Uszkodzony transformator głośnikowy w Kenwood KW-60

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zbigniew
100...124 posty
100...124 posty

Uszkodzony transformator głośnikowy w Kenwood KW-60

Post autor: Zbigniew »

Witam wszystkich.

Mam problem jak w temacie. Otóż w amplitunerze KW-60 na skutek zwarcia w obwodzie anodowym (brak w urządzeniu bezpieczników HT) doszło do
całkowitego uszkodzenia jednego z transformatorów głośnikowych, a drugi jest pod znakiem zapytania na co wskazują wstępne pomiary.

Jak widać na zdjęciu jeden z transformatorów kwalifikuje się do przewinięcia (przerwa w jednym z uzwojeń anodowych), a drugi wykazuje nierówne pomiary przekładni napięcia uzwojenia wtórnego względem napięć uzwojeń pierwotnych.

Oto wykonane wstępne pomiary biegu jałowego transformatora w którym było to możliwe;

Uaa = 200V
Ud1 = 5,08V
Ud2 = 7,18V
Ud3 = 10,15V

RDCa1 = 254R
Ua1 = 200V
Ia1 = 17,3mA
Ud1 = 11,3V
Ud2 = 16V
Ud3 = 22,6V

RDCa2 = 280R
Ua2 = 200V
Ia2 = 5,4mA
Ud1 = 9,18V
Ud2 = 13V
Ud3 = 18,3V

Jak widać pomiar multimetrem rezystancji uzwojeń pierwotnych nie wskazuje na uszkodzenie, ale za to już przy pomiarze przekładni da się zauważyć ewidentną asymetrię napięć wtórnych względem poszczególnych napięć anodowych Ua1 i Ua2.

Moje pytanie jest następujące;
Czy drugi trafo jest sprawny? Generalnie nie wiem jak jest dokładnie z symetrią przekładni TG w sprzęcie Hi-Fi.
Kto ew. zajmuje się przewijaniem TG, albo co mogę kupić zamiast obecnych transformatorów? W grę wchodzi tylko wersja z dekielkami których nie widać na zdjęciu ponieważ zostały one zdemontowane do pomiarów z powodu uciętych przewodów przy samym karkasie.

Dodam, że TS jest ustawiony na zaczepie 117V, a napięcie anodowe w stanie spoczynku w pozycji AUX wynosi Ua = 385VDC za lampami prostowniczymi przy zasilaniu z sieci ustawionym na autotransformatorze wynoszącym 117VAC.
Załączniki
1.jpg
schemat.png
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Uszkodzony transformator głośnikowy w Kenwood KW-60

Post autor: Marek7HBV »

ia1 wskazuje na zwarte zwoje, niestety.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
A czy Sizei pod PP EL84 by nie podeszły?
Bo znaleźć kogoś, kto to przezwoi, graniczy z cudem :(
Ja szukałem "magika", który przezwoi TS90/16 z Tosca 303 na transformator sieciowy do lamp, nawet planowałem odczep do 5C3S(Uż= 5V) oraz EZ81, niestety u mnie jak pójdę do warsztatu napraw silników, to czasem mogę w łeb dostać, że z takimi bzdetami przychodzę :evil:
Od czasu jak się z Elektrody wyniosłem, straciłem kontakty w internecie a "w realu" już w marcu 2020 roku i próbując odnowić, spotkałem się z niechęcią, typu patrzenie w monitoring czy spojrzenia ochrony i policji, nie ja jedyny....ogólnie wszystko zleca się teraz online.
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?786, ... y-pp-sizei
Zbigniew
100...124 posty
100...124 posty

Marek7HBV pisze: sob, 7 września 2024, 17:36 ia1 wskazuje na zwarte zwoje, niestety.
No właśnie fizyki nie da się oszukać. Zresztą po symetrii przekładni uzwojeń pierwotnych można wnioskować, że coś jest spieczone międzyzwojowo.
Kolejna sprawa jest taka, że ktoś tu kombinował z EL84 zamiast 7189, a Ua może w polotach w zależności od napięcia sieciowego (instalacje PV etc.)
nieźle podskoczyć powyżej 400V. U mnie Ua w tym sprzęcie pływa od 380V - 430V z rozgrzanymi lampami na jałowo. To trochę dużo jak na EL84, aczkolwiek anody jeszcze czerwone się nie robią. Na chwilę obecną w układzie są 3 lampy 7189, i jedna EL84, chociaż po budowie anod, to dwie wyglądają na EL84, a kolejne dwie na 7189. Prąd spoczynkowy (anodowy) na wszystkich 4 lampach wynosi ok. 30mA. Trochę sporo, ale jak na sprzęt Hi-Fi to raczej może się mieścić w takiej granicy.

