Co tu zmienić- SE GU-29 i transformator TBK?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Co tu zmienić- SE GU-29 i transformator TBK?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mam cztery NOS-y GU-29 i ostatnio taki jesienny marazm mnie dopadł, przydałoby się znowu coś podłubać :lol:
Przy okazji zagospodarowania GU-29, Kolega cirrostrato mi zaproponował ten układ
https://datagor.ru/amplifiers/tubes/446 ... -gu29.html
GU-29.jpg
Rozumiem, że Rosja to "inny stan umysłu" ale dlaczego 10 000uF w katodzie GU-29 i 3300uF w katodzie 6N1P?
Nie lepiej mniejsze dać i dołożyć USZ z potencjometrem i nim ustawić odpowiednią moc przy najmniejszych zniekształceniach?
TBK od cirrostrato mam już przewinięte pod 4 omowe kolumny, bo nawet 8 omowych ja często nie spotykam, to, co się nazywa "4-8 ohm" to w istocie 4 omowe jest.
Niech się ktoś wypowie rzeczowo, bo 10 000uF w katodzie i 3300uF do lampy sterującej zakrawa ni idiotyzm, tym bardziej, że nigdy czegoś podobnego nie widziałem a i 10 000uF nawet nie posiadam w zbiorach.
Można prosić o poradę?
Nie mam 6N1P, musiałbym kupić.....można dać PCC85 żarzoną z 12,6V przez rezystor 10R?
Jeszcze trzeba dać stałą polaryzację lampy wstępnej, bo nie ma tu tego rezystora 470k-1M
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Co tu zmienić- SE GU-29 i transformator TBK?

Post autor: Ola Boga »

Kondensatory rzeczywiście wyglądają na za duże, tak o rząd wielkości.
A co do lampy sterującej, to przecież tylko zwykły stopień WK. Możesz tam dać cokolwiek, jeżeli odpowiednio dobierzesz punkt pracy i parametry USZ...
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Czyli w katodzie GU-29 można dać śmiało 1000uF?
Mam ładne zabytki SIEMENS LL 1000uF, przykręcane do chassis.
A w katodzie lampy sterującej można dać 50uF?
Bo też mam ładne, rosyjskie kondensatory hermetyczne.
A rezystor upływowy katody lampy sterującej może być na przykład 150R?
USZ dobiorę na oscyloskopie, zastanawiam mnie fakt braku rezystora polaryzującego siatkę lampy sterującej.
Dam 470k jak to się zwykle stosuje.
Zrobię prototyp, by ocenić jak to gra.
A czy 6N2P lub PCC85 może pracować za 6N1P czy lepiej kupić właściwą lampę, która nie jest droga?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Musiałbyś przeliczyć punkt pracy lampy sterującej czy nie przekroczysz mocy admisyjnej lub dopuszczalnego prądu anody.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ten ruski schemat o tyle ciekawy, że całość wygląda nieźle (i ta lampa z różkami a dalej niedroga), początkujący lampomaniak poradzi sobie z montażem (układ prosty) a kieszeni finansowo nie urwie.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: onyx1944 »

CHOPIN66 pisze: wt, 1 października 2024, 03:08 Musiałbyś przeliczyć punkt pracy lampy sterującej czy nie przekroczysz mocy admisyjnej lub dopuszczalnego prądu anody.
Po wartościach rezystorow być może punkt pracy wyglądał w założeniu konstruktora jak ponizej:
Screenshot_20241001_075415_Drive.jpg
Warto rozważyć wprowadzenie fb oraz obniżenie prądu spoczynkowego o połowę.
Siatki pierwszej nie zostawialbym na suwaku.

