Czas na Fender
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czas na Fender
Nie tylko Lesliem człowiek żyje, czas nabić punkty doświadczenia w innych ładnych wzmacniaczach.
Pytanie nr 1: Czy ktoś podjąłby się przewinięcia transformatora zasilającego na 230V, czy muszę kupować nowy? Można też wrzucić autotransformator, ale tego wolę uniknąć z przyczyn estetycznych.
Pytanie nr 1: Czy ktoś podjąłby się przewinięcia transformatora zasilającego na 230V, czy muszę kupować nowy? Można też wrzucić autotransformator, ale tego wolę uniknąć z przyczyn estetycznych.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Czas na Fender
Ladny
Jako mlody szczyl grywalem na takim w domu kultury... Co mu dolega? 'Tylko' trafo?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Odezwij się do kolegi Kuby Barona z Warszawy. Przewinie ci każdy transformator na kształtkach EI.
Pytanie nr 2: Jak mierzycie prądy spoczynkowe w takim wzmacniaczu, który ma katody lamp mocy połączone na sztywno z masą (dosłownie drutem do chassis)?
Pytanie nr 3: Czy w zasilaczu -Ug1 zostawić antyczną diodę i zmęczony kondensator, bo obciążenie w tym miejscu jest znikome, a ładnie wyglądają, czy jednak dla bezpieczeństwa lepiej wsadzić nowe?
Pytanie nr 3: Czy w zasilaczu -Ug1 zostawić antyczną diodę i zmęczony kondensator, bo obciążenie w tym miejscu jest znikome, a ładnie wyglądają, czy jednak dla bezpieczeństwa lepiej wsadzić nowe?
Ładne wzmacniacze chodzą parami. Oto kolejna śliczność.
Ten niestety ma moją ulubioną usterkę. Otóż "czasem trzeszczy"...
Ten niestety ma moją ulubioną usterkę. Otóż "czasem trzeszczy"...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ad.2. Można zmierzyć prąd pośrednio poprzez pomiar spadku napięcia na części uzwojenia anodowego TG przynależnej danej lampie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jest to jakiś sposób. Widziałam też przejściówki, takie cokół-w-podstawkę, wrzucające mały rezystor do katody.Thereminator pisze: ↑czw, 22 sierpnia 2024, 16:42 Ad.2. Można zmierzyć prąd pośrednio poprzez pomiar spadku napięcia na części uzwojenia anodowego TG przynależnej danej lampie.
Swoją drogą w tym małym Princetonie ktoś już wlutował odpowiednie rezystory do wzmacniacza.
Dzięki, zasięgnę języka.
Czołem.
Naprawiałem kilka takich wzmacniaczy Fendera i poza lampami końcowymi zawsze musiałem wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne, które w tym wzmacniaczu znajdowały się pod metalową puszką, zamocowaną po stronie lamp. Na szczęście transformatory sieciowe i głośnikowe były w nich sprawne.
Pozdrawiam
Romek
Naprawiałem kilka takich wzmacniaczy Fendera i poza lampami końcowymi zawsze musiałem wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne, które w tym wzmacniaczu znajdowały się pod metalową puszką, zamocowaną po stronie lamp. Na szczęście transformatory sieciowe i głośnikowe były w nich sprawne.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Warto sprawdzić stan tych elektrolitów w puszce.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Macie rację, ale w tym przypadku ktoś już wcześniej się tym zajął, niestety przypalając to i owo lutownicą w trakcie:
Mnie pozostało nagwintować otwory i zakręcić eleganckie śrubki w miejsce wypadających wkrętów:
Do tego drobne podklejonko bardzo zmęczonej paczki:
I czas na eksmisję starego transformatora:
Niestety ktoś musiał chyba bardzo mocno ciągnąć za kabel zasilający, bo chassis wygląda tak i nie za bardzo wiem co z tym zrobić, bo mam zero wprawy w klepaniu/gięciu karoserii... Macie na to jakieś proste i sprawdzone sposoby?
Mnie pozostało nagwintować otwory i zakręcić eleganckie śrubki w miejsce wypadających wkrętów:
Do tego drobne podklejonko bardzo zmęczonej paczki:
I czas na eksmisję starego transformatora:
Niestety ktoś musiał chyba bardzo mocno ciągnąć za kabel zasilający, bo chassis wygląda tak i nie za bardzo wiem co z tym zrobić, bo mam zero wprawy w klepaniu/gięciu karoserii... Macie na to jakieś proste i sprawdzone sposoby?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
No ladnie.
WRT chassis: scisk stolarski i mala srubka by to utrzymac.
WRT chassis: scisk stolarski i mala srubka by to utrzymac.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dokładnie ścisk stolarski o odpowiednich rozmiarach i nit zrywalny lub śrubka.
Üdv
Macska
Macska
Chyba za bardzo się nad tym zastanawiam, bo wychodzą mi rzeczy coraz mniej związane z tematem...