Sprawa wygląda tak, że o ile lampy 7189, albo jakieś kompatybilne zamienniki można jeszcze kupić, tak jest spory problem z tymi TG.
Znalazłem takiego przykładowego linka;

https://pl.aliexpress.com/item/10050032 ... pt=glo2pol

Z którego wynika iż trafo ma dysponować mocą oraz gabarytami zbliżonymi do oryginalnego trafo. Tylko pozostaje kwestia Zaa. W aukcji jest napisane 8k/10k. Domyślam się, że na zielonych odczepach Zaa wynosi 8k, a na niebieskich 10k. Pytanie czy to trafo pod 7189 będzie pasować dla Zaa = 8k przy Uaa wynoszącym ~ 400V?

Na wtórnym brakuje tylko odczepu dla obciążenia Z = 16R, ale to jest kwestia do uzgodnienia.

Mile widziany jakiś link do aukcji/ sklepu z kompatybilnym TG pod parametry pracy owego amplitunera, albo osoby/ firmy która za rozsądne pieniądze regeneruje takie transformatory. :)
Nie chciałbym kupować chińczyka z wiadomych powodów.
Zbigniew
100...124 posty
100...124 posty

Mam jeszcze takie pytanie;

Kupował ktoś z was, albo instalował chińskie TG? Wiadomo coś na temat jakości produktów tego typu pochodzenia?

Mam na myśli np. ten egzemplarz;

Oczywiście nie chcę tu niczego reklamować, ale konstrukcja pasowałaby pod względem mocowania, oraz mocy wyjściowej w miejsce oryginalnych TG. Jeżeli sugerować się pomiarami, to impedancja wejściowa oryginalnych TG też wypada w okolicy 8k.

Z tego co doczytałem, to te chińskie TG raczej nie posiadają odczepów dopasowujących impedancję wejściową Zaa, a odczepy zasilające S2 do super linearyzacji. Tak więc w przypadku tego sprzętu należy połączyć środkowy do Ua, oraz dwa skrajne do a1 i a2. Z super linearyzacją w tym przypadku byłoby już trochę zabawy. Zresztą można wykonać pomiary oraz policzyć Zaa takiego transformatora względem jego mocy znamionowej.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Zbigniew pisze: ndz, 8 września 2024, 13:07 Mam jeszcze takie pytanie;

Kupował ktoś z was, albo instalował chińskie TG? Wiadomo coś na temat jakości produktów tego typu pochodzenia?

Mam na myśli np. ten egzemplarz;

Oczywiście nie chcę tu niczego reklamować, ale konstrukcja pasowałaby pod względem mocowania, oraz mocy wyjściowej w miejsce oryginalnych TG. Jeżeli sugerować się pomiarami, to impedancja wejściowa oryginalnych TG też wypada w okolicy 8k.