Druga połówka lampy mocy zostaję niewykorzystana?
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Szrot majster pisze: pn, 30 września 2024, 23:31Czyli w katodzie GU-29 można dać śmiało 1000uF?
A w katodzie lampy sterującej można dać 50uF?
Wiesz, to można sobie policzyć. Jest troszkę trudniej, niż w przypadku kondensatora sprzęgającego, bo do wzoru wchodzi jeszcze nachylenie charakterystyki lampy, ale jeżeli dobrze pamiętam, to szło jakoś tak... (napiszę ołówkiem, bo nie umiem pisać wzorów na komputerze)
20241001_084540.jpg
Szrot majster pisze: pn, 30 września 2024, 23:31A rezystor upływowy katody lampy sterującej może być na przykład 150R?
To się chyba nazywa rezystor katodowy, rezystor upływowy mamy w siatkach, gdzie prąd jest znikomy i przyjmujemy spadek napięcia jako 0V. I znów, takie coś możesz sobie pliczyć, jak już wybierzesz punkt pracy lampy.
Szrot majster pisze: pn, 30 września 2024, 23:31zastanawiam mnie fakt braku rezystora polaryzującego siatkę lampy sterującej.
Ten rezystor jest pod postacią potencjometru. Wada takiego rozwiązania jest taka, że jak potencjometr będzie trzeszczał, to siatka będzie traciła kontakt z masą i cały wzmacniacz będzie trzeszczał znacznie bardziej, niż jakbyś dodał osobny rezystor, choćby 1M, czy 2,2M.
Szrot majster pisze: pn, 30 września 2024, 23:31A czy 6N2P lub PCC85 może pracować za 6N1P czy lepiej kupić właściwą lampę, która nie jest droga?
6N2P ma duże wzmocnienie i dużą rezystancję wewnętrzną, więc pasmo może być gorsze. Ale to musisz sobie przeliczyć. Prawie każda normalna trioda nada się w to miejsce, jak zrobisz to z głową.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Ja niestety nie policzę tych wzorów, mam tylko liceum ogólnokształcące, a z matematyki liczyłem coś ostatnio ponad 20 lat temu, z fizyki ćwierć wieku temu, potem już tego nie potrzebowałem, po prostu zapomniałem.
Identycznie zapomniałem języka angielskiego, bo go nigdy nie używałem, nie było stać nas na wycieczki zagraniczne, zostało mi słownictwo z branży IT.
Tak więc bardzo proszę i szacunkowe wyliczenia, oczywiście druga połówka GU-29 będzie wykorzystana, bo to stereo będzie, mi tylko chodzi o rezystory w katodzie lampy wstępnej i kondensator w katodzie GU-29, w siatce drugiej GU-29 dam rezystor ze 300R dla świętego spokoju, ten układ mi z daleka śmierdzi dziadostwem , wybaczcie mi, że nie policzę, ale już wiedza ze szkoły podstawowej wyparowała z umysłu a w liceum fizyka była po łebkach i byle jak, bo chodziłem indywidualnie, z liceum też niewiele pamiętam, a 1983 rok już nie zdawał matury z matematyki
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Szrot majster pisze: wt, 1 października 2024, 09:32Ja niestety nie policzę tych wzorów...
Gdybym kazała Ci wyprowadzić ten wzór, to rzeczywiście rozumiem, mógłbyś jęczeć, że matematyka z liceum Ci zardzewiała.
Ale ja Ci daję gotowy wzór. Trzeba wziąć kalkulator i podstawić wartości ze schematu. Zero matematyki, kalkulator z funkcją pierwiastka kwadratowego.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Śmierdzi tu leniem.
Dla gm 8.5m wg wzoru jak się nie pomyliłem :
20241001_101021.jpg
Co do doboru punktu pracy najprościej, dostępne napięcie zasilania, podzielić przez 2, mamy napięcie anodowe z charakterystyk lampy wziąść punkt na linowej części dla tego napięcia dla ug1=> -1v i dobrać prąd.
Resztę z prawa Ohma, Rk=ug1/Ia, Ra = (Vb-Va)/Ia
Przy większym napieciu zasilania dobrze dodać filtr RC z dodatkowym rezystorem szeregowym.
Nie przekraczając Ptot lampy I elementów.
Dla uzs podzielić Rk np 1:5
Dla jednostopniowego wk dobrze by wzmocnienie lampy było.wiecej niż 10x, EEC82 średnio się nadaje :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

onyx1944 pisze: wt, 1 października 2024, 11:36 Śmierdzi tu leniem.
Dla gm 8.5m wg wzoru jak się nie pomyliłem :
20241001_101021.jpg

