw ale wiedza przy tym zdobyta bezcenna. Juz wyplynelo sporo ciekawych informacji popartych specyfikacjami i doświadczeniem kolegów a układ w fazie projektowania dopiero.
Stąd moje niezadowolenie i zgłoszenie postów.

Ciekawe ile ludzi z triody mialo możliwość słuchania tej lampy I podzieliłoby by się wrażeniami.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

taipan3 pisze: wt, 8 października 2024, 20:58 Temat jest bardzo ciekawy moim marzeniem było zawsze zbudowanie mocnej lampy wysokowydajnej.
To stoi w sprzeczności z GU81, no chyba że potrzebujesz wzmacniacza o mocy wyjściowej co najmniej 1 kW, wtedy można mówić o jakiejś wydajności z tych lamp. W przeciwnym wypadku dostosowuje się warunki pracy do potrzeb, a te zazwyczaj zapewnia (jeżeli chodzi o moc wyjściową) już pojedynczy stopień w klasie A.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... zdaje się, że jeden z dawnych forowiczów Triody wykonał samodzielnie ,,wysokowydajny ,, wzmacniacz audio na tej lampie. Niestety nika nie pamiętam. Jednak pamietam, że wzmacniacz był na podwoziu na kółkach, mierzył z metr wysokości, masa na oko przekraczała 100 kg. Chyba był podany koszt projektu- 80 kzł :lol:.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Już był wcześniej podobny wątek
viewtopic.php?t=32769&hilit=gu81
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tu są ładne zdjęcia
http://www.kt66.de/gu81-amp.html
a tu wpis naszego guru
Zerknąłem do katalogu lamp nadawczych średniej i dużej mocy. Dla lampy GU81 znalazłem następujące informacje dotyczące maksymalnych temperatur:

Temperatura końcówek - do 200°C
Temperatura bańki - do 350°C
Temperatura cokołu - do 150°C

a tu może coś ciekawego jak ktoś zna kacapski język
http://www.hifinews.ru/article/details/7349.htm
ODPOWIEDZ