Z tego co doczytałem, to te chińskie TG raczej nie posiadają odczepów dopasowujących impedancję wejściową Zaa, a odczepy zasilające S2 do super linearyzacji. Tak więc w przypadku tego sprzętu należy połączyć środkowy do Ua, oraz dwa skrajne do a1 i a2. Z super linearyzacją w tym przypadku byłoby już trochę zabawy. Zresztą można wykonać pomiary oraz policzyć Zaa takiego transformatora względem jego mocy znamionowej.
Witam!
Parę lat temu ktoś na Elektrodzie kupił ale SE do ECL86/82 czy EL84, podobno straszne ścierwo, pasmo od góry kilka KHz i metaliczne brzmienie.
Potem pokazał, co w tych, ładnych puszkach było.....przekrój rdzenia jak w TG od Szarotki, czyli "matrioszka" ogólnie rzecz biorąc.
Inna sprawa, ogólnie chińskie, tanie transformatory sieciowe są nawijane aluminium czy CCA(też aluminium), żebyś nie kupił syfu, bo dokumentnie zepsujesz brzmienie tego dobrego amplitunera.
Moim zdaniem wstawienie tych Sizei z linku, który podałem, byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Albo dogadaj się z właścicielem sprzętu i wstaw toroidalne Sizei pod EL84 PP, droższe ale lepsze od oryginałów.
Ewentualnie daj zrobić w Sizei nowe transformatory na zamówienie.....na pewni taniej od naprawy starego dziadostwa a ten Kenwood jest warty kilka tysięcy złotych, trochę głupio dać tam byle barachło z Aliexpress, ja bym nie kupił, bo wiem do czego Chińczycy są zdolni, naciąłem się na MPSA42/92, były to "malowanki" , przebijały pod napięciem a były w multipleksowaniu NIXIE, po wymianie na normalne zegar działa od września 2021 roku, chińskie padły po 10 minutach pracy.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Można zamówić namotanie TG u Ogonowskiego albo dobrać jakiegoś Hammonda.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zbigniew
100...124 posty
100...124 posty

Thereminator pisze: czw, 12 września 2024, 20:15 Można zamówić namotanie TG u Ogonowskiego
Też rozważam taką możliwość (Oryginalne są rzekomo 30W);

https://ogonowski.eu/transformatory/tra ... lo-pp40-2/

Od razu mówię, że TG ma być w wersji z dekielkami nie żaden toroid czy też odsłonięty karkas (zbieżność z oryginałem). Rzecz w tym, że trafo z linku Ogonowskiego z tego co podaje nota jest ogromne. Chyba że w opisie jest jakiś błąd, bo o takich rozmiarach to zaczynają się TG 100W.

Przybliżone ogólne rozmiary obecnego TG wynoszą;

Wysokość 60mm
Szerokość karkas + dekle 75mm
Szerokość 70mm
Szrot majster pisze: czw, 12 września 2024, 19:31 Moim zdaniem wstawienie tych Sizei z linku, który podałem, byłoby najlepszym rozwiązaniem.
Jednakże ich cena jest wyższa niż przewinięcie obecnych. Ponadto charakterystyka pasma dolnego z tego co podaje opis zaczyna się od 30Hz, a właściciel tego amplitunera właśnie narzeka na kiepskie przenoszenie pasma dolnego.
Aktualnie w miejsce oryginalnych TG są wstawione TGR12/537.
Wzmacniacz na tych TGR ma być piskliwy, jak również kiepsko przenosić dół, ale jeszcze nie prowadziłem odsłuchu ze względu na niekompatybilne lampy z napięciem anodowym wynoszącym średnio 400V. Tylko dwie lampy są 7189, a pozostałe to EL84 i 6n14n opisane jako 7189. Niby to samo, ale nie dla tak wysokich napięć anodowych.
Prąd spoczynkowy w granicy 28 - 30mA z charakterystyki nachylenia pokrywa się z mocą anody w punkcie ok. 12W. Czyli typowo dla sprzętu Hi-Fi
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Zbigniew pisze: pt, 13 września 2024, 12:06 Jednakże ich cena jest wyższa niż przewinięcie obecnych.
Jesteś pewien(?), zleć przewinięcie (zabawa jednostkowa) nawet pro forma (niech motacz wyjawi koszt) i wtedy podaj konkrety. Miłego dnia.
Zbigniew
100...124 posty
100...124 posty

cirrostrato pisze: pt, 13 września 2024, 12:16 nawet pro forma (niech motacz wyjawi koszt) i wtedy podaj konkrety.
Cena za przewinięcie ok 700.
Natomiast na stronie JJ (wersja TG z deklami) ponad 800.

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?953, ... le-hammond

No jest tańsza opcja 8k z deklami pod EL84 u Ogonowskiego, tylko trzeba by dopytać, czy te wymiary podane na stronie faktycznie są takie duże.