Co do doboru punktu pracy najprościej, dostępne napięcie zasilania, podzielić przez 2, mamy napięcie anodowe z charakterystyk lampy wziąść punkt na linowej części dla tego napięcia dla ug1=> -1v i dobrać prąd.
Resztę z prawa Ohma, Rk=ug1/Ia, Ra = (Vb-Va)/Ia
Przy większym napieciu zasilania dobrze dodać filtr RC z dodatkowym rezystorem szeregowym.
Nie przekraczając Ptot lampy I elementów.
Dla uzs podzielić Rk np 1:5
Dla jednostopniowego wk dobrze by wzmocnienie lampy było.wiecej niż 10x, EEC82 średnio się nadaje :D
Witam!
Jak ja nie wiem, co to Fd......w zamyśle mojej matki miałem być inteligentem, a nie lutować kabelki, dlatego trafiłem do liceum, z którego nic nie pamiętam.
Tej tabeli też nie kumam, już w desperacji bym te GU-29 o ścianę rozwalił a TBK w krzaki wyrzucił :evil:
Po co mi to utrudniacie?
Ja zrobiłem niewiele własnych układów lampowych, miałem lata stagnacji.....sam zacząłem myśleć, gdy usunąłem konto na Elektrodzie, siedząc tam cofałem się w rozwoju, jeszcze miałem pandemię negować i na pewną partię głosować, aż takim idiotą nie byłem, strata duża ale trudno.
Ja nie jestem leniem, ja nie mam podstaw zawodowych.....w liceum matematyka w końcu lat 90-tych szła po łebkach a fizyka to była mi zaliczona z góry, mało co tam się nauczyłem.....to było najgorsze liceum w Grudziądzu, więc uszanujcie moje braki w wiedzy.
Gdybym nawet ZSZ czy technikum skończył, to bym to policzył....tak trudno podać mi wartość dwóch kondensatorów i kilku rezystorów :?: :evil:
Widzę, że niektórzy zapomnieli, ile warta jest wiedza zdobyta w latach 90-tych....nic nie jest warta, szkoda było czasu na te lekcje fizyki i matematyki, stracony czas, zmarnowane pieniądze i pustka umysłowa.
Nawet nie wiem, jaką lampę wstępną dam, bo może dam tranzystor LND150 na każdy kanał, wtedy będzie dopiero capić leniem.
Nie mam kartonów lamp ECCxx czy innych wstępnych, mam 6N2P i PCC85, jakiekolwiek ECC81-83 są za drogie, by je bez sensu kisić w szufladach.
Czy nie można mi dać "taryfy ulgowej"?
O ile na układach scalonych i tranzystorach porobiłem dużo układów i po kimś buble projektowe poprawiałem, o tyle z lamp to pierwszy był ten na PP na GU-32 a obecnie na GI-30.
Kolega Olkus się odciął od tego, cirrostrato też.....może to jest "mina" i po to robię, żeby było pośmiewisko i beka z braków w edukacji jak mnie spotkało na koniec bytu na Elektrodzie?
Ja nie ma śladu nauki zawodowej, zasady w technice półprzewodnikowej są prostsze niż w lampowej, na przykład taki wzmacniacz tranzystorowy ogarnę , nawet bez schematu a tu poległem.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