Generalnie jeszcze 8 lat temu w mojej okolicy przewinąłbym te TG za 150 - 200zł, ale realia na dzień dzisiejszy się mocno zmieniły.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Zbigniew pisze: pt, 13 września 2024, 12:06Rzecz w tym, że trafo z linku Ogonowskiego z tego co podaje nota jest ogromne. Chyba że w opisie jest jakiś błąd, bo o takich rozmiarach to zaczynają się TG 100W.
Ja tam widzę pakiet EI 84/42, czyli rozmiar, z którego dla sensownego dołu pasma można ledwie wycisnąć 40W.
Żeby przepchnąć przez transformator 100W zakładam użycie przynajmniej EI 96/56.
Natomiast maksymalna moc, jakiej można się spodziewać w tym układzie, to 20-25W, więc można użyć mniejszego transformatora, niż EI 84/42.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Proponuję aby autor tematu odezwał si do Trafonica zajmują się produkcją TG - wykonywali naprawę TG do Sansui AU-70 zlecenie Reduktora Szumów oraz na podstawie oryginału wykonali repliki więc ma doświadczanie. Jeśli się podejmą to wysłać im oryginalne trafa a odeślą naprawione. Niech ator ew.odzewie się do kolegi rysiekg od nas z triody i porozmawia na ten temat.Może się podejmie a jeśli tak to za może to zrobi 100-25 zł.
Zbigniew
100...124 posty
100...124 posty

Ola Boga pisze: pt, 13 września 2024, 13:51 Ja tam widzę pakiet EI 84/42, czyli rozmiar, z którego dla sensownego dołu pasma można ledwie wycisnąć 40W.
Wszystko się zgadza, tylko problem polega na tym, że w miejsce uszkodzonych oryginalnych TG na rdzeniu EI 67/35 ktoś zastosował transformatory takie jak na foto.
Użytkownik ma spore zastrzeżenia co do jakości odsłuchu z zaznaczeniem na dolne pasmo (mało basu) w porównaniu do poprzedniej wersji. Ponadto TG
przedstawione na foto nie posiadają dekielków.
Oczywiście nie twierdzę, że trafo od Ogonowskiego przeniosą całe 40W w dole, bo oczywiście nonsensem byłby odbiór całej mocy w takim zakresie częstotliwości gdzie mamy do czynienia z amplitunerem w klasie Hi-Fi. Tutaj raczej mowa o gabarytach tych transformatorów które jeżeli sugerować się tym co podaje karta na stronie Ogonowskiego po prostu nie wejdą do tego urządzenia.
CHOPIN66 pisze: pt, 13 września 2024, 16:23 Proponuję aby autor tematu odezwał si
Dekuje za sugestię.
Załączniki
5 .jpg
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Zbigniew pisze: pt, 13 września 2024, 23:08
Użytkownik ma spore zastrzeżenia co do jakości odsłuchu z zaznaczeniem na dolne pasmo (mało basu) w porównaniu do poprzedniej wersji. Ponadto TG
przedstawione na foto nie posiadają dekielków.
Bo te transformatory ze zdjęcia to transformatory radiowęzłowe TGR-Transformator głośnikowy radiowęzłowe- do stosowania w liniach radiofonii przewodowej gdzie jakość dźwięku nie miała znaczenia- więc nie ma się co dziwić,że słabo przenoszą od dołu - do wzmacniacza/Amplitunera Hi-Fi powinny zostać nawinięte od nowa pod EL84 - wtórne odpowiedniej grubości drutem.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Zbigniew pisze: pt, 13 września 2024, 23:08Tutaj raczej mowa o gabarytach tych transformatorów które jeżeli sugerować się tym co podaje karta na stronie Ogonowskiego po prostu nie wejdą do tego urządzenia.
No rzeczywiście nie wejdą. Moim zdaniem trzeba się skontaktować z którymś z producentów, choćby Ogonowskim i zamówić transformatory 8k o mocy 25W na rdzeniu EI 67/35. Tanio pewnie nie będzie, ale takie mamy czasy...
ODPOWIEDZ