A kogo to obchodzi? Zamiast konkretnie zapytać znowu biadolisz aż się nie chce czytać.
Szrot majster pisze: wt, 1 października 2024, 12:35 ....tak trudno podać mi wartość dwóch kondensatorów i kilku rezystorów :?: :evil:
Podaj jakie masz lampy i dostepne napięcie zasilania, zapodałeś jakiś schemat po czym okazuje się ci się niepodoba. Co chcesz zrobić i na czym?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
To, że biadolę, to skutek błędów, których już nie odwrócę.
A lampy mam GU-29, trafa mam TBK , już odwinięte zgodnie z opisem ze strony z linku.
Jako lampę sterującą wykorzystałbym PCC85, bo i tak będę żarzył to z zasilacza impulsowego 12V, gdyż to rozwiązanie służy mi niezawodnie od kilku miesięcy a z transformatora zawsze wejdzie przydźwięk sieci.
Czyli GU-29 i PCC85.
Co proponujecie?
Mam mgliste pojęcie o takim czymś jak charakterystyki lamp.....wstawiałem byle co, to były radia lampowe, gdzie parametry Hi-Fi nie miały znaczenia....jak nie było słyszalnych zniekształceń czy w przypadku p.cz., problemów z odbiorem, to było OK i tak zostawało.
Do Kolegi onyx1944: budujesz pod zarobek i zamawiasz piękne płytki z Chin, pochwalam to, bo sam nie umiem, jednak dla pasjonatów bez wiedzy i kasy też musi być miejsce, był tu ktoś taki jak Kolega krzem3, to była czysta postać AudioVoodoo ale to już historia.
Ja chcę zbudować TANI układ, z TANICH elementów.....nie układ, gdzie robi się symulacje, ten układ niewiele więcej potrafi niż wzmacniacz z "Bambino" na ECL86.
A PCC85 mam aż 6 sztuk NOS, więc jaki miałby być cel zakupu lamp, które są w tym projekcie?
6N2P 55zł za NOS to najtaniej, śmieciówka telewizyjna po 7zł/sztuka i kwestia rezystora 10R do żarzenia.
Jakbym umiał projektować PCB, to bym zaprojektował.
A czy nie można wykorzystać punktu pracy dla lampy wstępnej w innym układzie, choćby tym
EL32.jpeg
Ja zrobiłem dobry wzmacniacz z takiego śmiecia jak to
GU-32.jpeg
Układ , który jest najgorszą aplikacją tej lampy, sprzedawaną jako kit z Aliexpress/Ebay/Amazon.
Czyli GU-29 i PCC85, na tym stanęło.
Zasilanie typowe dla takich układów- 250V
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Szrot majster pisze: wt, 1 października 2024, 13:42 ...
Raczej to nie jest typowe zasilanie, jaki masz transformator czy tam jakieś cudo zasilajace i jaką wartość maksymalną dc napięcia anodowego? I jaka wydajność prądową?
Jakie Ra maja tranformatory wyjściowe?
Albo prościej jaką przekładnie?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

onyx1944 pisze: wt, 1 października 2024, 15:04
Szrot majster pisze: wt, 1 października 2024, 13:42 ...
Raczej to nie jest typowe zasilanie, jaki masz transformator czy tam jakieś cudo zasilajace i jaką wartość maksymalną dc napięcia anodowego? I jaka wydajność prądową?
Jakie Ra maja tranformatory wyjściowe?
Albo prościej jaką przekładnie?
Witam!
Przekładni nie znam, wszystko jest w tym artykule
https://datagor.ru/amplifiers/tubes/446 ... -gu29.html
Kolega cirrostrato mi zaproponował ten układ i sprzedał te trafa, w artykule było napisane, że odwinąć 50 zwojów i to uczyniłem.
Opór uzwojenia pierwotnego to około 275 omów, to transformatory ramki od TV ruskich, nie typowe głośnikowe.
Kolega cirrostrato mi to sprzedał i nic więcej nie powiedział.
Transformator myślałem od magnetofonu szpulowego Grundig, aczkolwiek nie chciałbym wyjeżdżać powyżej 270V w czasie dużej produkcji z PV, dodatkowe uzwojenie żarzenia dla PCC85 bym wtedy dowinął drutem 0,5-0,7mm2 w izolacji wprost na trafie, bez rozbierania.
Nominalnie by było 250V, bo to pracowało z EL84 i ogólnie typowe trafo jak z Tonette, tylko większej mocy, parametry identyczne.
Przekładni tych TBK nie znam i nie mam jak pomierzyć w tym momencie, po prostu Autor projektu użył ich bez obliczeń.
Jeszcze raz mówię, że "Rosja to nie kraj a stan umysłu" i bym radził nie liczyć za dużo a po prostu poprawić absurdalnie wysokie pojemności kondensatorów w oryginale.
Nie mam pomysłu na te trafa, innych nie mam, takie są jak w projekcie
ODPOWIEDZ